6,6 милиона КМ за седам пројеката

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је Влада Српске данас усвојила информацију о реализацији седам приоритетних пројеката од који се два односе на научнотехнолошки развој и пет на област дигитализације, за шта ће бити издвојено 6. 650. 000 КМ.

Република Српска 21.03.2019 | 13:45
6,6 милиона КМ за седам пројеката
"Ово се односи на програм преквалификације високобразованих незапослених лица. Ово је пилот програм, први овакве врсте у Српској, а дефинисано је да у овој години буду третирана лица која су на евиденцији Завода за запошљавање и припадају суфицитарним занимањима, међу којима су професори географије, историје, правници и економисти", рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Он је истакао да ће бити издвојено 300.000 КМ за петомјесечни програм обуке за 100 лица која ће бити преквалификована за тржиште рада.

Рајчевић је нагласио да ће бити покренуто суфинансирање научноистраживачких пројеката, с циљем развоја економије засноване на знању, за шта ће бити издвојено 250.000 КМ.

"У оквиру овога биће реализовано пет пројеката. За пројекте апликације могу поднијети конзорцијуми састављени од научника - истраживача и пословних субјеката. Научници ће моћи да објављују радове у домаћим и страним часописма, а пословна заједница ће моћи експолатисати резултате истраживања", додао је Рајчевић.

Он је напоменуо да ће се ићи и на увођење бесплатног интернет прикључка на јавним мјестима и да ће у првој фази то бити реализовано у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и успостављање "е-сандучета".

"Покренућемо и пројекат `е-беба` да би електронски могли да уведу новорођенчад у систем", рекао је Рајчевић.

Говорећи о увођењу електронског гласања у БиХ, Рајчевић је рекао да нема информацију докле се стигло са том иницијативом на нивоу БиХ, да се о овоме не може говорити неколико мјесеци пред изборе и да ће бити потребно доста времена да заживи.

На питање како коментарише бошњачке захтјеве за промјену назива образовних установа у Српској, Рајчевић је рекао да се о томе није разговарало на сједници Владе која ће заузети о томе став.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Х&М

21.03.2019 13:06

Овај лик је будући премијер РС не зато сто је најбољи него зато сто је добар са сином Милорадовим, Игором, који све више показује на наговор тате и политицке амбиције. Елем, Додик јуниор не мозе на велика врата јос јер је тата на трону, па гура овог свог хавера, сина некадасњег предсједника бањакуцког градског одбора сдс-а. Па кад се коцкице посложе Додик јуниор це узјахати а народ РС це до тада поцркати. А Делта це за касту додик бити вјецни извор прихода. Јер Делта је Додикова. То сви знају а потврђује и Љубо Ћубић извођац радова на додиковом приватном трзном центру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

22.03.2019 09:42

Искомплексиран самозаљубљен. Да му дас да буде референт у зотовицу не би могао од своје самозаљубљености. Све сте га добро процитали, али дзаба добро је главу угурао у тудје дупе

Name

Килотон

21.03.2019 13:40

На пилот пројектима се узима лова. Пилот пројекат другим ријецима мозе да пропадне и нико није одговоран...е Рајцевицу "струцњаце"..ал таман си за постојецу елиту, у озбиљном систему не би могао да радис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауу

21.03.2019 14:06

Која прица !!!!е народе јадан ли си !ни за 100 година нема опоравка од ове власти !!супље политицке прице !!а стварност је дно дна !!!!!

Name

Росуље

21.03.2019 14:14

Шта је овај стручњак од школе завршио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

21.03.2019 16:45

Питање ја сам из мале опстине у којој су странке прије снсд све унистиле,а сад гледам како се гради по Банајалуци али изгледа ником не ваља сви се буните.И да напоменем нисам странацки опредијељен не зивим ни од једних ни. од других

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.03.2019 21:38

Ста се, родјаце, гради у граду осим крузних токова и трзних центара?

Name

Демагогија и блеф

22.03.2019 07:40

Ко је па овај, многи питају. Свезнајућа незналица, стручњак за све, експерт за ништа. Ето, то је то. И још демагог без премца, и блефер такође. Још као млад савладао умијеће и вјештину демагогије и блефа.

ОДГОВОРИТЕ