Intervju - Dejo: Srbi se ne plaše utakmice na Kosovu!

"Uvek imate ekstreme i na jednoj i na drugoj strani. Ne razmišljam previše o tome", rekao je legendarni fudbaler.

Fudbal 20.03.2019 | 21:20
Intervju - Dejo: Srbi se ne plaše utakmice na Kosovu!
Svaki dolazak Dejana Savićevića u Beograd, izaziva emociju i evocira sećanja na zlatni period jugoslovenskog fudbala i Crvene zvezde.

Počev od groznice prelaznog roka krajem osamdesetih, kada su Večiti lomili koplja oko podgoričkog bisera. Preko bravura protiv Žalgirisa, Kelna, Milana, Glazgova, Dinama iz Drezdena. Sve do fudbalske poezije u obe utakmice sa minhenskim gigantom.

"Savićević lomi Grahamera, lomi, lomi, lomi... hvala ti, Dejane za ove velemajstorske poteze"

SA KRALJEM NA KAFI

Danas kao prvi čovek crnogorskog fudbala, zrači istom onom energijom sa kojom je tada plesao po terenu i protivnike dovodio do očaja. Ostao je isti. Dobrodušan, iskren i nasmejan, spontan. 

Nemojte se začuditi ako ga na utakmici u Petrovcu sretnete u "japankama", šortsu i majici na bratele. Jer, to je Dejo. "Hombre del pueblo", kažu Argentinci. Čovek iz naroda. Draži je tako, nego u odelu i sa kravatom. 

"Može naravno", širok osmeh i standardan odgovor na molbu za intervju. Taman što je završio razgovor sa Ivicom Kraljem.

"Nismo se videli više od godinu dana. Znam da se posvetio funkcionerskoj karijeri i kaže mi da je zadovoljan u Mačvi. Pozvao sam ga da bude moj gost u Podgorici na nekoj utakmici našeg nacionalnog tima. Čekam ga da se javi", otkriva Savićević o čemu je ćaskao sa nekadašnjim saigračem iz reprezentacije.  

Crnogorce očekuju dueli sa Bugarskom i Engleskom na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Predsednik FSCG žali što njegova selekcija ponovo neće moći da nastupi u najjačem sastavu.

"Nikako da nas zaobiđu pehovi koji nas prate u poslednjih godinu i po dana. Stalno imamo problem sa povredama igrača. Prvo se povredio Jovetić, sada i Stefan Savić. Ne treba da vam govorim o tome koliko ta dva momka znače našoj reprezentaciji. Očekuju nas dva teška iskušenja protiv Bugara i Engleza".

"ZAŠTO BI SE PLAŠILI?"

I pored toga što se u grupi sa Crnom Gorom nalazi selekcija koja je na poslednjem Svetskom prvenstvu dogurala do polufinala i koja je prepuna zvučnih imena iz Premijer lige, javnost se posle žreba u Glazgovu više bavila duelima protiv Kosova.

"Sa njima se sastajemo tek u junskom terminu, ima puno vremena do tada. Ono što je sigurno, država Crna Gora i Ministarstvo unutrašnjih poslova su pokazali protiv Srbije da mogu bez problema da organizuju taj tip utakmice. Moje mišljenje je da će i protiv Kosova sve biti u najboljem redu. Uvek imate ekstreme i na jednoj i na drugoj strani. Ne razmišljam previše o tome, postoje ljudi kojima je to posao i za sada su ga obavljali dobro. Nema razloga da tako ne bude i 7. juna u Podgorici".

Savićević uverava da će i utakmica u Prištini koja se igra 14. oktobra proteći bez incidenata, iako postoje indicije da se igrači srpskog porekla u redovima Crne Gore, pa i sam selektor Ljubiša Tumbaković, plaše reakcije javnosti u svojoj zemlji ukoliko izađu na megdan Kosovu.

"Ja mislim da ne, zašto bi se plašili? To je utakmica kao i svaka druga. Uostalom, i mi imamo jednog Kosovca u svojoj ekipi. To je Fatos Bećiraj koji čak nosi i kapitensku traku u odsustvu Savića i Jovetića. Ne treba dizati prašinu. Shvatam da je pisanim medijima u interesu da 'prenapumpavaju' situaciju, jer na taj način dižu tiraž. Ponavljam, mislim da neće biti problema".

"SRBIJA MOŽE PROTIV RONALDA"

Nije ni Srbija bez svojih aduta uoči duela na "Da Lušu". Evropa i dalje govori o majstorijama Dušana Tadića koji će u roku od mesec dana, tri puta odmeriti snage sa Kristijanom Ronaldom.

"To stručnjaci treba da kažu da li je Tadić prva prava 'desetka' u reprezentaciji Srbije još od Dragana Stojkovića Piksija. Ono što sam ja video u Madridu, odigrao je maestralno i to na poziciji 'lažne devetke'. Nacrtalo se tako, otvorila mu se utakmica i on je to znalački iskoristio. Moram da podsetim da je i protiv nas u Ligi nacija bio fenomenalan. Naročito u Podgorici gde je do izražaja došla njegova puna igračka zrelost. Dominirao je u odnosu na sve ostale igrače, kako u kondicionom, tako i u tehničko-taktičkom smislu. Biću iskren, njegovo izdanje protiv Real Madrida za mene nije iznenađenje".

Srbiju takođe očekuje veliko iskušenje na startu kvalifikacija i gostovanje aktuelnom evropskom šampionu u Lisabonu.

"Pre svega, čestitam Srbiji na osvajanju prvog mesta u Ligi nacija. Bili ste bolji od nas i zaslužili ste da napredujete u 'B' diviziju. Želim vam da već u novembru proslavite direktan plasman na Evropsko prvenstvo. U proteklih godinu dana, Krstajić je napravio dobru i stabilnu ekipu. Trenutna forma nekih igrača može dodatno da ga raduje i nema razloga da strepite pred duel sa Portugalom".

Ekipa selektora Fernanda Santoša je bez Kristijana Ronalda nadvisila Italiju i Poljsku u Ligi nacija i stekla pravo da na domaćem terenu u junu ove godine napadne trofej i pozamašnu novčanu nagradu. U najgorem mogućem trenutku po Srbiju, as Juventusa je rešio da se vrati u nacionalni tim.

"Promenio je stil igre i poziciju na terenu u odnosu na period od pre tri ili četiri godine. Tada je probijao po boku, centrirao, ulazio u šanse, bilo ga je svuda po terenu. Sada se koncentrisao na šesnaesterac i deluje mi još opasniji. Videli ste protiv Atletika kako je reagovao glavom i postigao dva vrhunska gola. Štoperi Srbije moraju da budu obazrivi, jer Ronaldo skače kao da ima 24 godine. OK, penale je uvek izvodio besprekorno, to čini i dalje. Neko bi pomislio da trči manje nego ranije, ali suština je da sada trči pametnije i korisnije", rekao je Dejo i dodao:

"U svakom slučaju, Srbija može protiv Ronalda. Zašto da ne".  

"MOJA ZVEZDA SE VRATILA"

Boraveći u Beogradu kao specijalni gost na sednici Skupštine FSS, Dejan Savićević nije propustio priliku da potencira veliki podvig svog bivšeg kluba u Ligi šampiona ove sezone.

"Pored uspeha reprezentacije u Ligi nacija, Srbija može da se pohvali i iskorakom na evropskoj klupskoj sceni. Srećan sam što se moja Crvena zvezda vratila među velikane i što je pokazala da može da se nosi sa mnogo bogatijim i moćnijim klubovima od sebe", kaže na kraju intervjua za Mondo čovek koji je po svim merilima zaslužio epitet "šeste Zvezdine zvezde".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar