ГЕР - СЕР... Срби, да личите на тим!

Уколико укупан утисак, без обзира на коначан резултат, буде позитиван, одлазак у Волфзбург ће се сматрати успешно одрађеним задатком. Све друго би могло озбиљно да поквари и онако лоше расположење око националног тима уочи старта квалификација за Европско првенство.

Фудбал 20.03.2019 | 15:30
ГЕР - СЕР... Срби, да личите на тим!
Меланхолично стање међу љубитељима фудбала у нашој земиљи, по питању дешавања у репрезентацији Србије, учинило је да увертира још једне пријатељске утакмице, без обзира на то што се ради о окршају са Немцима (20.45, ТВ Спортклуб 1), прође без икакве врсте еуфорије. То је донекле и размуљиво, с обзиром да овдашњу јавност могу да надахну само добра игра и конкретан резултат националног тима, којих упркос солидним резултатима у Лиги нација, нема још од квалификација за Мундијал. Није ни тада било неке лепршавости у игри, али се остварио коначан циљ у виду пласмана на најважнију фудбалску планетарну смотру.

Од доласка на клупу репрезентације Србије Младен Крстајић трага за идеалном комбинацијом и системомигре. У вечерашњој утакмици у Волфзбургу некадашњи капитен Шалкеа неће моћи да рачуна на неколико носиоца игре (Матић, Коларов, Костић, Митровић, Тадић...), тако да му нико суштински неће ни замерити пораз против Панцера, али оно што би Орлови морали да покажу вечерас јесте конкретна игра са којом би се дошло до позитивног расположења, самопоуздања и мотивације уочи далеко важнијег окршаја са Португалијом у понедељак на Лужу (20.45) и званичног старта квалификација за Европско првенство.

Немци отпочињу неку врсту смене генерација, Јоаким Лев се нашао под великим притиском након неуспеха на Мундијалу и Лиги нација, тако да ће Панцери бити силно мотивисани да се на неки начин одуже нацији и верују да је окршај са Србијом идеалан за тако нешто. Са друге стране Орлови ће испробати неке нове адуте у својим редовима, који би могли да донесу додатну енергију овом тиму и утичу на то да се квалитетнијем противнику значајно отежа посао.

"На Светско првенство смо се заслужено квалификовали, а у Русији се нисмо пласирали у нокаут фазу из неких других разлога. У Лиги нација смо били успешни, афирмисали неке млађе играче, а сада желимо да се пласирамо на ЕУРО где нисмо били 20 година. Српски фудбал има будућност, али мислим да је веома важно и да млађи играчи направе добар избор, оду у клубове где ће да играју, а не само да се продају, па онда нестану са сцене", поручио је Крстајић.

Репрезентација Србије је много пута била у незавидној ситуацији уочи окршаја са великим фудбалским велесилама. Слично је било и пред почетак Мундијала у Русији, када је састав који је тада у Сао Паулу предводио Љубинко Друловић требало да послужи као топовска храна за домаћи Бразил, али су се Орлови супротставили на више него изненађујућ начин и у том тренутку оголили многе мане у игри састава ЛуизаФелипеа Сколарија. Бразил је славио голом Фреда, али није успео да дође до оне лепршавости којој се надала целокупна нација. Репрезентативци Србије су тада добили на самопоуздању, али га нажалост нису надоградили већ су улетели у још једне неуспешне квалификације. Ипак, овога пута би слична игра и озбиљанотпор снажном противнику могли много тога позитивног да донесу нашој селекцији уочи новогквалификационог циклуса.

Изостанак важних играча озбиљно је отежао посао Младену Крстајићу по питању састављања екипе за вечерашњи меч и оставио му много дилема. Оно што је сигурно јесте да ће на десном беку бити капитен Антонио Рукавина, да ће у шпицу напада играти голгетер Ајнтрахта Лука Јовић, а да ће се на голу наћи Марко Дмитровић. На позицији штопера је једно место загрантовано Николи Миленковићу, док ће на позицијилевог бека бити испробан првотимац Чукаричког Мирослав Богосавац.

У везном реду делује да су сигурни Сергеј Милнковић Савић и Саша Лукић, док знакови питања стоје изнад већине преосталих места у тиму. Један од њих се тиче позиције другог штопера за коју конкуришу Вељковић и Спајић, а други се односи на то како би требало да изгледа везни ред, односно ко ће од тројице везних играча требало да буде најистуренији. Уколико то буде један од Крстајићевих миљеника Адем Љајић, онда би ван тима могао Немања Максимовић. Ако се са друге стране ту нађе Сергеј Милинковић Савић, онда је извесно да везиста Хетафеа од старта бити у тиму.

На десном крилу се очекује Мијат Гаћиновић, који игра у одличној форми ове сезоне и има изузетну комуникацију са Јовићем, а на левом Немања Радоњић. Првотимац Олимпика из Марсеља се није наиграо у дресу Олимпика из Марсеља, али га је Руди Гарсија уводио у игру у последња два меча, међу којима је и дерби са Пари Сен Жерменом протеклог викенда.

Али као што смо рекли, далеко важније од тога ко ће се наћи у стартној постави јесте то како ће репрезентација Србије изгледати на терен Фолфсваген Арени. Уколико укупан утисак, без обзира на коначан резултат, буде позитиван, одлазак у Волфзбург ће се сматрати успешно одрађеним задатком. Све друго би могло озбиљно да поквари и онако лоше расположење око националног тима уочи старта квалификација за Европско првенство.

НЕМАЧКА - СРБИЈА (20.45, ТВ СПОРТКЛУБ 1)

Стадион: Фолксваген Арена
Капацитет: 26.000
Судија: Роберт Меден (Шкотска)

НЕМАЧКА (4-3-3): Тер Штеген - Клостерман, Хат, Зуле, Халстенберг - Гундоган, Кимих, Хаверц - Брант, Вернер, Сане.

СРБИЈА (4-2-3-1): Дмитровић - Рукавина, Миленковић, Вељковић, Богосавац - Лукић, Милинковић Савић - Гаћиновић, Љајић, Радоњић - Јовић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јос

20.03.2019 14:53

да имамо доброг тренера, па да неста показемо Нијемцима. (((( Да имамо, али немамо ))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

предраг

20.03.2019 16:36

бице 2-1 за србију