EP: Došlo je vrijeme nikad zamršenijih kvalifikacija!

Zaboravite Ligu nacija! Sve što treba da znate u susret borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. . .

Fudbal 20.03.2019 | 23:10
EP: Došlo je vrijeme nikad zamršenijih kvalifikacija!
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. zvanično startuju sutra popodne u Astani utakmicom između Kazahstana i Škotske, a jedno je sigurno - naredno prvenstvo Starog kontinenta neće biti festival za sve fudbalske romantike. Nikako. Već u kvalifikacijama čini se da je ovo takmičenje jako zamršeno posebno zbog podatka da će se konačan spisak učesnika formirati i na osnovu nedavno okončanog takmičenja u UEFA Ligi nacija.

Ono što je najvažnije je da imena poslednja četiri učesnika nećemo znati sve do deset nedelja uoči početka Evropskog prvenstva. Završni turnir će biti organizovan kao onaj u Francuskoj 2016. godine s tim da će ovoga puta 12 različitih država biti domaćini. U susret početku kvalifikacija evo nekih pitanja sa kojima se susreću obični navijači, ali i ljubitelji klađenja koji će probati da iskoriste takmičenje da steknu finu zaradicu.

Zašto Evropsko prvenstvo u 12 država?

Pan-evropski turnir je poslednja zaostavština bivšeg predsednika UEFA Mišela Platinija, koji je suspendovan zbog kršenja etičkih kodeksa. Poslednjeg dana Evropskog prvenstva 2012. Francuz je obelodanio svoj plan da se 2020. simbolično održi trurnir širom Evrope u čast 60. godišnjice od prvog Evropskog prvenstva održanog u Francuskoj 1960. godine.

Naravno, kritičari su odmah izrazili sumnju da Platini time želi da kupi podršku Saveza sa istoka Evrope kojima je namerio veliki deo domaćinstva, ali se u međuvremenu pojavila i realnost da UEFA nije srećna zbog situacije u koju ju je Platini "uvalio", pošto je organizacija jednog ovakvog turnira skupa i logistički predstavlja veliki izazov za evropsku kuću fudbala.

Ko ide na Evropsko prvenstvo 2020?

Svih 55 članica UEFA započeće kvalifikacije. Čak i 12 organizatora moraju najpre da se izbore na terenu za plasman, jer nema automatskih mesta. U deset grupa, pet ili šest ekipa igraće do 20. novembra kvalifikacije za EURO, a svi pobednici grupa i drugoplasriani naćiće se na završnom turniru.

Preostala četiri učesnika utvrdiće se u plej-ofu koji je planiran za mart 2020. godine. Četiri pobednika grupa iz četiri lige (A, B, C, D) iz UEFA Lige nacija učestvuju u kvalifikacijama. Ako ti timovi budu uspešni u regularnim kvalifikacijama, njihova mesta će zauzimati ekipe koje su bile jesenas iza njih u plasmanu. Granica će se tako pomerati, a čak i timovi iz slabijih liga imaće priliku da se domognu Evropskog prvenstva.

Srbija ne mora da brine u slučaju da ostane ispod crte u grupi B sa Portugalijom, Ukrajinom, Luksemburgom i Litvanijom, baraž je obezbeđen jesenas pobedama u Ligi nacija nad Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom.

Da li je važno biti i najbolji, a ne samo prvi u kvalifikacionoj grupi?

Drugoplasirane reprezentacije iz svake grupe idu takođe na EURO, ali će se samo šest prvoplasiranih iz deset grupa naći su prvom šeširu na žrebu u Bukureštu 30. novembra među povlašćenima. Četiri preostale prvoplasirane selekcije idu u drugi šešir zajedno sa još dve najbolje drugoplasirane selekcije.

Ostalih šest drugoplasiranih selekcija biće smeštene u treći šešir, dok će dva najslabija drugoplasirana tima ići u četvrti šešir sa još četiri ekipe koje će doći kasnije iz baraža. To znači da bismo mogli bukvalno da dobijemo nekoliko grupa smrti na završnom turniru 2020. godine. 

Kako će se igrati završni turnir?

Najbolje 24 ekipe biće podeljene u šest grupa sa po četiri tima. Turnirski ćemo gledati reprizu sa Evropskog prvenstva u Francuskoj, gde će uz po dve najbolje ekipe iz svake grupe mesto u nokautz fazi zauzeti četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

U svih 12 gradova domaćina - Rim, Baku, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Amsterdam, Bukurešt, London, Glazgov, Bilbao, Dablin, Minhen i Budimpešta - biće organizovana po tri meča u grupi i po jedna osmina finala ili četvrtfinale.

Oba polufinala se igraju u Londonu, koji će biti i središte Evropskog prvenstva i organizator sedam od ukupno 51 utakmice, a gde će Srbija igrati odlučiće žreb.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar