Интервју - Дејо: Срби се не плаше утакмице на Косову!

"Увек имате екстреме и на једној и на другој страни. Не размишљам превише о томе", рекао је легендарни фудбалер.

Фудбал 20.03.2019 | 21:20
Интервју - Дејо: Срби се не плаше утакмице на Косову!
Сваки долазак Дејана Савићевића у Београд, изазива емоцију и евоцира сећања на златни период југословенског фудбала и Црвене звезде.

Почев од грознице прелазног рока крајем осамдесетих, када су Вечити ломили копља око подгоричког бисера. Преко бравура против Жалгириса, Келна, Милана, Глазгова, Динама из Дрездена. Све до фудбалске поезије у обе утакмице са минхенским гигантом.

"Савићевић ломи Грахамера, ломи, ломи, ломи... хвала ти, Дејане за ове велемајсторске потезе"

СА КРАЉЕМ НА КАФИ

Данас као први човек црногорског фудбала, зрачи истом оном енергијом са којом је тада плесао по терену и противнике доводио до очаја. Остао је исти. Добродушан, искрен и насмејан, спонтан. 

Немојте се зачудити ако га на утакмици у Петровцу сретнете у "јапанкама", шортсу и мајици на брателе. Јер, то је Дејо. "Хомбре дел пуебло", кажу Аргентинци. Човек из народа. Дражи је тако, него у оделу и са краватом. 

"Може наравно", широк осмех и стандардан одговор на молбу за интервју. Таман што је завршио разговор са Ивицом Краљем.

"Нисмо се видели више од годину дана. Знам да се посветио функционерској каријери и каже ми да је задовољан у Мачви. Позвао сам га да буде мој гост у Подгорици на некој утакмици нашег националног тима. Чекам га да се јави", открива Савићевић о чему је ћаскао са некадашњим саиграчем из репрезентације.  

Црногорце очекују дуели са Бугарском и Енглеском на старту квалификација за Европско првенство. Председник ФСЦГ жали што његова селекција поново неће моћи да наступи у најјачем саставу.

"Никако да нас заобиђу пехови који нас прате у последњих годину и по дана. Стално имамо проблем са повредама играча. Прво се повредио Јоветић, сада и Стефан Савић. Не треба да вам говорим о томе колико та два момка значе нашој репрезентацији. Очекују нас два тешка искушења против Бугара и Енглеза".

"ЗАШТО БИ СЕ ПЛАШИЛИ?"

И поред тога што се у групи са Црном Гором налази селекција која је на последњем Светском првенству догурала до полуфинала и која је препуна звучних имена из Премијер лиге, јавност се после жреба у Глазгову више бавила дуелима против Косова.

"Са њима се састајемо тек у јунском термину, има пуно времена до тада. Оно што је сигурно, држава Црна Гора и Министарство унутрашњих послова су показали против Србије да могу без проблема да организују тај тип утакмице. Моје мишљење је да ће и против Косова све бити у најбољем реду. Увек имате екстреме и на једној и на другој страни. Не размишљам превише о томе, постоје људи којима је то посао и за сада су га обављали добро. Нема разлога да тако не буде и 7. јуна у Подгорици".

Савићевић уверава да ће и утакмица у Приштини која се игра 14. октобра протећи без инцидената, иако постоје индиције да се играчи српског порекла у редовима Црне Горе, па и сам селектор Љубиша Тумбаковић, плаше реакције јавности у својој земљи уколико изађу на мегдан Косову.

"Ја мислим да не, зашто би се плашили? То је утакмица као и свака друга. Уосталом, и ми имамо једног Косовца у својој екипи. То је Фатос Бећирај који чак носи и капитенску траку у одсуству Савића и Јоветића. Не треба дизати прашину. Схватам да је писаним медијима у интересу да 'пренапумпавају' ситуацију, јер на тај начин дижу тираж. Понављам, мислим да неће бити проблема".

"СРБИЈА МОЖЕ ПРОТИВ РОНАЛДА"

Није ни Србија без својих адута уочи дуела на "Да Лушу". Европа и даље говори о мајсторијама Душана Тадића који ће у року од месец дана, три пута одмерити снаге са Кристијаном Роналдом.

"То стручњаци треба да кажу да ли је Тадић прва права 'десетка' у репрезентацији Србије још од Драгана Стојковића Пиксија. Оно што сам ја видео у Мадриду, одиграо је маестрално и то на позицији 'лажне деветке'. Нацртало се тако, отворила му се утакмица и он је то зналачки искористио. Морам да подсетим да је и против нас у Лиги нација био феноменалан. Нарочито у Подгорици где је до изражаја дошла његова пуна играчка зрелост. Доминирао је у односу на све остале играче, како у кондиционом, тако и у техничко-тактичком смислу. Бићу искрен, његово издање против Реал Мадрида за мене није изненађење".

Србију такође очекује велико искушење на старту квалификација и гостовање актуелном европском шампиону у Лисабону.

"Пре свега, честитам Србији на освајању првог места у Лиги нација. Били сте бољи од нас и заслужили сте да напредујете у 'Б' дивизију. Желим вам да већ у новембру прославите директан пласман на Европско првенство. У протеклих годину дана, Крстајић је направио добру и стабилну екипу. Тренутна форма неких играча може додатно да га радује и нема разлога да стрепите пред дуел са Португалом".

Екипа селектора Фернанда Сантоша је без Кристијана Роналда надвисила Италију и Пољску у Лиги нација и стекла право да на домаћем терену у јуну ове године нападне трофеј и позамашну новчану награду. У најгорем могућем тренутку по Србију, ас Јувентуса је решио да се врати у национални тим.

"Променио је стил игре и позицију на терену у односу на период од пре три или четири године. Тада је пробијао по боку, центрирао, улазио у шансе, било га је свуда по терену. Сада се концентрисао на шеснаестерац и делује ми још опаснији. Видели сте против Атлетика како је реаговао главом и постигао два врхунска гола. Штопери Србије морају да буду обазриви, јер Роналдо скаче као да има 24 године. ОК, пенале је увек изводио беспрекорно, то чини и даље. Неко би помислио да трчи мање него раније, али суштина је да сада трчи паметније и корисније", рекао је Дејо и додао:

"У сваком случају, Србија може против Роналда. Зашто да не".  

"МОЈА ЗВЕЗДА СЕ ВРАТИЛА"

Боравећи у Београду као специјални гост на седници Скупштине ФСС, Дејан Савићевић није пропустио прилику да потенцира велики подвиг свог бившег клуба у Лиги шампиона ове сезоне.

"Поред успеха репрезентације у Лиги нација, Србија може да се похвали и искораком на европској клупској сцени. Срећан сам што се моја Црвена звезда вратила међу великане и што је показала да може да се носи са много богатијим и моћнијим клубовима од себе", каже на крају интервјуа за Мондо човек који је по свим мерилима заслужио епитет "шесте Звездине звезде".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар