6,6 miliona KM za sedam projekata

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je Vlada Srpske danas usvojila informaciju o realizaciji sedam prioritetnih projekata od koji se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije, za šta će biti izdvojeno 6. 650. 000 KM.

Republika Srpska 21.03.2019 | 13:45
6,6 miliona KM za sedam projekata
"Ovo se odnosi na program prekvalifikacije visokobrazovanih nezaposlenih lica. Ovo je pilot program, prvi ovakve vrste u Srpskoj, a definisano je da u ovoj godini budu tretirana lica koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i pripadaju suficitarnim zanimanjima, među kojima su profesori geografije, istorije, pravnici i ekonomisti", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade Srpske.

On je istakao da će biti izdvojeno 300.000 KM za petomjesečni program obuke za 100 lica koja će biti prekvalifikovana za tržište rada.

Rajčević je naglasio da će biti pokrenuto sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata, s ciljem razvoja ekonomije zasnovane na znanju, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM.

"U okviru ovoga biće realizovano pet projekata. Za projekte aplikacije mogu podnijeti konzorcijumi sastavljeni od naučnika - istraživača i poslovnih subjekata. Naučnici će moći da objavljuju radove u domaćim i stranim časopisma, a poslovna zajednica će moći ekspolatisati rezultate istraživanja", dodao je Rajčević.

On je napomenuo da će se ići i na uvođenje besplatnog internet priključka na javnim mjestima i da će u prvoj fazi to biti realizovano u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i uspostavljanje "e-sandučeta".

"Pokrenućemo i projekat `e-beba` da bi elektronski mogli da uvedu novorođenčad u sistem", rekao je Rajčević.

Govoreći o uvođenju elektronskog glasanja u BiH, Rajčević je rekao da nema informaciju dokle se stiglo sa tom inicijativom na nivou BiH, da se o ovome ne može govoriti nekoliko mjeseci pred izbore i da će biti potrebno dosta vremena da zaživi.

Na pitanje kako komentariše bošnjačke zahtjeve za promjenu naziva obrazovnih ustanova u Srpskoj, Rajčević je rekao da se o tome nije razgovaralo na sjednici Vlade koja će zauzeti o tome stav.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

H&M

21.03.2019 14:06

Ovaj lik je budući premijer RS ne zato sto je najbolji nego zato sto je dobar sa sinom Miloradovim, Igorom, koji sve više pokazuje na nagovor tate i politicke ambicije. Elem, Dodik junior ne moze na velika vrata jos jer je tata na tronu, pa gura ovog svog havera, sina nekadasnjeg predsjednika banjakuckog gradskog odbora sds-a. Pa kad se kockice poslože Dodik junior ce uzjahati a narod RS ce do tada pocrkati. A Delta ce za kastu dodik biti vjecni izvor prihoda. Jer Delta je Dodikova. To svi znaju a potvrđuje i Ljubo Ćubić izvođac radova na dodikovom privatnom trznom centru.

ODGOVORITE
Name

Da da

22.03.2019 10:42

Iskompleksiran samozaljubljen. Da mu das da bude referent u zotovicu ne bi mogao od svoje samozaljubljenosti. Sve ste ga dobro procitali, ali dzaba dobro je glavu ugurao u tudje dupe

Name

Kiloton

21.03.2019 14:40

Na pilot projektima se uzima lova. Pilot projekat drugim rijecima moze da propadne i niko nije odgovoran...e Rajcevicu "strucnjace"..al taman si za postojecu elitu, u ozbiljnom sistemu ne bi mogao da radis.

ODGOVORITE
Name

Auu

21.03.2019 15:06

Koja prica !!!!e narode jadan li si !ni za 100 godina nema oporavka od ove vlasti !!suplje politicke price !!a stvarnost je dno dna !!!!!

Name

Rosulje

21.03.2019 15:14

Šta je ovaj stručnjak od škole završio?

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

21.03.2019 17:45

Pitanje ja sam iz male opstine u kojoj su stranke prije snsd sve unistile,a sad gledam kako se gradi po Banajaluci ali izgleda nikom ne valja svi se bunite.I da napomenem nisam stranacki opredijeljen ne zivim ni od jednih ni. od drugih

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2019 22:38

Sta se, rodjace, gradi u gradu osim kruznih tokova i trznih centara?

Name

Demagogija i blef

22.03.2019 08:40

Ko je pa ovaj, mnogi pitaju. Sveznajuća neznalica, stručnjak za sve, ekspert za ništa. Eto, to je to. I još demagog bez premca, i blefer takođe. Još kao mlad savladao umijeće i vještinu demagogije i blefa.

ODGOVORITE