Европа и Америка јачају ангажман

Међународна заједница први пут након дуже времена постигла је начелну сагласност међу кључним међународним актерима да у наредном периоду уложи озбиљан напор на сређивању стања на западном Балкану, сазнају "Независне" у разговору с неколико високих званичника.

Свијет 20.03.2019 | 09:31
Европа и Америка јачају ангажман
Како нам је речено, ЕУ, САД, ОЕБС и ОХР покрећу озбиљан напор да се током ове године учине озбиљни помаци, посебно кад су у питању људска права и владавина права. С тим у вези, како нам је објашњено, од надлежних ентитетских и државних институција биће тражено да се уклоне сви уочени недостаци у овим областима. Тако ће, на примјер, у договору с ЕУ доћи до побољшања неких одредаба новог закона о јавном окупљању у РС, а наредних дана јавност ће имати прилику да се увјери у неколико озбиљних потеза ЕУ у рјешавању неколико предмета који оптерећују јавност, попут предмета "Драгичевић" и "Мемић".

"Ми бисмо жељели да видимо да у закону о јавном окупљању акценат буде на људским слободама, а не на репресивним мјерама. Разумијемо да репресивне мјере морају да буду, али бојимо се да је фокус на њих нешто већи него што би требало да буде. Сличне примједбе имамо и кад су неки закони у другом ентитету и на државном нивоу у питању који се односе на људска права и владавину права. Ако БиХ жели позитивно мишљење за чланство, ове проблеме би требало ријешити", рекао нам је један извор.

Како нам је речено, нови амерички амбасадор Ерик Нелсон је такође схватио важност ових мјера, те је осигурао да ће Влада САД стати иза ових напора.

Такође, нови први замјеник високог представника Мајкл Скалан ће помоћи Валентину Инцку да сва пажња буде усмјерена на реформе.

"Скалан је већ имао неколико сусрета са бх. званичницима на различитим нивоима. Послао им је врло јасну поруку, много јаснију него што су можда неки од њих очекивали. Он одлично познаје овај регион и готово све политичке актере и зна шта се мора урадити", рекао нам је један извор.

Такође, речено нам је да су и ОЕБС и ЕУ понудили помоћ домаћим властима да се уклоне проблематичне одредбе из неколико закона, за које је уочено да представљају озбиљну препреку јачању правне државе.

Наглашено нам је да су домаће власти "веома озбиљно упозорене" да се напади и притисци на новинаре неће толерисати и да се очекује потпуно расвјетљавање покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића.

Међународна заједница, како нам је речено, жели промијенити формулацију "домаће власништво" над реформским процесима, уведену након ступања Споразума о стабилизацији и придруживању 2008. године, у формулацију "домаћа одговорност". Објашњено нам је да је суштински велика разлика јер је у формулацији домаћа одговност акцент стављен на конкретне резултате. До сада је, како нам је речено, међународна заједница доста млако реаговала на опструисање реформи правдајући то формулацијом да је одговорност на домаћим актерима.

Један од разлога за овако наглу промјену је јачање утицаја Русије, али посебно Кине у нашем региону.

"ЕУ нема ништа против да се међународни актери такмиче на слободном тржишту. Ми желимо слободну трговину. Међутим, БиХ мора да се држи правних, еколошких и друштвених стандарда ЕУ ако жели бити чланица блока", рекао нам је један дипломата.

Један од разлога што су се САД активније укључиле је рјешење имена Сјеверне Македоније и жеља да БиХ што прије крене ка НАТО-у. Међутим, како нам је речено, ЕУ би жељела да приоритет буду састављање новог Савјета министара и европске реформе, а након тога НАТО интеграције. У сваком случају, из свега што нам је речено, иако је сваке године до сада поручивано да је та година кључна за евроатлантске интеграције, чини се да би ова година први пут могла то стварно и бити.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вук

20.03.2019 08:41

ајд да и то видимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.20.3.2019

20.03.2019 10:34

Каубоји хвала вам,видели смо ваше залагање за мир.Дегод сте ддоши остало је иза вас само рушевине,пљачка и сиротиња.Што даље то боље.Сада сте се намерили на Венецуелу да узмете нафтна поља да пљачкате.

Name

А

20.03.2019 09:18

Је ли они оцекују да ше ктиминална јоботница која траје од рата до данас сама похапси позатвара у затворе а имовина одузме тј сами себе тузе својим властитим тузитељима судијама и сами оду у затворе и по закону европском све то !!!!!ма дајте људи !!!па ово је криминална хоботница а народ опљацкан и немоцан бјези оцигледно је !!институције дрзавне узурпиране и приватизоване цијеле породице увуцене паразити будзетски приватна прција од хеликоптера до болница до покрадениб предузеца до бесвијести и нико ниста појела маца на брдовитом балкану опљацкане институције грдно а политицари и тајкуни се бахате у безакоњу јаваслуку од возног парка до јеловника !!! Бахатост као да је 16 вијек а не 21 све стало само лопови царују у своме царству !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србски лидери

20.03.2019 10:50

Психијатар, сверцери, водје навијача ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2019 11:04

Ма овдје требају довести психијатре да прегледају главе овдашњег народа.

ОДГОВОРИТЕ