Почиње борба за ЕП 2020. године: 55 учесника - 20 карата!

У четвртак почињу квалификације за пласман на Европско првенство 2020. године.  Почињу квалификације: Дерби је у Лисабону. . .  Данас почињу квалификације за Европско првенство. Србија је слободна у првом колу, али ће пажљиво пратити дешавања на утакмици између Португала и Украјине.

Фудбал 21.03.2019 | 13:45
Почиње борба за ЕП 2020. године: 55 учесника - 20 карата!
У борбу за наступ на завршном турниру улази 55 селекција, а даље ће проћи 20 најбољих тимова.

Преостала четири места су резервисана за екипе из Лиге нација, које не изборе место на ЕП преко квалификација, а чији ће се квалификациони турнири играти у марту 2020. године.

Први пут од 1976. године ниједан тим нема обезбеђено место на ЕП, с обзиром да ће се првенство играти у 12 земаља.

Дебитантски наступ у квалификацијама за ЕУРО има селекција Косова, док први пут под новим именом наступа Северна Македонија.

У центру пажње је пре свега дуел два тима која су се нашла у самој завршници Светског првенства прошлог лета.

Најзанимљивији меч првог дана квалификација за ЕУРО 2020 одиграће Белгија и Русија (20.45), полуфиналиста и четвртфиналиста Светског првенства. 

Освајач бронзане медеља Белгија дочекује домаћина последњег Мундијала Русију, која је помало неочекивано стигла до четвртфинала турнира.

Последњи сусрет два тима су имала у пријатељском мечу у Сочију 2017, где је било 3:3. Последњи такмичарски меч су одиграли на СП 2014. у Бразилу.

Белгија је славила минималним резултатом голом Дивока Оригија у самој завршници и тако изборила пласман у осмину финала.

"Црвени ђаволи" су свакако фаворит и на овом мечу, али неће им бити лако с обзиром да ће бити ослабљени неиграњем Венсана Компанија, Аксела Витсела и Кевина де Брујнеа.

Меч има велики улог за оба тима јер су фаворити у Групи И, поред Шкотске, Кипра, Казахстана и Сан Марина.

Други занимљив сусрет је на програму у Бечу, где Аустрија дочекује селекцију Пољске.

Биће занимљиво видети вероватно и директан дуел саиграча из Бајерна Давида Алабе и Роберта Левандовског.

Аустријанци имају интересантан тим мотивисан да се докаже након неуспешних квалификација за пласман на СП.

С друге стране, Пољаци су играли у Русији, али боље да нису. Потпуно су разочарали и били последњи у релативно "лакој" групи, па су и они мотивисани да отворе нову еру.

Последњи међусобни сусрет су имали пре 11 година, на ЕП 2008. у Аустрији, где су ремизирали 1:1 управо на Ернст Хапел стадиону у Бечу.

Нови сусрет би могао да умногоме утиче на наставак квалификација, иако је у питању прво коло, јер су ове две селекције према тренутном реномеу главно фаворити у Групи Г, у којој играју још Израел, Словенија, Северна Македонија и Летонија.

У четвртак је на програму укупно десет утакмица, а између осталих играју Хрватска и Холандија.

Утакмицом између у Групи И између Казахстана и Шкотске у Астани званично почињу квалификације за Европско првенство наредне године. У борба за 20 места које воде на ЕУРО 2020 учествоваће 54 национална тима и селекција такозваног Косова.

Репрезентације су подељене у десет група, а и из сваке ће по две најбоље изборити учешће на континенталном првенству, које ће се од 12. јуна до 12. јула по први пут одржати у чак 12 држава (Азербејџан, Данска, Енглеска, Немачка, Мађарска, Италија, Холандија, Република Ирска, Румунија, Русија, Шкотска и Шпанија). Преостала четири учесника биће одређена кроз плеј-оф Лиге нација.

Репрезентација Србије налази се у Групи Б и за ривале има Португал, Украјини, Литванију и Луксембург. "Орлови" су слободни на почетку квалификација, а први меч играју у понедељак против Португала у Лисабону.

Термини за квалификације су: 1. коло (21. до 23. марта), 2. коло (24. до 26. марта), 3. коло (од 7. до 8. јуна), 4. коло (10. до 11. јуна), 5. коло (од 5. до 7. септембра), 6. коло (од 8. до 10 септембра), 7. коло (од 10. до 12. октобра), 8. коло (од 13. до 15. октобра), 9. коло (од 14. до 16. новембра) и 10. коло (од 17. до 19. новембра).

Плеј-оф лиге нација заказан је за март наредне године. Полуфинални дуели планирани су за период од 26. до 28. марта, а финални од 29. до 31. марта.

Парови 1. кола квалификација:

Група А (22. март):

Бугарска – Црна Гора
Енглеска - Чешка

*слободно је Косово.

Група Б (22. март):

Луксембург – Литванија
Португал – Украјина

*слободна је Србија

Група Ц (21. март):

Холандија – Белорусија
Северна Ирска – Естонија

*слободна је Немачка

Група Д (23. март):

Грузија – Швајцарска
Гибралтар – Ирска

*слободна је Данска

Група Е (21. март):

Хрватска – Азербејџан
Словачка – Мађарска

*слободан је Велс

Група Ф (23. март):

Малта – Фарска Острва
Шведска – Румунија
Шпанија – Норвешка

Група Г (21. март):

Аустрија – Пољска
Македонија – Летонија
Израел – Словенија

Група Х (22. март):

Албанија - Турска
Андора – Исланд
Молдавија – Француска

Група И (21. март):

Казахстан – Шкотска
Кипар – Сан Марино
Белгија – Русија

Група Ј (23. март)

БиХ – Јерменија
Италија – Финска
Лихтенштајн – Грчка

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар