Писање западних медија о пресуди

Западне агенције и медији преносе данас да је пресудом Радовану Караџићу окончано једно од “најзначајнијих суђења” за злочине почињене током сукоба на Балкану, уз оцјену да ће она имати “огроман одјек” у земљама бивше Југославије.  

Република Српска 20.03.2019 | 18:25
Писање западних медија о пресуди
Америчка агенција АП и британски Ројтерс пренијели су под ознаком “хитно” вијест да је Жалбено вијеће Механизма у Хагу осудило првог предсједника РС на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности, кршења закона и обичаја ратовања.

 Обје агенције, као и ББЦ, биљеже да се проломио аплауз након што је предсједник Жалбеног вијећа судија Ван Јосен из Данске изрекао пресуду, као и да је Караџић изгледао равнодушно.

Ројтерс и ББЦ предвиђају да ће пресуда имати “огроман одјек” у земљама бивше Југославије, нарочито у БиХ гдје, како се наводи, и даље постоји подијељеност међу етничким заједницама и гдје Караџића и даље многи Срби виде као хероја.

Британска агенција напомиње да је пресуда Караџићу правоснажна и да не може више да буде оспорена жалбом.

Примјећује и да је Караџић, за којег истиче да је тврдио да је суд УН био пристрасан у односу према њему, равнодушно стајао док је Јосен читао пресуду.

С тим је сагласан и АП, који наводи да Караџић готово да није показао никакву реакцију док је Јосен читао осуђујућу пресуду, која значи да ће он највјероватније провести остатак живота иза решетака. 

Бивши лидер, једна је од највиших личности којима суди Хашки суд за ратне злочине, наводи АП и додаје да се његов случај сматра кључним у пружању правде жртвама сукоба, у којима је погинуло преко 100.000 људи, а милиони остали без кућа.

АП пише да је судија Јосен рекао да је судско вијеће погријешило у изрицању казне од само 40 година због онога што је он назвао “систематском окрутношћу” Караџићевих злочина.

Агенција напомиње и да су породице жртава које су отпутовале у Хаг поздравиле пресуду, као и да су мајке жртава и поједине старије особе плакале са видљивим олакшањем након што су одгледале пресуду на екрану у Сребреници.

ББЦ објашњава да су судије Жалбеног вијећа потврдиле Караџићеву осуду за геноцид у Сребреници 1995. године и пресудиле да је казна од 40 година наметнута на крају претходног суђења била је сувише блага, с обзиром на “обим и систематску осуду” злочина о којима се ради. Како се наводи, Караџић, који је ухапшен 2008. године, остаће у притворској јединици у Хагу, док судије не одреде гдје ће служити казну.

Вијест о томе да је Караџић осуђен на доживотну казну затвора пренијела је и америчка агенција Блумберг, наводећи да је суд у Хагу “потврдио пресуде које су укључивале његову улогу у смрти 8.000 муслиманских мушкараца и дечака у Сребреници”, које агенција назива “најгорим масовним убиству у Европи од холокауста”. Наводи се да је он осуђен и за присилну депортацију људи, узимање талаца и за спровођење 44-мјесечне опсаде Сарајева.

Блумберг напомиње да је предсједавајући судија Жалбеног вијећа у Хагу рекао да ранија затворска казна од 40 година, изречена 2016, “потцјењује изванредну тежину Караџићеве одговорности и његовог интегралног учествовања” у злочинима и да је била “неразумна и очигледно неправедна”.

Блумберг, који Караџића назива “једном од најистакнутијих мета трибунала заједно са његовим војним командантом Ратком Младићем и покојним српским моћником Слободаном Милошевићем”, подсјећа да је суђење Караџићу пред Хашким трибуналом започело је 2009. године, са готово 600 свједока у преко 497 дана свједочења.

Агенција наводи и да је Караџић инсистирао на томе да му је покојни амерички дипломата Ричард Холбрук, који је посредовао у Дејтонском споразуму, обећао да неће бити процесуиран ако се повуче из јавног живота.

(Тањуг)

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Врс

20.03.2019 18:44

Наравно да је миран и хладан када сте га управо прогласили српским херојем и муцеником .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2019 21:33

Срби су кроз вијекове били хероји и тако Це остати док је свијета и вијека

Name

БПЦ

20.03.2019 19:15

Нека су Алијини дзелати слободни. Они сто су клали и убијали Србе су наградјивани. Ни С од суда. Зивјела Република Српска !!! Највеци трн у оку запада и мухамедових сљедбеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2019 20:18

Полако друзкане само полако лаганини доци це све на своје мјесто.

Name

Будала као и ти

20.03.2019 22:19

Прочитајте за што је осуђен,ако сте заборавили.Ви који пишете ове коментаре, или сте балавци,или сте у њемачкој били док је рат горио у БиХ.

Name

Сваста

21.03.2019 08:45

Ста имамо да цитамо, па нисмо били у Танзанији, као судија сто је, него у току свог збивања! Занимљиво је и то о судијама, ни један из неке од водецех земаља на западу.

Name

Реално

21.03.2019 22:07

Сад це хаг судити исламској држави вјероватно

Name

Коке

20.03.2019 20:27

Ста ли сад мисли нас момцина, онај младиц. Боље му да повуце залбу, добице 3 дозивотне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуаwеј

20.03.2019 22:10

Њему це смањити на 40 година.

Name

сваста

21.03.2019 05:19

дзаферовиц и остала банда сто су србима сијекли главе слободно се сетају зато та дрзава немозе остати зивио радоване ти остајес за српски народ ХЕРОЈ

Name

Активиста

20.03.2019 22:29

Мој драги преседниче и докторе.Да су ови политичари један до два посто пара што су украли дали трибуналу и америма ти би био слободан с неправда са српског народа скинута.А како да дају све им треба и пусто им остало.Што се лопови и фукаре не угледаşте на хрвате Купише слободу својим официрима и част народу,а ви проклети били на челу са Додиком.и још питам Додика чули се да братом Тадићем Борисом спава ли мирно што га издадоште и народ у црно завиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Документи

21.03.2019 08:31

Господин Карадјиц није био ни за какав рат, ни за стваранње ентитета, него за подјwлу власти унутар БиХ по изборним резултатима у опстинама,а какав данас слуцај имамо?

Name

...

21.03.2019 09:32

Немојте само рећи да га Додик жали...па човјек није хтио да иде да свједочи, а камо ли шта друго....морао ићи по сили закона и под притиском суда и међународних преставника....лопови не ликујте и ваше ће доћи на ред у овој се земљи све зна и сазна кад тад....

Name

Сноб

21.03.2019 13:11

Прсти од цинизма,подлости.Види и осјеца то народ. Никада неце имати постовање свога народа, а ни други народи такве не постују. Његови спинови су излапели одавно, само крадјом избора опстаје.

Name

Робин Худ

21.03.2019 09:29

Као припадник ВРС изражавам жаљење због свих срамних поступака суда у Хагу! Жао ми је и осјећам се преварено у причи која се зове "Борба за правду"....Правде нема! Нема је јер смо изманипулисани и насјели смо на замку коју је деценијама спремао прљави западни "естабишлмент"...који се коцкао и у ИИсвјетском рату са Фашистима и усташама, под заштитом Ватикана и моћника који су имали свој интерес....Срби су испали врло,врло наивни и плаћају за оне којима никада није било стало до суживота и заједничке државе....И сада се појединци коцкају и играју , испод сваког достојанства, са важним питањем које се зове "Ово је наше " и нема мрдања! Многима то од Турског доба није јасно , а босна је по томе карактеристична и као таква увијек потенцијално "буре барута"....мјесто гдје " болан може све"...гдје нису утврђени јасни и недвосмислени закони који утврђују шта је шта и ко је ко...ове тога нема и дуго га бити неће! У таквој консталацији "борити се за своје " је равно уништењу, нестанку и траје вјечно и довијека...како у породици, тако у друштву , а да се не говори у озбиљном међунационалном питању! Кад се ово изкристалише и постане озакоњено онда ће се знати ко је како дошао на власт, ко је ко, колико колико вриједи и да ли вриједи или продаје маглу , а маглу сада продају сви одреда и невиди се крај...странцима то итекако годи и одговара....ми ће мо опет бирати кретене који ни себе не желе да чују , а камо ли глас и разум народа...тога у овој земљи нема! Ваљда ће дати Бог да се ова прича сада"након што жртвујемо многе и много " заустави , а млади и образовани људи опамете и дозову разуму и памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.03.2019 10:12

тадашњи председник државе Борис Тадић, министарка правде Снежана Маловић, шеф Тадићевог кабинета Миодраг Мики Ракић и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић све ово извели како би узели и поделили награду од пет милиона долара за Радованово хапшење! Не постоји другачије објашњење зашто је Караџић три дана био на тајној локацији, потпуно изолован, зашто му је све што је имао одузето и никад му није враћено, али и чињенице да нико није ни покушао да му утврди идентитет

Name

Истина

21.03.2019 10:27

То је био један хуманитарац и залагао се увијек за мирна рјесења. Заслузан је за много цега, од пада пола Крајине до коцкања са народним парама. Слава му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мутав или?!

21.03.2019 16:38

Васи сверцери криви,за русење легалне власти, криви су и за Јасеновацку градју и за непроцесуирање злоцина над србима у Мркоњиц Г и све друге злоцине, за архиву ратну, за Брцко. Као и за страсни пад услова зивота у РС за огромну вецину њеног народа,за сву страсну пљацку, за задузивање, за празњење Херцеговине и истоцног дијела,за непостовање воље бираца итд итд....