ЕП: Дошло је вријеме никад замршенијих квалификација!

Заборавите Лигу нација! Све што треба да знате у сусрет борби за пласман на Европско првенство 2020. године. . .

Фудбал 20.03.2019 | 23:10
ЕП: Дошло је вријеме никад замршенијих квалификација!
Квалификације за Европско првенство 2020. званично стартују сутра поподне у Астани утакмицом између Казахстана и Шкотске, а једно је сигурно - наредно првенство Старог континента неће бити фестивал за све фудбалске романтике. Никако. Већ у квалификацијама чини се да је ово такмичење јако замршено посебно због податка да ће се коначан списак учесника формирати и на основу недавно окончаног такмичења у УЕФА Лиги нација.

Оно што је најважније је да имена последња четири учесника нећемо знати све до десет недеља уочи почетка Европског првенства. Завршни турнир ће бити организован као онај у Француској 2016. године с тим да ће овога пута 12 различитих држава бити домаћини. У сусрет почетку квалификација ево неких питања са којима се сусрећу обични навијачи, али и љубитељи клађења који ће пробати да искористе такмичење да стекну фину зарадицу.

Зашто Европско првенство у 12 држава?

Пан-европски турнир је последња заоставштина бившег председника УЕФА Мишела Платинија, који је суспендован због кршења етичких кодекса. Последњег дана Европског првенства 2012. Француз је обелоданио свој план да се 2020. симболично одржи трурнир широм Европе у част 60. годишњице од првог Европског првенства одржаног у Француској 1960. године.

Наравно, критичари су одмах изразили сумњу да Платини тиме жели да купи подршку Савеза са истока Европе којима је намерио велики део домаћинства, али се у међувремену појавила и реалност да УЕФА није срећна због ситуације у коју ју је Платини "увалио", пошто је организација једног оваквог турнира скупа и логистички представља велики изазов за европску кућу фудбала.

Ко иде на Европско првенство 2020?

Свих 55 чланица УЕФА започеће квалификације. Чак и 12 организатора морају најпре да се изборе на терену за пласман, јер нема аутоматских места. У десет група, пет или шест екипа играће до 20. новембра квалификације за ЕУРО, а сви победници група и другопласриани наћиће се на завршном турниру.

Преостала четири учесника утврдиће се у плеј-офу који је планиран за март 2020. године. Четири победника група из четири лиге (А, Б, Ц, Д) из УЕФА Лиге нација учествују у квалификацијама. Ако ти тимови буду успешни у регуларним квалификацијама, њихова места ће заузимати екипе које су биле јесенас иза њих у пласману. Граница ће се тако померати, а чак и тимови из слабијих лига имаће прилику да се домогну Европског првенства.

Србија не мора да брине у случају да остане испод црте у групи Б са Португалијом, Украјином, Луксембургом и Литванијом, бараж је обезбеђен јесенас победама у Лиги нација над Румунијом, Црном Гором и Литванијом.

Да ли је важно бити и најбољи, а не само први у квалификационој групи?

Другопласиране репрезентације из сваке групе иду такође на ЕУРО, али ће се само шест првопласираних из десет група наћи су првом шеширу на жребу у Букурешту 30. новембра међу повлашћенима. Четири преостале првопласиране селекције иду у други шешир заједно са још две најбоље другопласиране селекције.

Осталих шест другопласираних селекција биће смештене у трећи шешир, док ће два најслабија другопласирана тима ићи у четврти шешир са још четири екипе које ће доћи касније из баража. То значи да бисмо могли буквално да добијемо неколико група смрти на завршном турниру 2020. године. 

Како ће се играти завршни турнир?

Најбоље 24 екипе биће подељене у шест група са по четири тима. Турнирски ћемо гледати репризу са Европског првенства у Француској, где ће уз по две најбоље екипе из сваке групе место у нокаутз фази заузети четири најбоље трећепласиране екипе.

У свих 12 градова домаћина - Рим, Баку, Копенхаген, Санкт Петербург, Амстердам, Букурешт, Лондон, Глазгов, Билбао, Даблин, Минхен и Будимпешта - биће организована по три меча у групи и по једна осмина финала или четвртфинале.

Оба полуфинала се играју у Лондону, који ће бити и средиште Европског првенства и организатор седам од укупно 51 утакмице, а где ће Србија играти одлучиће жреб.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар