Zašto su propali pregovori Partizana sa Sašom Ilićem?

Sporni su bili i sportski i ekonomski razlozi.

Fudbal 23.03.2019 | 23:00
Zašto su propali pregovori Partizana sa Sašom Ilićem?
Nema Partizan ni sportskog direktora, ni šefa stručnog štaba, a navijače posebno brine što nema ni naznaka da će ih u skorijem vremenu dobiti. Mada je reč o najosetljivijim pozicijama, crno-beli deset dana tapkaju u mestu, bez rešenja, posle iznenadne ostavke Zorana Mirkovića i povlačenja Ivice Ilieva. Sve pošto se izjalovio početni plan čelnika kluba da na čelo takozvanog sportskog sektora dođe Saša Ilić.

Legendarni kapiten, koji privodi kraju igračku karijeru, odbacio je mogućnost da započne funkionersku, iako su ljudi u klubu želeli da baš on nasledi Ilieva i tako reše samo jedan od nagomilanih problema. Javna je tajna da je Ilić odavno pikirao mesto u Upravi, da ima ambicije da se pita oko selekcije fudbalera, transfer politike, da ključno utiče na izgled crno-belih na terenu, međutim, njegove ideje nisu se poklopile sa zamislima rukovodilaca, zbog čega plodom nisu urodila čak četiri sastanka dve strane.

Iako je u javnosti provejavao početni stav da je dogovor blizu, izgleda da Saša Ilić nijednog trenutka nije bio istinski korak do fotelje. Razlog je taj što uprava nije bila spremna da podrži njegove predloge naročito kad je sportski deo priče u pitanju.

Uoči utakmice sa Napretkom u četvrtfinalu Kupa Srbije, uprava je pozvala Ilića na sastanak i upitala za mišljenje oko budućeg trenera Parnog valjka. Ilić je tad zastupao stav da se šansa pruži Milanu Ristiću, koji vodi Teleoptik, pod obrazloženjem da je već u sistemu, da poznaje prilike u klubu, oseća svlačionicu i, prema Sašinom mišljenju, može igračima da objasni značaj grba i dresa Partizana, da je sposoban da ih pokrene i da je u ovom času najbolje i(li) najbezbolnije rešenje. Takvu ideju, kako se može čuti, podržali su i neki, posebno stariji fudbaleri iz aktuelnog sastava, na osnovu toga što su imali uvid kako Ristić radi sa filijalom u Prvoj ligi Srbije i koliko su mu igrači privrženi.

Problem je nastao posle odgovora s vrha „pa, on ispada iz lige“, što je navodno toliko razljutilo Ilića da je već tad prelomio da neće ulaziti u dalju priču. Njegov argument bio je da Optičari ionako služe da se prave igrači, a ne rezultati, a osim toga, ako nije podržan na prvom koraku u „slučaju Ristić“, kako onda da pravi naredne. I zašto su ga, uopšte, pitali za mišljenje i nudili direktorsku funkciju, ako neće da ga podrže?

Od tog časa počelo je udaljavanje u stavovima Partizanove uprave i Saše Ilića koje se prelilo i na druge aspekte priče. Pre svega finansijske. Kao što mu kapitenska obaveza nalaže, Ilić je insistirao da se kompletan dug prema igračkom kadru stavi na papir i da se krene u sanaciju, jer „gladan vojnik ne ratuje“. To što plate nisu redovne samo je jedan od razloga rezultatskog posrtanja ove sezone, uz napomenu da će pojedincima biti ponuđeno da potpišu reprogram u susret monitoringu UEFA, kako bi klub mogao da dobije licencu za takmičenje u letnjim kvalifikacijama. Naravno, tu je i pitanje duga prema samom Iliću, prema nezaničnim informacijama u visini od nekoliko stotina hiljada evra, kad se saberu bonusi za osvajanje duple krune, kupa, plasmana u grupnu fazu Lige Evrope...

Jedan od zahteva koje je Ilić stavio pred čelnike ticao se i odrešenih ruku u formiranju tima, sa čim se druga strana saglasila i to je jedina tačka oko koje nije bilo sporenja, međutim, kad je 41-godišnji vezista upitao ljude koji vode klub imaju li plan kako bi trebalo sve da izgleda u budućnosti, gde vide Partizan sutra, razočarao se kad je čuo odirčan odgovor.

Zato je i njegov bio - ne.

Do nekih boljih vremena za crno-bele.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar