Semberac Luka strijelac, Srbija ''ispustila'' Nijemce - 1:1!

Jović zablistao, Pavkov pocrveneo, Dmitrović sprečio poraz Srbije! Fudbaleri Srbije remizirali su sa Nemačkom 1:1 u Volfsburgu, u generalnoj proveri pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Hajde da budemo optimisti: Srbija POLOŽILA u Nemačkoj! Tražili smo injekciju samopouzdanja pred početak kvalifikacija za EURO, u vrlo šarenom sastavu protiv Nemačke, ali smo dobili možda i više od toga. Luka Jović postigao prvenac, Marko Dmitrović briljirao - rezultat po meri oba tima! Srbija ispustila trijumf – dobila Dmitrovića, Maksimovića, Lazovića, Jovića. . .  Orlovi vodili i na kraju odoleli Nemačkoj – 1:1.

Fudbal 20.03.2019 | 23:20
 Semberac Luka strijelac, Srbija ''ispustila'' Nijemce - 1:1!
Srbija je povela na Folksvagen Areni golom Luke Jovića u 12. minutu, da bi konačan rezultat postavio Leon Gorecka u 69.

Mladen Krstajić je zbog povreda nekoliko ključnih igrača izveo kombinovan sastav, koji je odlično parirao "Elfu" u prvih 45 minuta, dok ali je bio potpuno podređen u nastavku pa je remi više nego dobar rezultat.

Marko Dmitrović je fantastičnim intervencijama sprečio preokret domaćina, a posebno je frustrirao Leroja Sanea kojem je odbranio 3-4 dobre prilike.

U finišu meča Milan Pavkov je dobio crveni karton i tako pokvario svoj debitantski nastup u dresu Srbije.

U svakom slučaju, vrlo pozitivan utisak su ostavili "Orlovi" tokom većeg dela meča, a uoči gostovanja Portugalu na startu kvalifikacija, u ponedeljak u Lisabonu.

Milenković je dobro komandovao odbranu koja je konstantno bila pod pritiskom, Rukavina je odlično odradio svoj deo posla na desnoj strani, maksimalno je pomagao štoperima, Maksimović je bio fantastičan u srcu veznog reda, dok se ceo tim odlično kretao u ofanzivi, a Gaćinović i Lazović sjajno sarađivali sa bekovima i često pravili probleme Nemcima.

Podmlađeni sastav Nemačke krenuo je ofanzivno od starta meča, željan da se dokaže selektoru Joakimu Levu. Pretili su Nemci sa svih strane, najčešće preko desne gde su uvideli da debitant Bogosavac igra u grču.

Međutim, Srbija odlično parira i iz defanzive odličnom tranzicijom konkretno odgovara domaćinu, pa u 12. minutu stiže i do vođstva.

Ljajić je izborio i izveo korner, odbrana Nemačke ne reaguje najbolje, lopta se odbija od Maksimovića u peterac gde je ostao sam Luka Jović koji glavom matira Nojera i postiže prvi gol u dresu "Orlova".

Usledio je pritisak Nemaca, nekoliko dobrih prilika, u dve se našao Timo Verner, ali ne uspeva da savlada Dmitrovića, koji se posebno istakao u drugoj situaciji kada refleksnim pokretom ruke brani praktično "nemoguće".

Samo minut kasnije još neverovatniju priliku je propustio Adem Ljajić, dobio je loptu sam na 11 metara, posle kombinacije Milenkovića i Lazovića sa desne strane, ali promašuje ceo gol.

Nakon što je Bogosavac odbranio dva puta Srbiju nakon pokušaja Rojsa, sjajnu priliku za Srbiju propušta Lazović, koji se bukvalno uplašio prilike sa ivice kaznenog prostora.

Od tog momenta je na terenu postojao samo jedan tim – Nemačka. Domaćin je svom silom krenuo ka golu Srbije, koja je imala dosta problema u odbrani, ali je između stativa imala fantastičnog Dmitrovića.

Golman Eibara je bio praktično nesavladiv, branio je sve što je prolazilo naše defanzivce, a poseban "pik" je imao na Saneu kojem je skinuo 3-4 sjajne prilike.

Nije uspeo da ga matira ni Rojs, a kada je Gindoan uspeo da ga nadmudri i obiđe ispred peterca, gol Srbije spasava Maksimović spektakularnom reakcijom na gol liniji.

Međutim, "Orlovi" nisu uspeli da do kraja odole. Dvadeset minuta pre kraja, rezervista Leon Gorecka vara ispred kaznenog Lukića, a onda sjajnim šutem uspeva da proturi loptu pored Dmitrovića.

Usledio je još jači pritisak Nemačke, još veći problemi za odbranu Srbije, Dmitrović je često bio na vetrometini, ali je opet branio udarce Sanea i ostalih Nemaca.

U samom finišu Srbija uspeva konačno da odgovori, Ljajić je upropastio jedan dobar napad, potom saigrači nisu ispratili Radonjićevu akciju po levoj strani, a u samom finišu je zamalo iznenadio Ter Štegena sa distance, ali golman Barselone ipak nije dozvolio blamažu.

Na kraju, posle nekoliko napetih minuta porasla je nervoza kod igrača oba tima, a deblji kraj je izvukao rezervista Pavkov koji neoprezno startuje nad Saneom i dobija direktan crveni karton.

Više nego korektna partija "orlova" u Volfsburgu!

Srbija se iz Nemačke vraća neporažena  i sa velikim brojem pozitivnih utisaka pošto je mlada ekipa, koju je na teren poslao Mladen Krstajić, dostojno zamenila nosioce naše reprezentacije koji su propustili "generalku" pred kvalifikacije zbog povreda.

Bilo je straha da bi u tako šarenom sastavu, u meču protiv jedne od jačih reprezentacija sveta, mogli da budemo i poniženi, a umesto toga "orlovi", ili "orlići", su pružili partiju za aplauz.

Pamtiće se prvi pogodak Luke Jovića u dresu seniorskog tima iz 12. minuta, kao i to što je Srbija do poluvremena mogla da postigne tri ili četiri gola Nemcima, da bi "panceri" u drugom poluvremenu dodali gas i nadmašili nas u "stopostotnim situacijama".

Tu se iskazao prvi golman Marko Dmitrović koji je u velikom broju situacija fantastično ulazio u šut Sanea, Vernera, Rojsa i drugih, za remi koji daje nadu pred kvalifikacije.

S ovakvom igrom - Srbija definitivno može na EURO 2020. godine.

NEMAČKA - SRBIJA 1:1 (0:1)

Posle početnog sudijskog zvižduka uopšte nije delovalo da ćemo toliko uspešno parirati Nemcima pošto su kao od šale rešavali naš neubičajeno visok presing i koristili to što je samo Nemanja Maksimović igrao ispred odbrane, koja je prvi put i igrala u tom sastavu, sa debitantom Miroslavom Bogosavcem na levom beku.

Ipak, ta nonšalancija i loše biranje rešenja u uvodnih pet minuta koštalo je Nemce gola zaostatka kada se Luka Jović "prerušio" u Filipa Inzagija i postigao gol za 1:0.

Njegov prvenac u dresu Srbije došao je posle prvog dodira na meču kada je Nemanja Maksimović skočio na prvoj stativi, lopta se od leđa jednog nemačkog igrača odbila na pet metara, a Luka Jović kao da je već znao gde treba da bude. Okrznuo ju je glavom i "otvorio" svoj račun.

Trebalo je Nemcima nekoliko minuta da dođu do daha i već u 22. minutu je Timo Verner promašio veliku šansu, odnosno to je bila prva od mnogih odbrana Marka Dmitrovića.

Kakva bi to eksplozija oduševljenja malobrojnih navijača Srbije u Volfsburgu bila da je Luka Jović samo koji minut kasnije realizovao odličnu kontru Gaćinovića i Lazovića, ali ga je pristigao Niklas Zile i izblokirao u ključnom momentu.

Upravo su pomenuti Gaćinović i Lazović pravili probleme novom levom beku Halstenbergu, a samo Ljajić može da objasni promašaj iz prvih 45 minuta.

Bila je to akcija za udžbenike, one nakon kojih zavolite fudbal i prisećate ih se decenijama unapred, ali je Ljajić na tren spustio glavu i šutirao previše loše da bi savladao Manuela Nojera sa 15 metara, nažalost lopta je otišla preko gola. 

Imao je šansu i Milenković, koji je Ljajića i tešio na poluvremenu, odnosno Lazović čijim je "zicerom" otvoren drugi deo utakmice u Volfsburgu.

Tada je Nemačka počela da "dodaje gas", Liroj Sane je bio prebrz za sve, driblao je kao da nije sa ove planete, ali ono što je bilo zemaljsko kod njega, možda čak i ispodprosečno, bila je završnica koju nikako da popravi i postane jedan od boljih igrača planete.

Marko Dmitrović je uvek znao kako da se postavi i produbi njegovu nervozu zbog promašaja, a znao je da se postavi i Nemanja Maksimović kod najbolje šanse za Nemce.

Upravo posle "pete" Sanea, sam pred Dmitrovića je istrčao Gundogan, zaobišao našeg čuvara mreže, ali strelac pobedonosnog gola za Srbiju na Svetskom prvenstvu do 20 godina je tu srčanost nastavio da pokazuje i sa "A" timom. Ubrzao je ka golu i sklonio loptu sa gol-linije kada je ceo stadion video da je Nemačka izjednačila.

Ipak, visio je gol u vazduhu, deset minuta trajala je "mašina" ekipe Joakima Leva, a strelac je bio - Leon Gorecka, fudbaler koji je ušao sa klupe.

Jedan od slabijih pojedinaca utakmice Adem Ljajić, koji je izgubio fokus nakon opisanog promašaja za 2:0, i još jednom bio nedorečen, odnosno održao je konstantu u dresu "orlova" koja glasi toplo-hladno, nije najbolje reagovao u 69. minutu i to su Nemci ovoga puta kaznili. Stvoren je višak na desnoj strani, usledila je povratna na 15 metara i "lažnjak" Gorecke, pa vrhunski šut koji Marko Dmitrović sada nije mogao da zaustavi.

Pokušao je Mladen Krstajić da probudi ekipu i zaštiti 1:1 uvođenjem svežijih igrača, ali Nemci su želeli žarko pobedu, međutim i "orlovi" su bili rešeni da hoće remi.

Bilo je mnogo žara na kraju utakmice kada je prvo Branko Jovičić ušao u sukob sa Saneom, da bi potom i Milan Pavkov, na debiju u reprezentaciji, dobio zaslužen crveni karton nakon što je igraču Sitija stao kopačkom na zglob, bez namere.

Sve u svemu partija "orlova" bila je iznad očekivanja i mnogo pozitivnih stvari može da se izvuče iz utakmice, a nadamo se da utisak nećemo pokvariti protiv Portugala.

Za pet dana na "Da Lužu", pa da se ponove reči Aleksandra Kolarova:

"Mi kada nešto počnemo dobro, tako i završimo".

Bili smo više nego dobri, ostavili solidan utisak, ali na kraju ostali bez goriva i propustili priliku da Nemce drugi put od 1970. godine bacimo na patos. Sa kakvim mislima smo dočekali utakimicu u Volfsburgu remi u sudaru sa Elfom (1:1) predstavlja više od binga.

Srbija će sa viškom samopouzdanja dočekati početak kvalifikacija sa Prvenstvo Evrope, jer je dobrih 45 minuta držala  izabranike Joakima Leva u šahu. Igrala je fudbal, branila se na italijanski način, napadala hiruški precizno iz ozbiljnih kontri koje je inicirao sjajni Darko Lazović. Upravo je krilni fudbaler Đenove, zajedno sa perfektnim trkačem Maksimovićem i golmanom Markom Dmitrovićem najveći dobitak večerašnje provere u Volfsburgu. Pomenuti momci su dokazali da su kalibar za bitnu rolu u narednim kvalifikacijama... Da, Srbija je večeras dobila mnogo, uključujući i potvrdu onog što smo znali – Luka Jović je klasa od napadača.

Kada su nas u drugom poluvremenu izabranici Joakima Leva izveli pred streljački vod Sanea, Gorecku iVernera, zablistao je nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde Marko Dmitrović. Golman Eibara je skidao i ono što smo već svi videli u golu, i zadržavao na nogama već poljuljane saigrače. Nemci su nas u drugom poluvremenu nadigrali, ali bilo je iluzorno očekivati da se kombinovana selekcija Srbija o svemu svih 90 minuta pita o svemu.

Možda možemo da teramo mak na konac i širimo nepotreban defitizam rečima da je Nemačka igrala sa kombinovanim timom, odnosno da je Joakim Lev ostavio Gorecku i Marka Rojsa na klupi za rezervne igrače. Bila bi to više nego licemerno, jer u selektorskoj eri Mladena Krstajića nikada nismo izgledali bolje. Čak smo izgledali mnogo bolje, nego u svim mundijalskim mečevima. Kao da je nekadašnji defanzivac Partizana završio šegrtski period na klupi Orlova, i hteo da pokaže širokim narodnim masama da zna da napravi tim. I što je najbitnije – igru.

Bez Kolarova, Matića, Mitrovića i Tadića, selektor Srbije je sastavio vrlo ofanzivnu formaciju, mekanu, ali izuzetno mirnu u manevru. Jeste Luka Jovića već u 12. Minutu uveo meč u srpsku bajku, ali su se na stadionu Volfsbura pojavile sene nekoliko diskretnih heroja. Tihi dečko srpskog fudbala Darko Lazoović, uobličen u surovoj arena Serija A, je u brišućem letu gutao metre. Svaki njegov prodor pravilo kretanje označilo je veliku opasnost po Manuela Nojera. Servirao je Lazović još jednu dobru priliku Luki Joviću, potom je otvorio prostor Ademu Ljajiću za zicer koji je rođeni Novopazarac morao da pretvori u gol.

Kao jedini zadnji vezni Nemanja Maksimović je bio jedan od onih nevidljivih lidera tima. Jeste napravio jednu kardinalnu grešku, ali je tempom ubijao volju Nemaca. Kao krpelj im se lepio za dresove i pomagao raspoloženim štoperima Milenkoviću i Spajiću. Pravi osigurač naše igre bio je vezista Hetafea, delovao kao najspremniji komandos spreman da se potrka sa svim adutima Jokima Leva.

Jesu Nemci odigravali više unapred, delovali kao zreliji tim.  Ali bila je to možda i želja Mladena Krstajića. Svaku grešku smo im besprekorno lovili. Na kraju prvih 45 minuta smo imali jedan broj šuteva, i realno mnogo više šansi. Dmitrović nas je spasao u finišu prvog poluvremena kada je na sjajan način skinuo zicer Verneru.

Bilo je zadovoljstvo gledati pojedine delove meča. Videli smo,tako, kako mladi bek Čukaričkog Miroslav Bogosavac uzima čistu loptu Saneu, ili kako Milenković i Spajić u šahu drže Vernera.

Nastavak je doneo drugu sliku na terenu. Ulazak Gorecke i Rojsa oplemenio je nemačku postavu. Srbija, prinuđena na defanzivu, živela je na rukavicama Marka Dmitrovića koga će noćima sanjati Sane. Jedan odbranjen zicer, drugi odbranjeni zicer, treći odbrambeni zicer…Kada i on nije uspeo, Maksimović je vadio loptu iz gola.

Znao je Sane da vezuje u čvor i trojicu srpskih reprezentativaca, Bogosavac, naviknut na tempo Superlige, ostao je bez snage. Ljuljala se naša odbrana sve do gola Gorecke u 69. minutu. Na kraju smo spašavali živu glavu. Šteta što smo matirani posle nonšalantne reakcije Adema Ljajića... A onda je crveni karton dobio Milan Pavkov zbog krajnje nepotrebnog starta na Saneu u samom finišu.

NEMAČKA - SRBIJA 1:1 (0:1)

/Gorecka 69 - Jović 12/

Stadion: Folksvagen Arena (Volfzburg).

Gledalaca: 29.000.

Glavni sudija: Bobi Meden (Škotska).

NEMAČKA (4-2-3-1): Nojer (od 46. Ter Štegen) - Klosterman, Ta, Zule, Halstenberg - Kimih, Gundogan - Brant (od 56. Gorecka), Haverc (od 46. Rojs), Sane - Verner.

SRBIJA (4-1-4-1): Dmitrović - Rukavina, Spajić, Milenković, Bogosavac (od 79. S. Mitrović) - Nem. Maksimović (od 88. Jovičić) - Lazović (od 79. Živković), S. Milinković Savić (od 62. Lukić), Gaćinović (od 62. Radonjić), Ljajić - Jović (od 70. Pavkov).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar