Potvrđeno: SOA djelovala u BiH

Tekst novinara Davora Ivankovića u kojem se povrđuje da je hrvatska obavještajna agencija obrađivala građane u BiH prenosimo u cijelosti

Bosna i Hercegovina 20.03.2019 | 11:27
Potvrđeno: SOA djelovala u BiH
U hrvatskim sigurnosno-obavještajnim krugovima čude se što se u BiH i dalje kroz medije “štancaju” priče o navodnoj involviranosti Hrvatske u pokušaj naoružavanja radikalnih islamista u BiH. U takvom nelogičnom i opasnom uključivanju bošnjačkog dijela političkog vrha i obavještajne zajednice u BiH u politizaciju borbe protiv terorizma pokušava se ipak pronaći razlog zašto u BiH sabotiraju tu borbu.

Dio bošnjačke politike tu je temu tabuizirao i čini sve kako bi se u javnosti što manje čulo i saznavalo o tom problemu s kojim se BiH već suočava. Opet, čudno, jer ta je tema za BiH od životne važnosti i tu joj treba i pomoć partnerskih službi. Prema podacima poznatim kako hrvatskim tako i BiH sigurnosnim krugovima, iz BiH je na ratišta Sirije otišlo oko 240 osoba i najveći dio njih priključio se ISIL-u. Računa se da je 90-ak njih poginulo, a 50-ak već vratilo u BiH.

Očekuje se da uskoro slijedi i povratak stotinjak BiH ISIL-ovaca i nitko još ne zna što s njima činiti i kakve opasnosti oni unose svojim povratkom u zemlju. U BiH imaju informacije da se većina njih nalazi u kurdskim zatvorima, a Amerikanci su već jasno dali do znanja zemljama iz kojih su regrutirani ISIL-ovci da ih te države moraju primiti natrag. Pravosudna praksa u BiH prema ISIL-ovcima povratnicima bila je blaga. Neki su se od njih izvukli tek s novčanom kaznom, a nekima je suđeno i očekuje se da će u zatvorima provesti najviše dvije do tri godine.

Radikalizovane žene i supruge ISIL-ovaca s BiH državljanstvom, koje se s djecom nalaze u kurdskim kampovima, po povratku u BiH uopšte ne procesuiraju. Među 43.000 stranaca koji su lani dobili boravak i radnu dozvolu u Hrvatskoj, našlo se i oko 15.000 Bošnjaka iz BiH. Oni su, kako potvrđuju i hrvatski poslodavci, među najpoželjnijim stranim radnicima koji su u Hrvatsku dobrodošli. Međutim, jedan dio od tih hiljada Bošnjaka bio je sigurnosno zanimljiv hrvatskim državnim sigurnosno-obavještajnim institucijama, kao i dio od desetaka hiljada Bošnjaka koji više puta godišnje putuju kroz RH ili u njoj studira.

Nakon razgovora s hrvatskim operativcima nekoliko njih izgubilo je radne dozvole i vratilo se u BiH. To se u pravilu dogodilo onima za koje se ispostavilo da su se radikalizovali idejom ISIL-a te onima koje su operativci ispitivali kao bivše pripadnike Armije BiH, a čije su postrojbe u ratu 90-ih djelovale u Srednjoj Bosni i sudjelovale u ratnim zločinima nad Hrvatima. Sudbina nekoliko njih sada se u režiji vrha bošnjačke politike i njihovih ljudi unutar sigurnosnog sistema publikuje putem njima sklonog online magazina “Žurnal.info”.

U hrvatskim sigurnosno-obavještajnim kuloarima sve te medijske publikacije Bošnjaka koji su izgubili radne dozvole promatraju s čuđenjem jer je očito da u BiH medije cure obavještajne informacije koje su izmjenjivane između hrvatske SOA-e i BiH OSA-e. A neke do operativnih obrada spominjanih BiH državljana obavljene su čak po zahtjevu OSA-e jer je njima, iz nekih razloga, bilo jednostavnije da to obave naši, a ne njihovi operativci.

Takvim curenjem informacija spomenuti mediji u BiH, kao i njihovi pokrovitelji, rade veliku štetu i Hrvatskoj i BiH, kao i obavještajnim agencijama partnerskih EU država, jer se šalju signali radikalizovanim osobama među Bošnjacima o tome kakva ih obrada čeka ako ih presretnu hrvatski operativci. Takve se stvari u obavještajnom svijetu ne čine, pogotovu ako je riječ o službama koje na papiru imaju isti interes – borbu protiv terorizma. Zbog afera – jači nadzor U javnost je iz BiH, a kroz nastup ministra sigurnosti Dragana Mektića proturena i besmislena teza da su operativci SOA-e vrbovali BiH radikale kako bi bili njihov izbor među vehabijama te da prebacuju naoružanje za radikalne islamiste iz RH u BiH.

Teze, jer dokazi nisu podastrijeti, o tome da bi RH željela naoružavati potencijalne teroriste u BiH nigdje među partnerskim službama SOA-e u EU i svijetu nisu pale na plodno tlo, niko im ne vjeruje jer Hrvatskoj nisu potrebne crne operacije koje bi stvarale opasnost za RH samu!? Kako u sigurnosno-obavještajnoj zajednici u RH nisu sigurni da njihovi BiH kolege u prilici profesionalno obavljaju posao nadzora radikalizovanih selefija, odlučeno je da se pojačaju sigurnosne mjere, pa će SOA još jače nadzirati radikalizovane BiH ISIL-ovce i simpatizere. RH je to dužna jer uvozi desetke hiljada radnika iz BiH, a i stoga što svoja saznanja dijeli s partnerima, piše zagrebački „Večernji list“.

(Večernji list)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

decko

20.03.2019 10:34

Kod nas su se svi zaposlili na drzavnim jaslama da bi primali platu, a ne pravili drzavu! Da ima drzave ikakve, do ovoga ne bi nikad ni doslo!

ODGOVORITE
Name

007

20.03.2019 10:37

Na zapadu ništa novo.

ODGOVORITE
Name

075

20.03.2019 12:02

Zašto je 1993. kada je bio embargo na uvoz oružja u BiH, preko hrvatske teritorije u Bosnu i Hercegovinu ušle stotine pripadnika selefijskog pokreta - svi su ušli preko teritorije Hrvatske i teritorije koju je kontrolirao HV(HVO) !? Dakle odgovor je sada jasan da sa selafijama u BiH rukovodi službeni Zagreb!

Name

Re

20.03.2019 12:30

Pustili su ih preko teritorije BiH jer je to tada išlo u korist i Hrvatima i Muslimanima-Bošnjacima jer su se te selefije isključivo borile protiv Srba i nad Srbima činili zvjerstva. Sada i jedni i drugi imaju više problema sa njima nego sami Srbi?!

Name

Robin Hud

20.03.2019 10:47

I šta sad.... Dokle će bezbjedonosno sigurnosna pitanja biti predmet nadmudrivanja i političkih spletki i igara....javno Mektić treba one koji su upetljani i koji opstrujišu da imenuje i da se isti maknu s pozicija gdje ih se išta pita....

ODGOVORITE
Name

...

20.03.2019 11:18

www.seesac.org sve tu ima i sve se zna ...svi su u vezi......

Name

Re

20.03.2019 10:48

Tako nam i treba . Da je BiH država kako treba vratila bi “samar” onako kako to rade normalne države . Ali po njoj pljuju i rade šta god hoće i Srbija i Hrvatska . Ovdje treba neko doći na vlasti koji ima i pameti i jaja. Ali ovdje vladaju Beogradske i Zagrebačke potrcke. Tudja peć ne grije . Nego ona u svom domu.

ODGOVORITE
Name

hm

20.03.2019 11:24

Svega i svacega loseg ima, samo nema napretka i normalnog zivota za normalne gradjane u BiH. Niko od tih predstavnika vlasti ne vodi politiku u interesu naroda koji ovdje zive. Neke licne i tudje politike. I to je sve.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

20.03.2019 11:30

Nikakvo čudo za komšije iz federacije,terorizam,vehabizam i ostala zla ovog svijeta. Ovi povratnici iz Sirije će vjerovatno da se bave sadnjom i prodajom ljiljana,biće cvjećari

ODGOVORITE
Name

Ozna

21.03.2019 09:39

Zasto niko nije uhapsen od navedenih lica...

ODGOVORITE