Потврђено: СОА дјеловала у БиХ

Текст новинара Давора Иванковића у којем се поврђује да је хрватска обавјештајна агенција обрађивала грађане у БиХ преносимо у цијелости

Босна и Херцеговина 20.03.2019 | 11:27
Потврђено: СОА дјеловала у БиХ
У хрватским сигурносно-обавјештајним круговима чуде се што се у БиХ и даље кроз медије “штанцају” приче о наводној инволвираности Хрватске у покушај наоружавања радикалних исламиста у БиХ. У таквом нелогичном и опасном укључивању бошњачког дијела политичког врха и обавјештајне заједнице у БиХ у политизацију борбе против тероризма покушава се ипак пронаћи разлог зашто у БиХ саботирају ту борбу.

Дио бошњачке политике ту је тему табуизирао и чини све како би се у јавности што мање чуло и сазнавало о том проблему с којим се БиХ већ суочава. Опет, чудно, јер та је тема за БиХ од животне важности и ту јој треба и помоћ партнерских служби. Према подацима познатим како хрватским тако и БиХ сигурносним круговима, из БиХ је на ратишта Сирије отишло око 240 особа и највећи дио њих прикључио се ИСИЛ-у. Рачуна се да је 90-ак њих погинуло, а 50-ак већ вратило у БиХ.

Очекује се да ускоро слиједи и повратак стотињак БиХ ИСИЛ-оваца и нитко још не зна што с њима чинити и какве опасности они уносе својим повратком у земљу. У БиХ имају информације да се већина њих налази у курдским затворима, а Американци су већ јасно дали до знања земљама из којих су регрутирани ИСИЛ-овци да их те државе морају примити натраг. Правосудна пракса у БиХ према ИСИЛ-овцима повратницима била је блага. Неки су се од њих извукли тек с новчаном казном, а некима је суђено и очекује се да ће у затворима провести највише двије до три године.

Радикализоване жене и супруге ИСИЛ-оваца с БиХ држављанством, које се с дјецом налазе у курдским камповима, по повратку у БиХ уопште не процесуирају. Међу 43.000 странаца који су лани добили боравак и радну дозволу у Хрватској, нашло се и око 15.000 Бошњака из БиХ. Они су, како потврђују и хрватски послодавци, међу најпожељнијим страним радницима који су у Хрватску добродошли. Међутим, један дио од тих хиљада Бошњака био је сигурносно занимљив хрватским државним сигурносно-обавјештајним институцијама, као и дио од десетака хиљада Бошњака који више пута годишње путују кроз РХ или у њој студира.

Након разговора с хрватским оперативцима неколико њих изгубило је радне дозволе и вратило се у БиХ. То се у правилу догодило онима за које се испоставило да су се радикализовали идејом ИСИЛ-а те онима које су оперативци испитивали као бивше припаднике Армије БиХ, а чије су постројбе у рату 90-их дјеловале у Средњој Босни и судјеловале у ратним злочинима над Хрватима. Судбина неколико њих сада се у режији врха бошњачке политике и њихових људи унутар сигурносног система публикује путем њима склоног онлине магазина “Журнал.инфо”.

У хрватским сигурносно-обавјештајним кулоарима све те медијске публикације Бошњака који су изгубили радне дозволе проматрају с чуђењем јер је очито да у БиХ медије цуре обавјештајне информације које су измјењиване између хрватске СОА-е и БиХ ОСА-е. А неке до оперативних обрада спомињаних БиХ држављана обављене су чак по захтјеву ОСА-е јер је њима, из неких разлога, било једноставније да то обаве наши, а не њихови оперативци.

Таквим цурењем информација споменути медији у БиХ, као и њихови покровитељи, раде велику штету и Хрватској и БиХ, као и обавјештајним агенцијама партнерских ЕУ држава, јер се шаљу сигнали радикализованим особама међу Бошњацима о томе каква их обрада чека ако их пресретну хрватски оперативци. Такве се ствари у обавјештајном свијету не чине, поготову ако је ријеч о службама које на папиру имају исти интерес – борбу против тероризма. Због афера – јачи надзор У јавност је из БиХ, а кроз наступ министра сигурности Драгана Мектића протурена и бесмислена теза да су оперативци СОА-е врбовали БиХ радикале како би били њихов избор међу вехабијама те да пребацују наоружање за радикалне исламисте из РХ у БиХ.

Тезе, јер докази нису подастријети, о томе да би РХ жељела наоружавати потенцијалне терористе у БиХ нигдје међу партнерским службама СОА-е у ЕУ и свијету нису пале на плодно тло, нико им не вјерује јер Хрватској нису потребне црне операције које би стварале опасност за РХ саму!? Како у сигурносно-обавјештајној заједници у РХ нису сигурни да њихови БиХ колеге у прилици професионално обављају посао надзора радикализованих селефија, одлучено је да се појачају сигурносне мјере, па ће СОА још јаче надзирати радикализоване БиХ ИСИЛ-овце и симпатизере. РХ је то дужна јер увози десетке хиљада радника из БиХ, а и стога што своја сазнања дијели с партнерима, пише загребачки „Вечерњи лист“.

(Вечерњи лист)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

децко

20.03.2019 10:34

Код нас су се сви запослили на дрзавним јаслама да би примали плату, а не правили дрзаву! Да има дрзаве икакве, до овога не би никад ни досло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

20.03.2019 10:37

На западу ништа ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.03.2019 12:02

Зашто је 1993. када је био ембарго на увоз оружја у БиХ, преко хрватске територије у Босну и Херцеговину ушле стотине припадника селефијског покрета - сви су ушли преко територије Хрватске и територије коју је контролирао ХВ(ХВО) !? Дакле одговор је сада јасан да са селафијама у БиХ руководи службени Загреб!

Name

Ре

20.03.2019 12:30

Пустили су их преко територије БиХ јер је то тада ишло у корист и Хрватима и Муслиманима-Бошњацима јер су се те селефије искључиво бориле против Срба и над Србима чинили звјерства. Сада и једни и други имају више проблема са њима него сами Срби?!

Name

Робин Худ

20.03.2019 10:47

И шта сад.... Докле ће безбједоносно сигурносна питања бити предмет надмудривања и политичких сплетки и игара....јавно Мектић треба оне који су упетљани и који опструјишу да именује и да се исти макну с позиција гдје их се ишта пита....

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

20.03.2019 11:18

www.сеесац.орг све ту има и све се зна ...сви су у вези......

Name

Ре

20.03.2019 10:48

Тако нам и треба . Да је БиХ држава како треба вратила би “самар” онако како то раде нормалне државе . Али по њој пљују и раде шта год хоће и Србија и Хрватска . Овдје треба неко доћи на власти који има и памети и јаја. Али овдје владају Београдске и Загребачке потрцке. Тудја пећ не грије . Него она у свом дому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

20.03.2019 11:24

Свега и свацега лосег има, само нема напретка и нормалног зивота за нормалне градјане у БиХ. Нико од тих представника власти не води политику у интересу народа који овдје зиве. Неке лицне и тудје политике. И то је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

20.03.2019 11:30

Никакво чудо за комшије из федерације,тероризам,вехабизам и остала зла овог свијета. Ови повратници из Сирије ће вјероватно да се баве садњом и продајом љиљана,биће цвјећари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

21.03.2019 09:39

Засто нико није ухапсен од наведених лица...

ОДГОВОРИТЕ