Pisanje zapadnih medija o presudi

Zapadne agencije i mediji prenose danas da je presudom Radovanu Karadžiću okončano jedno od “najznačajnijih suđenja” za zločine počinjene tokom sukoba na Balkanu, uz ocjenu da će ona imati “ogroman odjek” u zemljama bivše Jugoslavije.  

Republika Srpska 20.03.2019 | 18:25
Pisanje zapadnih medija o presudi
Američka agencija AP i britanski Rojters prenijeli su pod oznakom “hitno” vijest da je Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo prvog predsjednika RS na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

 Obje agencije, kao i BBC, bilježe da se prolomio aplauz nakon što je predsjednik Žalbenog vijeća sudija Van Josen iz Danske izrekao presudu, kao i da je Karadžić izgledao ravnodušno.

Rojters i BBC predviđaju da će presuda imati “ogroman odjek” u zemljama bivše Jugoslavije, naročito u BiH gdje, kako se navodi, i dalje postoji podijeljenost među etničkim zajednicama i gdje Karadžića i dalje mnogi Srbi vide kao heroja.

Britanska agencija napominje da je presuda Karadžiću pravosnažna i da ne može više da bude osporena žalbom.

Primjećuje i da je Karadžić, za kojeg ističe da je tvrdio da je sud UN bio pristrasan u odnosu prema njemu, ravnodušno stajao dok je Josen čitao presudu.

S tim je saglasan i AP, koji navodi da Karadžić gotovo da nije pokazao nikakvu reakciju dok je Josen čitao osuđujuću presudu, koja znači da će on najvjerovatnije provesti ostatak života iza rešetaka. 

Bivši lider, jedna je od najviših ličnosti kojima sudi Haški sud za ratne zločine, navodi AP i dodaje da se njegov slučaj smatra ključnim u pružanju pravde žrtvama sukoba, u kojima je poginulo preko 100.000 ljudi, a milioni ostali bez kuća.

AP piše da je sudija Josen rekao da je sudsko vijeće pogriješilo u izricanju kazne od samo 40 godina zbog onoga što je on nazvao “sistematskom okrutnošću” Karadžićevih zločina.

Agencija napominje i da su porodice žrtava koje su otputovale u Hag pozdravile presudu, kao i da su majke žrtava i pojedine starije osobe plakale sa vidljivim olakšanjem nakon što su odgledale presudu na ekranu u Srebrenici.

BBC objašnjava da su sudije Žalbenog vijeća potvrdile Karadžićevu osudu za genocid u Srebrenici 1995. godine i presudile da je kazna od 40 godina nametnuta na kraju prethodnog suđenja bila je suviše blaga, s obzirom na “obim i sistematsku osudu” zločina o kojima se radi. Kako se navodi, Karadžić, koji je uhapšen 2008. godine, ostaće u pritvorskoj jedinici u Hagu, dok sudije ne odrede gdje će služiti kaznu.

Vijest o tome da je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora prenijela je i američka agencija Blumberg, navodeći da je sud u Hagu “potvrdio presude koje su uključivale njegovu ulogu u smrti 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici”, koje agencija naziva “najgorim masovnim ubistvu u Evropi od holokausta”. Navodi se da je on osuđen i za prisilnu deportaciju ljudi, uzimanje talaca i za sprovođenje 44-mjesečne opsade Sarajeva.

Blumberg napominje da je predsjedavajući sudija Žalbenog vijeća u Hagu rekao da ranija zatvorska kazna od 40 godina, izrečena 2016, “potcjenjuje izvanrednu težinu Karadžićeve odgovornosti i njegovog integralnog učestvovanja” u zločinima i da je bila “nerazumna i očigledno nepravedna”.

Blumberg, koji Karadžića naziva “jednom od najistaknutijih meta tribunala zajedno sa njegovim vojnim komandantom Ratkom Mladićem i pokojnim srpskim moćnikom Slobodanom Miloševićem”, podsjeća da je suđenje Karadžiću pred Haškim tribunalom započelo je 2009. godine, sa gotovo 600 svjedoka u preko 497 dana svjedočenja.

Agencija navodi i da je Karadžić insistirao na tome da mu je pokojni američki diplomata Ričard Holbruk, koji je posredovao u Dejtonskom sporazumu, obećao da neće biti procesuiran ako se povuče iz javnog života.

(Tanjug)

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Vrs

20.03.2019 18:44

Naravno da je miran i hladan kada ste ga upravo proglasili srpskim herojem i mucenikom .

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2019 21:33

Srbi su kroz vijekove bili heroji i tako Ce ostati dok je svijeta i vijeka

Name

BPC

20.03.2019 19:15

Neka su Alijini dzelati slobodni. Oni sto su klali i ubijali Srbe su nagradjivani. Ni S od suda. Zivjela Republika Srpska !!! Najveci trn u oku zapada i muhamedovih sljedbenika.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2019 20:18

Polako druzkane samo polako laganini doci ce sve na svoje mjesto.

Name

Budala kao i ti

20.03.2019 22:19

Pročitajte za što je osuđen,ako ste zaboravili.Vi koji pišete ove komentare, ili ste balavci,ili ste u njemačkoj bili dok je rat gorio u BiH.

Name

Svasta

21.03.2019 08:45

Sta imamo da citamo, pa nismo bili u Tanzaniji, kao sudija sto je, nego u toku svog zbivanja! Zanimljivo je i to o sudijama, ni jedan iz neke od vodeceh zemalja na zapadu.

Name

Realno

21.03.2019 22:07

Sad ce hag suditi islamskoj državi vjerovatno

Name

Koke

20.03.2019 20:27

Sta li sad misli nas momcina, onaj mladic. Bolje mu da povuce zalbu, dobice 3 dozivotne.

ODGOVORITE
Name

Huawej

20.03.2019 22:10

Njemu ce smanjiti na 40 godina.

Name

svasta

21.03.2019 05:19

dzaferovic i ostala banda sto su srbima sijekli glave slobodno se setaju zato ta drzava nemoze ostati zivio radovane ti ostajes za srpski narod HEROJ

Name

Aktivista

20.03.2019 22:29

Moj dragi presedniče i doktore.Da su ovi političari jedan do dva posto para što su ukrali dali tribunalu i amerima ti bi bio slobodan s nepravda sa srpskog naroda skinuta.A kako da daju sve im treba i pusto im ostalo.Što se lopovi i fukare ne ugledaşte na hrvate Kupiše slobodu svojim oficirima i čast narodu,a vi prokleti bili na čelu sa Dodikom.i još pitam Dodika čuli se da bratom Tadićem Borisom spava li mirno što ga izdadošte i narod u crno zavište.

ODGOVORITE
Name

Dokumenti

21.03.2019 08:31

Gospodin Karadjic nije bio ni za kakav rat, ni za stvarannje entiteta, nego za podjwlu vlasti unutar BiH po izbornim rezultatima u opstinama,a kakav danas slucaj imamo?

Name

...

21.03.2019 09:32

Nemojte samo reći da ga Dodik žali...pa čovjek nije htio da ide da svjedoči, a kamo li šta drugo....morao ići po sili zakona i pod pritiskom suda i međunarodnih prestavnika....lopovi ne likujte i vaše će doći na red u ovoj se zemlji sve zna i sazna kad tad....

Name

Snob

21.03.2019 13:11

Prsti od cinizma,podlosti.Vidi i osjeca to narod. Nikada nece imati postovanje svoga naroda, a ni drugi narodi takve ne postuju. Njegovi spinovi su izlapeli odavno, samo kradjom izbora opstaje.

Name

Robin Hud

21.03.2019 09:29

Kao pripadnik VRS izražavam žaljenje zbog svih sramnih postupaka suda u Hagu! Žao mi je i osjećam se prevareno u priči koja se zove "Borba za pravdu"....Pravde nema! Nema je jer smo izmanipulisani i nasjeli smo na zamku koju je decenijama spremao prljavi zapadni "estabišlment"...koji se kockao i u IIsvjetskom ratu sa Fašistima i ustašama, pod zaštitom Vatikana i moćnika koji su imali svoj interes....Srbi su ispali vrlo,vrlo naivni i plaćaju za one kojima nikada nije bilo stalo do suživota i zajedničke države....I sada se pojedinci kockaju i igraju , ispod svakog dostojanstva, sa važnim pitanjem koje se zove "Ovo je naše " i nema mrdanja! Mnogima to od Turskog doba nije jasno , a bosna je po tome karakteristična i kao takva uvijek potencijalno "bure baruta"....mjesto gdje " bolan može sve"...gdje nisu utvrđeni jasni i nedvosmisleni zakoni koji utvrđuju šta je šta i ko je ko...ove toga nema i dugo ga biti neće! U takvoj konstalaciji "boriti se za svoje " je ravno uništenju, nestanku i traje vječno i dovijeka...kako u porodici, tako u društvu , a da se ne govori u ozbiljnom međunacionalnom pitanju! Kad se ovo izkristališe i postane ozakonjeno onda će se znati ko je kako došao na vlast, ko je ko, koliko koliko vrijedi i da li vrijedi ili prodaje maglu , a maglu sada prodaju svi odreda i nevidi se kraj...strancima to itekako godi i odgovara....mi će mo opet birati kretene koji ni sebe ne žele da čuju , a kamo li glas i razum naroda...toga u ovoj zemlji nema! Valjda će dati Bog da se ova priča sada"nakon što žrtvujemo mnoge i mnogo " zaustavi , a mladi i obrazovani ljudi opamete i dozovu razumu i pameti!

ODGOVORITE
Name

...

21.03.2019 10:12

тадашњи председник државе Борис Тадић, министарка правде Снежана Маловић, шеф Тадићевог кабинета Миодраг Мики Ракић и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић све ово извели како би узели и поделили награду од пет милиона долара за Радованово хапшење! Не постоји другачије објашњење зашто је Караџић три дана био на тајној локацији, потпуно изолован, зашто му је све што је имао одузето и никад му није враћено, али и чињенице да нико није ни покушао да му утврди идентитет

Name

Istina

21.03.2019 10:27

To je bio jedan humanitarac i zalagao se uvijek za mirna rjesenja. Zasluzan je za mnogo cega, od pada pola Krajine do kockanja sa narodnim parama. Slava mu.

ODGOVORITE
Name

Mutav ili?!

21.03.2019 16:38

Vasi sverceri krivi,za rusenje legalne vlasti, krivi su i za Jasenovacku gradju i za neprocesuiranje zlocina nad srbima u Mrkonjic G i sve druge zlocine, za arhivu ratnu, za Brcko. Kao i za strasni pad uslova zivota u RS za ogromnu vecinu njenog naroda,za svu strasnu pljacku, za zaduzivanje, za praznjenje Hercegovine i istocnog dijela,za nepostovanje volje biraca itd itd....