Оливер Поповић о стварању Новог Пазара...

Како је тим из Друге лиге стигао до АБА 2 за годину дана? О великом подухвату екипе из срца Рашког округа, мукама у састављању ростера, даљим амбицијама и плановима, као и пресудној утакмици против Динамика, жељама уочи почетка сезоне, али и предстојећем наступу у Суперлиги, те завршници Јадранске лиге причали смо са тренером Оливером Поповићем, творцем сезоне која ће се дуго памтити. . .

Кошарка 26.03.2019 | 20:30
Оливер Поповић о стварању Новог Пазара...
Бразилски фудбалски велемајстор Пеле својевремено је рекао:

“Успех није случајност. То је мешавина тешког рада, истрајности, учења, истраживања, жртве и изнад свега – љубави према оном што радиш“.

Зна један од непоновољивих асова игре на петопарцу зашто је то рекао, јер и сам уложио све што је имао, па и више од тога како би постао оно по чему га данас памте бројне генерације. Нису све сторије тако велике као Пелеове, али умеју да пробуде ону посебну емоцију. Посебно када знаш да су се сати непрестаног рада, уложени труд и бескрајна жеља исплатили.

Док се ових дана српска кошаркашка јавност спрема за почетак доигравања у Јадранској лиги, у звездастој долини река Јошанице, Рашке, Дежевске и Лудске родила се прича о успеху Новог Пазара. Ако вратимо филм само годину дана уназад, Нови Пазар нашли бисмо у Другој лиги (трећи ранг испод Суперлиге и КЛС), годину дана раније у Првој регионалној лиги Запад. Од пре три дана тим стациониран у Пендику изрежирао је највећи успех у клупској историји и сезону у Кошаркашкој лиги Србије завршио на другом месту, што значи и аутоматски пласман у АБА 2 лигу.

О великом подухвату екипе из срца Рашког округа, мукама у састављању ростера, даљим амбицијама и плановима, као и пресудној утакмици против Динамика, жељама уочи почетка сезоне, али и предстојећем наступу у Суперлиги, те завршници Јадранске лиге причали смо са тренером Оливером Поповићем, творцем сезоне која ће се дуго памтити...

“Искрено, верујем да и даље нисмо свесни шта смо ударили и да ћемо то тек моћи да схватимо кроз неколико дана“, почиње Поповић разговор за МОЗЗАРТ Спорт и у даху наставља:

“Ово је само био наставак онога што је започео велики Бошко Ђокић и хвала му на томе што нам је омогућио да направимо овакав резултат“.

Недавно преминули тренерски вук је свој последњи ангажман имао управо у Новом Пазару. Прошле сезоне успео је да обезбеди другу позицију у Другој лиги и тако клубу омогући да се такмичи у КЛС. У ново такмичење Нови Пазар је ушао са скромним амбицијама, али како је време пролазило, апетити су постајали све већи...

“Јесте, све ово је потпуно неочекивано за нас. Искрен да будем, било нам је јако тешко да саставим ростер преко лета, јер нико није хтео да дође и игра у Новом Пазару. Али, вољом града и људи из клуба дошли смо до тога да ћемо се већ следећег месеца такмичити у Суперлиги“.

Било је тешко, али Оливер Поповић и руководиоци клуба нису одустајали...

“Прва идеја нам је била да уђемо међу осам најбољих у лиги, што смо убрзо постигли. Када нам се сезона тако отворила, онда смо помислили: 'Што не бисмо напали место у четири?' Није било никаквог притиска на нас да резултат морамо да направимо, желели смо само да извучемо што бољу позицију и тако се представимо широј јавности. Убрзо је дошао пласман на Куп Радивоја Кораћа, а уласком у четири најбоља тима КЛС желели смо да сезону завршимо на што бољој позицији. Ето, били смо други, што је за нас велики успех“.

Поменуо је некадашњи ас Партизана, Црвене звезде, чувеног ИМТ, чачанског Борца и још неколико клубова да нико од играча није желео да дође и обуче дрес Новог Пазара. Зато нас је интересовало – како су се ствари промениле?

“Све је почело с доласцима Марка Радоњића, онда и Немање Крстића. Није било нимало лако, али било нам је лакше када су они дошли. Испоставило се да је то био најбољи потез за обојицу, а да смо на крају сви профитирали“.

Судбина је тако хтела, да цела такмичарска година стане у сусрет против Динамика, клуба који је Оливер Поповић тренирао пре доласка у Нови Пазар. Ситуација је уочи последњег кола била следећа – Динамик је имао победу више и осам поена вишка из меча одиграног у Београду. Дакле, све је било на страни екипеВладимира Ђокића...

“Испоставило се да ће нам сезону одлучивати утакмица против Динамика. Уочи сусрета сам обавио разговор са играчима и рекао сам им да је и треће место велики успех, али да од њих желим да одиграју максимално посвећено, покажу шта знају и виде за колико ће то бити довољно. Не би био проблем ни да смо изгубили, јер смо заиста направили толико лепих ствари, али момци су заиста одиграли срцем, изгинули на паркету и надокнадили тих осам поена како бисмо се пласирали у АБА 2 лигу“, прича нам Поповић и наставља:

“За утакмицу смо се спремали без икаквих посебних осећања, иако сам био тренер у Динамику, пре него што сам отпуштен, а и Радоњић и Крстић су били тамо... Борили смо се и показали да заслужујемо да будемо ту где јесмо“.

За најпријатније изненађење КЛС следи више од месец дана паузе, што ће стратег Новог Пазара искористити како би додатно посложио коцкице и већ почео да
припрема екипу за изазове у наредној сезони.

“Нисмо још стигли да разговарамо о амбицијама у наредном периоду, то ћемо морати да седнемо сви из клуба и да отворено кажемо. Следи нам интересантан период. Моја жеља је да задржимо што већи део садашњег ростера, јер наступи у Суперлиги и АБА 2 лиги биће награда за све што су постигли досад. Ако и будемо доводили неког, нећемо то чинити само за период до краја сезоне, већ да буде у нашим дугорочним плановима. Идемо прво у Суперлигу, да се такмичимо против Партизана и Мега Бемакса и видимо где смо у односу на њих“.

Поповић не крије да му је жеља да клуб стане на стабилне ноге и сваке године напредује у сваком погледу, али за то ће бити потребна велика посвећеност свих људи којима је Нови Пазар у срцу.

“Мој став, без обзира на све, јесте да се ради за добробит клуба и да наставимо да градимо даље кућу на темељу овог успеха. Морам да изразим посебну захвалност граду на великој помоћи, али и људима који су дали новац из свог џепа како би клуб функционисао и постигао ово што јесте. Ово је успех свих нас и треба да уживамо у томе“.

ПОБЕДНИК ВЕЧИТОГ ДЕРБИЈА УЗИМА ТИТУЛУ НА ЈАДРАНУ

Пошто се ближи и старт плеј-офа Јадранске лиге, занимало нас је Поповићево мишљење о томе – ко ће узети шампионску круну?

“Искрено мислим да ће победник серије Црвена звезда – Партизан бити шампион Јадранске лиге. Да, ту је Будућност као велики фаворит, али осећам да ће Звезда или Партизан бити шампион. Будућност има неколико одличних појединаца и када им је дан могу да буду изузетно опасни, али то није довољно да се направи успех. Цедевита ми не делује као фаворит у окршају против Будућности, мада и они имају добру сезону“.

На крају – које су Звездине, односно Партизанове предности у надолазећој полуфиналној дерби серији?

“Црвена звезда има дужу клупу и већи избор играча. Однедавно је ту и Кеј Си Риверс, који је само увећао број оних који могу да решавају велике утакмице. Звезда има доста искуства, док Партизан игра чврсто и добро. Није против ФМП у последњем колу било најбоље, али чини се да је Андреа Тринкијери добро спремио екипу и тачно знају шта желе. Ипак, Звезда је у предности баш због те дуже клупе. Али, то је дерби, па чак и предност домаћег терена не мора много да значи, што се показало и ранијих година“, закључио је Оливер Поповића.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар