GER - SER... Srbi, da ličite na tim!

Ukoliko ukupan utisak, bez obzira na konačan rezultat, bude pozitivan, odlazak u Volfzburg će se smatrati uspešno odrađenim zadatkom. Sve drugo bi moglo ozbiljno da pokvari i onako loše raspoloženje oko nacionalnog tima uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Fudbal 20.03.2019 | 15:30
GER - SER... Srbi, da ličite na tim!
Melanholično stanje među ljubiteljima fudbala u našoj zemilji, po pitanju dešavanja u reprezentaciji Srbije, učinilo je da uvertira još jedne prijateljske utakmice, bez obzira na to što se radi o okršaju sa Nemcima (20.45, TV Sportklub 1), prođe bez ikakve vrste euforije. To je donekle i razmuljivo, s obzirom da ovdašnju javnost mogu da nadahnu samo dobra igra i konkretan rezultat nacionalnog tima, kojih uprkos solidnim rezultatima u Ligi nacija, nema još od kvalifikacija za Mundijal. Nije ni tada bilo neke lepršavosti u igri, ali se ostvario konačan cilj u vidu plasmana na najvažniju fudbalsku planetarnu smotru.

Od dolaska na klupu reprezentacije Srbije Mladen Krstajić traga za idealnom kombinacijom i sistemomigre. U večerašnjoj utakmici u Volfzburgu nekadašnji kapiten Šalkea neće moći da računa na nekoliko nosioca igre (Matić, Kolarov, Kostić, Mitrović, Tadić...), tako da mu niko suštinski neće ni zameriti poraz protiv Pancera, ali ono što bi Orlovi morali da pokažu večeras jeste konkretna igra sa kojom bi se došlo do pozitivnog raspoloženja, samopouzdanja i motivacije uoči daleko važnijeg okršaja sa Portugalijom u ponedeljak na Lužu (20.45) i zvaničnog starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Nemci otpočinju neku vrstu smene generacija, Joakim Lev se našao pod velikim pritiskom nakon neuspeha na Mundijalu i Ligi nacija, tako da će Panceri biti silno motivisani da se na neki način oduže naciji i veruju da je okršaj sa Srbijom idealan za tako nešto. Sa druge strane Orlovi će isprobati neke nove adute u svojim redovima, koji bi mogli da donesu dodatnu energiju ovom timu i utiču na to da se kvalitetnijem protivniku značajno oteža posao.

"Na Svetsko prvenstvo smo se zasluženo kvalifikovali, a u Rusiji se nismo plasirali u nokaut fazu iz nekih drugih razloga. U Ligi nacija smo bili uspešni, afirmisali neke mlađe igrače, a sada želimo da se plasiramo na EURO gde nismo bili 20 godina. Srpski fudbal ima budućnost, ali mislim da je veoma važno i da mlađi igrači naprave dobar izbor, odu u klubove gde će da igraju, a ne samo da se prodaju, pa onda nestanu sa scene", poručio je Krstajić.

Reprezentacija Srbije je mnogo puta bila u nezavidnoj situaciji uoči okršaja sa velikim fudbalskim velesilama. Slično je bilo i pred početak Mundijala u Rusiji, kada je sastav koji je tada u Sao Paulu predvodio Ljubinko Drulović trebalo da posluži kao topovska hrana za domaći Brazil, ali su se Orlovi suprotstavili na više nego iznenađujuć način i u tom trenutku ogolili mnoge mane u igri sastava LuizaFelipea Skolarija. Brazil je slavio golom Freda, ali nije uspeo da dođe do one lepršavosti kojoj se nadala celokupna nacija. Reprezentativci Srbije su tada dobili na samopouzdanju, ali ga nažalost nisu nadogradili već su uleteli u još jedne neuspešne kvalifikacije. Ipak, ovoga puta bi slična igra i ozbiljanotpor snažnom protivniku mogli mnogo toga pozitivnog da donesu našoj selekciji uoči novogkvalifikacionog ciklusa.

Izostanak važnih igrača ozbiljno je otežao posao Mladenu Krstajiću po pitanju sastavljanja ekipe za večerašnji meč i ostavio mu mnogo dilema. Ono što je sigurno jeste da će na desnom beku biti kapiten Antonio Rukavina, da će u špicu napada igrati golgeter Ajntrahta Luka Jović, a da će se na golu naći Marko Dmitrović. Na poziciji štopera je jedno mesto zagrantovano Nikoli Milenkoviću, dok će na pozicijilevog beka biti isproban prvotimac Čukaričkog Miroslav Bogosavac.

U veznom redu deluje da su sigurni Sergej Milnković Savić i Saša Lukić, dok znakovi pitanja stoje iznad većine preostalih mesta u timu. Jedan od njih se tiče pozicije drugog štopera za koju konkurišu Veljković i Spajić, a drugi se odnosi na to kako bi trebalo da izgleda vezni red, odnosno ko će od trojice veznih igrača trebalo da bude najistureniji. Ukoliko to bude jedan od Krstajićevih miljenika Adem Ljajić, onda bi van tima mogao Nemanja Maksimović. Ako se sa druge strane tu nađe Sergej Milinković Savić, onda je izvesno da vezista Hetafea od starta biti u timu.

Na desnom krilu se očekuje Mijat Gaćinović, koji igra u odličnoj formi ove sezone i ima izuzetnu komunikaciju sa Jovićem, a na levom Nemanja Radonjić. Prvotimac Olimpika iz Marselja se nije naigrao u dresu Olimpika iz Marselja, ali ga je Rudi Garsija uvodio u igru u poslednja dva meča, među kojima je i derbi sa Pari Sen Žermenom proteklog vikenda.

Ali kao što smo rekli, daleko važnije od toga ko će se naći u startnoj postavi jeste to kako će reprezentacija Srbije izgledati na teren Folfsvagen Areni. Ukoliko ukupan utisak, bez obzira na konačan rezultat, bude pozitivan, odlazak u Volfzburg će se smatrati uspešno odrađenim zadatkom. Sve drugo bi moglo ozbiljno da pokvari i onako loše raspoloženje oko nacionalnog tima uoči starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

NEMAČKA - SRBIJA (20.45, TV SPORTKLUB 1)

Stadion: Folksvagen Arena
Kapacitet: 26.000
Sudija: Robert Meden (Škotska)

NEMAČKA (4-3-3): Ter Štegen - Klosterman, Hat, Zule, Halstenberg - Gundogan, Kimih, Haverc - Brant, Verner, Sane.

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović - Rukavina, Milenković, Veljković, Bogosavac - Lukić, Milinković Savić - Gaćinović, Ljajić, Radonjić - Jović.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jos

20.03.2019 14:53

da imamo dobrog trenera, pa da nesta pokazemo Nijemcima. (((( Da imamo, ali nemamo ))))

ODGOVORITE
Name

predrag

20.03.2019 16:36

bice 2-1 za srbiju