Семберац Лука стријелац, Србија ''испустила'' Нијемце - 1:1!

Јовић заблистао, Павков поцрвенео, Дмитровић спречио пораз Србије! Фудбалери Србије ремизирали су са Немачком 1:1 у Волфсбургу, у генералној провери пред почетак квалификација за Европско првенство 2020. године.  Хајде да будемо оптимисти: Србија ПОЛОЖИЛА у Немачкој! Тражили смо ињекцију самопоуздања пред почетак квалификација за ЕУРО, у врло шареном саставу против Немачке, али смо добили можда и више од тога. Лука Јовић постигао првенац, Марко Дмитровић бриљирао - резултат по мери оба тима! Србија испустила тријумф – добила Дмитровића, Максимовића, Лазовића, Јовића. . .  Орлови водили и на крају одолели Немачкој – 1:1.

Фудбал 20.03.2019 | 23:20
 Семберац Лука стријелац, Србија ''испустила'' Нијемце - 1:1!
Србија је повела на Фолксваген Арени голом Луке Јовића у 12. минуту, да би коначан резултат поставио Леон Горецка у 69.

Младен Крстајић је због повреда неколико кључних играча извео комбинован састав, који је одлично парирао "Елфу" у првих 45 минута, док али је био потпуно подређен у наставку па је реми више него добар резултат.

Марко Дмитровић је фантастичним интервенцијама спречио преокрет домаћина, а посебно је фрустрирао Лероја Санеа којем је одбранио 3-4 добре прилике.

У финишу меча Милан Павков је добио црвени картон и тако покварио свој дебитантски наступ у дресу Србије.

У сваком случају, врло позитиван утисак су оставили "Орлови" током већег дела меча, а уочи гостовања Португалу на старту квалификација, у понедељак у Лисабону.

Миленковић је добро командовао одбрану која је константно била под притиском, Рукавина је одлично одрадио свој део посла на десној страни, максимално је помагао штоперима, Максимовић је био фантастичан у срцу везног реда, док се цео тим одлично кретао у офанзиви, а Гаћиновић и Лазовић сјајно сарађивали са бековима и често правили проблеме Немцима.

Подмлађени састав Немачке кренуо је офанзивно од старта меча, жељан да се докаже селектору Јоакиму Леву. Претили су Немци са свих стране, најчешће преко десне где су увидели да дебитант Богосавац игра у грчу.

Међутим, Србија одлично парира и из дефанзиве одличном транзицијом конкретно одговара домаћину, па у 12. минуту стиже и до вођства.

Љајић је изборио и извео корнер, одбрана Немачке не реагује најбоље, лопта се одбија од Максимовића у петерац где је остао сам Лука Јовић који главом матира Нојера и постиже први гол у дресу "Орлова".

Уследио је притисак Немаца, неколико добрих прилика, у две се нашао Тимо Вернер, али не успева да савлада Дмитровића, који се посебно истакао у другој ситуацији када рефлексним покретом руке брани практично "немогуће".

Само минут касније још невероватнију прилику је пропустио Адем Љајић, добио је лопту сам на 11 метара, после комбинације Миленковића и Лазовића са десне стране, али промашује цео гол.

Након што је Богосавац одбранио два пута Србију након покушаја Ројса, сјајну прилику за Србију пропушта Лазовић, који се буквално уплашио прилике са ивице казненог простора.

Од тог момента је на терену постојао само један тим – Немачка. Домаћин је свом силом кренуо ка голу Србије, која је имала доста проблема у одбрани, али је између статива имала фантастичног Дмитровића.

Голман Еибара је био практично несавладив, бранио је све што је пролазило наше дефанзивце, а посебан "пик" је имао на Санеу којем је скинуо 3-4 сјајне прилике.

Није успео да га матира ни Ројс, а када је Гиндоан успео да га надмудри и обиђе испред петерца, гол Србије спасава Максимовић спектакуларном реакцијом на гол линији.

Међутим, "Орлови" нису успели да до краја одоле. Двадесет минута пре краја, резервиста Леон Горецка вара испред казненог Лукића, а онда сјајним шутем успева да протури лопту поред Дмитровића.

Уследио је још јачи притисак Немачке, још већи проблеми за одбрану Србије, Дмитровић је често био на ветрометини, али је опет бранио ударце Санеа и осталих Немаца.

У самом финишу Србија успева коначно да одговори, Љајић је упропастио један добар напад, потом саиграчи нису испратили Радоњићеву акцију по левој страни, а у самом финишу је замало изненадио Тер Штегена са дистанце, али голман Барселоне ипак није дозволио бламажу.

На крају, после неколико напетих минута порасла је нервоза код играча оба тима, а дебљи крај је извукао резервиста Павков који неопрезно стартује над Санеом и добија директан црвени картон.

Више него коректна партија "орлова" у Волфсбургу!

Србија се из Немачке враћа непоражена  и са великим бројем позитивних утисака пошто је млада екипа, коју је на терен послао Младен Крстајић, достојно заменила носиоце наше репрезентације који су пропустили "генералку" пред квалификације због повреда.

Било је страха да би у тако шареном саставу, у мечу против једне од јачих репрезентација света, могли да будемо и понижени, а уместо тога "орлови", или "орлићи", су пружили партију за аплауз.

Памтиће се први погодак Луке Јовића у дресу сениорског тима из 12. минута, као и то што је Србија до полувремена могла да постигне три или четири гола Немцима, да би "панцери" у другом полувремену додали гас и надмашили нас у "стопостотним ситуацијама".

Ту се исказао први голман Марко Дмитровић који је у великом броју ситуација фантастично улазио у шут Санеа, Вернера, Ројса и других, за реми који даје наду пред квалификације.

С оваквом игром - Србија дефинитивно може на ЕУРО 2020. године.

НЕМАЧКА - СРБИЈА 1:1 (0:1)

После почетног судијског звиждука уопште није деловало да ћемо толико успешно парирати Немцима пошто су као од шале решавали наш неубичајено висок пресинг и користили то што је само Немања Максимовић играо испред одбране, која је први пут и играла у том саставу, са дебитантом Мирославом Богосавцем на левом беку.

Ипак, та ноншаланција и лоше бирање решења у уводних пет минута коштало је Немце гола заостатка када се Лука Јовић "прерушио" у Филипа Инзагија и постигао гол за 1:0.

Његов првенац у дресу Србије дошао је после првог додира на мечу када је Немања Максимовић скочио на првој стативи, лопта се од леђа једног немачког играча одбила на пет метара, а Лука Јовић као да је већ знао где треба да буде. Окрзнуо ју је главом и "отворио" свој рачун.

Требало је Немцима неколико минута да дођу до даха и већ у 22. минуту је Тимо Вернер промашио велику шансу, односно то је била прва од многих одбрана Марка Дмитровића.

Каква би то експлозија одушевљења малобројних навијача Србије у Волфсбургу била да је Лука Јовић само који минут касније реализовао одличну контру Гаћиновића и Лазовића, али га је пристигао Никлас Зиле и изблокирао у кључном моменту.

Управо су поменути Гаћиновић и Лазовић правили проблеме новом левом беку Халстенбергу, а само Љајић може да објасни промашај из првих 45 минута.

Била је то акција за уџбенике, оне након којих заволите фудбал и присећате их се деценијама унапред, али је Љајић на трен спустио главу и шутирао превише лоше да би савладао Мануела Нојера са 15 метара, нажалост лопта је отишла преко гола. 

Имао је шансу и Миленковић, који је Љајића и тешио на полувремену, односно Лазовић чијим је "зицером" отворен други део утакмице у Волфсбургу.

Тада је Немачка почела да "додаје гас", Лирој Сане је био пребрз за све, дриблао је као да није са ове планете, али оно што је било земаљско код њега, можда чак и исподпросечно, била је завршница коју никако да поправи и постане један од бољих играча планете.

Марко Дмитровић је увек знао како да се постави и продуби његову нервозу због промашаја, а знао је да се постави и Немања Максимовић код најбоље шансе за Немце.

Управо после "пете" Санеа, сам пред Дмитровића је истрчао Гундоган, заобишао нашег чувара мреже, али стрелац победоносног гола за Србију на Светском првенству до 20 година је ту срчаност наставио да показује и са "А" тимом. Убрзао је ка голу и склонио лопту са гол-линије када је цео стадион видео да је Немачка изједначила.

Ипак, висио је гол у ваздуху, десет минута трајала је "машина" екипе Јоакима Лева, а стрелац је био - Леон Горецка, фудбалер који је ушао са клупе.

Један од слабијих појединаца утакмице Адем Љајић, који је изгубио фокус након описаног промашаја за 2:0, и још једном био недоречен, односно одржао је константу у дресу "орлова" која гласи топло-хладно, није најбоље реаговао у 69. минуту и то су Немци овога пута казнили. Створен је вишак на десној страни, уследила је повратна на 15 метара и "лажњак" Горецке, па врхунски шут који Марко Дмитровић сада није могао да заустави.

Покушао је Младен Крстајић да пробуди екипу и заштити 1:1 увођењем свежијих играча, али Немци су желели жарко победу, међутим и "орлови" су били решени да хоће реми.

Било је много жара на крају утакмице када је прво Бранко Јовичић ушао у сукоб са Санеом, да би потом и Милан Павков, на дебију у репрезентацији, добио заслужен црвени картон након што је играчу Ситија стао копачком на зглоб, без намере.

Све у свему партија "орлова" била је изнад очекивања и много позитивних ствари може да се извуче из утакмице, а надамо се да утисак нећемо покварити против Португала.

За пет дана на "Да Лужу", па да се понове речи Александра Коларова:

"Ми када нешто почнемо добро, тако и завршимо".

Били смо више него добри, оставили солидан утисак, али на крају остали без горива и пропустили прилику да Немце други пут од 1970. године бацимо на патос. Са каквим мислима смо дочекали утакимицу у Волфсбургу реми у судару са Елфом (1:1) представља више од бинга.

Србија ће са вишком самопоуздања дочекати почетак квалификација са Првенство Европе, јер је добрих 45 минута држала  изабранике Јоакима Лева у шаху. Играла је фудбал, бранила се на италијански начин, нападала хирушки прецизно из озбиљних контри које је иницирао сјајни Дарко Лазовић. Управо је крилни фудбалер Ђенове, заједно са перфектним тркачем Максимовићем и голманом Марком Дмитровићем највећи добитак вечерашње провере у Волфсбургу. Поменути момци су доказали да су калибар за битну ролу у наредним квалификацијама... Да, Србија је вечерас добила много, укључујући и потврду оног што смо знали – Лука Јовић је класа од нападача.

Када су нас у другом полувремену изабраници Јоакима Лева извели пред стрељачки вод Санеа, Горецку иВернера, заблистао је некадашњи чувар мреже Црвене звезде Марко Дмитровић. Голман Еибара је скидао и оно што смо већ сви видели у голу, и задржавао на ногама већ пољуљане саиграче. Немци су нас у другом полувремену надиграли, али било је илузорно очекивати да се комбинована селекција Србија о свему свих 90 минута пита о свему.

Можда можемо да терамо мак на конац и ширимо непотребан дефитизам речима да је Немачка играла са комбинованим тимом, односно да је Јоаким Лев оставио Горецку и Марка Ројса на клупи за резервне играче. Била би то више него лицемерно, јер у селекторској ери Младена Крстајића никада нисмо изгледали боље. Чак смо изгледали много боље, него у свим мундијалским мечевима. Као да је некадашњи дефанзивац Партизана завршио шегртски период на клупи Орлова, и хтео да покаже широким народним масама да зна да направи тим. И што је најбитније – игру.

Без Коларова, Матића, Митровића и Тадића, селектор Србије је саставио врло офанзивну формацију, мекану, али изузетно мирну у маневру. Јесте Лука Јовића већ у 12. Минуту увео меч у српску бајку, али су се на стадиону Волфсбура појавиле сене неколико дискретних хероја. Тихи дечко српског фудбала Дарко Лазоовић, уобличен у суровој арена Серија А, је у бришућем лету гутао метре. Сваки његов продор правило кретање означило је велику опасност по Мануела Нојера. Сервирао је Лазовић још једну добру прилику Луки Јовићу, потом је отворио простор Адему Љајићу за зицер који је рођени Новопазарац морао да претвори у гол.

Као једини задњи везни Немања Максимовић је био један од оних невидљивих лидера тима. Јесте направио једну кардиналну грешку, али је темпом убијао вољу Немаца. Као крпељ им се лепио за дресове и помагао расположеним штоперима Миленковићу и Спајићу. Прави осигурач наше игре био је везиста Хетафеа, деловао као најспремнији командос спреман да се потрка са свим адутима Јокима Лева.

Јесу Немци одигравали више унапред, деловали као зрелији тим.  Али била је то можда и жеља Младена Крстајића. Сваку грешку смо им беспрекорно ловили. На крају првих 45 минута смо имали један број шутева, и реално много више шанси. Дмитровић нас је спасао у финишу првог полувремена када је на сјајан начин скинуо зицер Вернеру.

Било је задовољство гледати поједине делове меча. Видели смо,тако, како млади бек Чукаричког Мирослав Богосавац узима чисту лопту Санеу, или како Миленковић и Спајић у шаху држе Вернера.

Наставак је донео другу слику на терену. Улазак Горецке и Ројса оплеменио је немачку поставу. Србија, принуђена на дефанзиву, живела је на рукавицама Марка Дмитровића кога ће ноћима сањати Сане. Један одбрањен зицер, други одбрањени зицер, трећи одбрамбени зицер…Када и он није успео, Максимовић је вадио лопту из гола.

Знао је Сане да везује у чвор и тројицу српских репрезентативаца, Богосавац, навикнут на темпо Суперлиге, остао је без снаге. Љуљала се наша одбрана све до гола Горецке у 69. минуту. На крају смо спашавали живу главу. Штета што смо матирани после ноншалантне реакције Адема Љајића... А онда је црвени картон добио Милан Павков због крајње непотребног старта на Санеу у самом финишу.

НЕМАЧКА - СРБИЈА 1:1 (0:1)

/Горецка 69 - Јовић 12/

Стадион: Фолксваген Арена (Волфзбург).

Гледалаца: 29.000.

Главни судија: Боби Меден (Шкотска).

НЕМАЧКА (4-2-3-1): Нојер (од 46. Тер Штеген) - Клостерман, Та, Зуле, Халстенберг - Кимих, Гундоган - Брант (од 56. Горецка), Хаверц (од 46. Ројс), Сане - Вернер.

СРБИЈА (4-1-4-1): Дмитровић - Рукавина, Спајић, Миленковић, Богосавац (од 79. С. Митровић) - Нем. Максимовић (од 88. Јовичић) - Лазовић (од 79. Живковић), С. Милинковић Савић (од 62. Лукић), Гаћиновић (од 62. Радоњић), Љајић - Јовић (од 70. Павков).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар