Počinje borba za EP 2020. godine: 55 učesnika - 20 karata!

U četvrtak počinju kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Počinju kvalifikacije: Derbi je u Lisabonu. . .  Danas počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Srbija je slobodna u prvom kolu, ali će pažljivo pratiti dešavanja na utakmici između Portugala i Ukrajine.

Fudbal 21.03.2019 | 13:45
Počinje borba za EP 2020. godine: 55 učesnika - 20 karata!
U borbu za nastup na završnom turniru ulazi 55 selekcija, a dalje će proći 20 najboljih timova.

Preostala četiri mesta su rezervisana za ekipe iz Lige nacija, koje ne izbore mesto na EP preko kvalifikacija, a čiji će se kvalifikacioni turniri igrati u martu 2020. godine.

Prvi put od 1976. godine nijedan tim nema obezbeđeno mesto na EP, s obzirom da će se prvenstvo igrati u 12 zemalja.

Debitantski nastup u kvalifikacijama za EURO ima selekcija Kosova, dok prvi put pod novim imenom nastupa Severna Makedonija.

U centru pažnje je pre svega duel dva tima koja su se našla u samoj završnici Svetskog prvenstva prošlog leta.

Najzanimljiviji meč prvog dana kvalifikacija za EURO 2020 odigraće Belgija i Rusija (20.45), polufinalista i četvrtfinalista Svetskog prvenstva. 

Osvajač bronzane medelja Belgija dočekuje domaćina poslednjeg Mundijala Rusiju, koja je pomalo neočekivano stigla do četvrtfinala turnira.

Poslednji susret dva tima su imala u prijateljskom meču u Sočiju 2017, gde je bilo 3:3. Poslednji takmičarski meč su odigrali na SP 2014. u Brazilu.

Belgija je slavila minimalnim rezultatom golom Divoka Origija u samoj završnici i tako izborila plasman u osminu finala.

"Crveni đavoli" su svakako favorit i na ovom meču, ali neće im biti lako s obzirom da će biti oslabljeni neigranjem Vensana Kompanija, Aksela Vitsela i Kevina de Brujnea.

Meč ima veliki ulog za oba tima jer su favoriti u Grupi I, pored Škotske, Kipra, Kazahstana i San Marina.

Drugi zanimljiv susret je na programu u Beču, gde Austrija dočekuje selekciju Poljske.

Biće zanimljivo videti verovatno i direktan duel saigrača iz Bajerna Davida Alabe i Roberta Levandovskog.

Austrijanci imaju interesantan tim motivisan da se dokaže nakon neuspešnih kvalifikacija za plasman na SP.

S druge strane, Poljaci su igrali u Rusiji, ali bolje da nisu. Potpuno su razočarali i bili poslednji u relativno "lakoj" grupi, pa su i oni motivisani da otvore novu eru.

Poslednji međusobni susret su imali pre 11 godina, na EP 2008. u Austriji, gde su remizirali 1:1 upravo na Ernst Hapel stadionu u Beču.

Novi susret bi mogao da umnogome utiče na nastavak kvalifikacija, iako je u pitanju prvo kolo, jer su ove dve selekcije prema trenutnom renomeu glavno favoriti u Grupi G, u kojoj igraju još Izrael, Slovenija, Severna Makedonija i Letonija.

U četvrtak je na programu ukupno deset utakmica, a između ostalih igraju Hrvatska i Holandija.

Utakmicom između u Grupi I između Kazahstana i Škotske u Astani zvanično počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine. U borba za 20 mesta koje vode na EURO 2020 učestvovaće 54 nacionalna tima i selekcija takozvanog Kosova.

Reprezentacije su podeljene u deset grupa, a i iz svake će po dve najbolje izboriti učešće na kontinentalnom prvenstvu, koje će se od 12. juna do 12. jula po prvi put održati u čak 12 država (Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Škotska i Španija). Preostala četiri učesnika biće određena kroz plej-of Lige nacija.

Reprezentacija Srbije nalazi se u Grupi B i za rivale ima Portugal, Ukrajini, Litvaniju i Luksemburg. "Orlovi" su slobodni na početku kvalifikacija, a prvi meč igraju u ponedeljak protiv Portugala u Lisabonu.

Termini za kvalifikacije su: 1. kolo (21. do 23. marta), 2. kolo (24. do 26. marta), 3. kolo (od 7. do 8. juna), 4. kolo (10. do 11. juna), 5. kolo (od 5. do 7. septembra), 6. kolo (od 8. do 10 septembra), 7. kolo (od 10. do 12. oktobra), 8. kolo (od 13. do 15. oktobra), 9. kolo (od 14. do 16. novembra) i 10. kolo (od 17. do 19. novembra).

Plej-of lige nacija zakazan je za mart naredne godine. Polufinalni dueli planirani su za period od 26. do 28. marta, a finalni od 29. do 31. marta.

Parovi 1. kola kvalifikacija:

Grupa A (22. mart):

Bugarska – Crna Gora
Engleska - Češka

*slobodno je Kosovo.

Grupa B (22. mart):

Luksemburg – Litvanija
Portugal – Ukrajina

*slobodna je Srbija

Grupa C (21. mart):

Holandija – Belorusija
Severna Irska – Estonija

*slobodna je Nemačka

Grupa D (23. mart):

Gruzija – Švajcarska
Gibraltar – Irska

*slobodna je Danska

Grupa E (21. mart):

Hrvatska – Azerbejdžan
Slovačka – Mađarska

*slobodan je Vels

Grupa F (23. mart):

Malta – Farska Ostrva
Švedska – Rumunija
Španija – Norveška

Grupa G (21. mart):

Austrija – Poljska
Makedonija – Letonija
Izrael – Slovenija

Grupa H (22. mart):

Albanija - Turska
Andora – Island
Moldavija – Francuska

Grupa I (21. mart):

Kazahstan – Škotska
Kipar – San Marino
Belgija – Rusija

Grupa J (23. mart)

BiH – Jermenija
Italija – Finska
Lihtenštajn – Grčka

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar