Зашто су пропали преговори Партизана са Сашом Илићем?

Спорни су били и спортски и економски разлози.

Фудбал 23.03.2019 | 23:00
Зашто су пропали преговори Партизана са Сашом Илићем?
Нема Партизан ни спортског директора, ни шефа стручног штаба, а навијаче посебно брине што нема ни назнака да ће их у скоријем времену добити. Мада је реч о најосетљивијим позицијама, црно-бели десет дана тапкају у месту, без решења, после изненадне оставке Зорана Мирковића и повлачења Ивице Илиева. Све пошто се изјаловио почетни план челника клуба да на чело такозваног спортског сектора дође Саша Илић.

Легендарни капитен, који приводи крају играчку каријеру, одбацио је могућност да започне функионерску, иако су људи у клубу желели да баш он наследи Илиева и тако реше само један од нагомиланих проблема. Јавна је тајна да је Илић одавно пикирао место у Управи, да има амбиције да се пита око селекције фудбалера, трансфер политике, да кључно утиче на изглед црно-белих на терену, међутим, његове идеје нису се поклопиле са замислима руководилаца, због чега плодом нису уродила чак четири састанка две стране.

Иако је у јавности провејавао почетни став да је договор близу, изгледа да Саша Илић ниједног тренутка није био истински корак до фотеље. Разлог је тај што управа није била спремна да подржи његове предлоге нарочито кад је спортски део приче у питању.

Уочи утакмице са Напретком у четвртфиналу Купа Србије, управа је позвала Илића на састанак и упитала за мишљење око будућег тренера Парног ваљка. Илић је тад заступао став да се шанса пружи Милану Ристићу, који води Телеоптик, под образложењем да је већ у систему, да познаје прилике у клубу, осећа свлачионицу и, према Сашином мишљењу, може играчима да објасни значај грба и дреса Партизана, да је способан да их покрене и да је у овом часу најбоље и(ли) најбезболније решење. Такву идеју, како се може чути, подржали су и неки, посебно старији фудбалери из актуелног састава, на основу тога што су имали увид како Ристић ради са филијалом у Првој лиги Србије и колико су му играчи привржени.

Проблем је настао после одговора с врха „па, он испада из лиге“, што је наводно толико разљутило Илића да је већ тад преломио да неће улазити у даљу причу. Његов аргумент био је да Оптичари ионако служе да се праве играчи, а не резултати, а осим тога, ако није подржан на првом кораку у „случају Ристић“, како онда да прави наредне. И зашто су га, уопште, питали за мишљење и нудили директорску функцију, ако неће да га подрже?

Од тог часа почело је удаљавање у ставовима Партизанове управе и Саше Илића које се прелило и на друге аспекте приче. Пре свега финансијске. Као што му капитенска обавеза налаже, Илић је инсистирао да се комплетан дуг према играчком кадру стави на папир и да се крене у санацију, јер „гладан војник не ратује“. То што плате нису редовне само је један од разлога резултатског посртања ове сезоне, уз напомену да ће појединцима бити понуђено да потпишу репрограм у сусрет мониторингу УЕФА, како би клуб могао да добије лиценцу за такмичење у летњим квалификацијама. Наравно, ту је и питање дуга према самом Илићу, према незаничним информацијама у висини од неколико стотина хиљада евра, кад се саберу бонуси за освајање дупле круне, купа, пласмана у групну фазу Лиге Европе...

Један од захтева које је Илић ставио пред челнике тицао се и одрешених руку у формирању тима, са чим се друга страна сагласила и то је једина тачка око које није било спорења, међутим, кад је 41-годишњи везиста упитао људе који воде клуб имају ли план како би требало све да изгледа у будућности, где виде Партизан сутра, разочарао се кад је чуо одирчан одговор.

Зато је и његов био - не.

До неких бољих времена за црно-беле.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар