Evropa i Amerika jačaju angažman

Međunarodna zajednica prvi put nakon duže vremena postigla je načelnu saglasnost među ključnim međunarodnim akterima da u narednom periodu uloži ozbiljan napor na sređivanju stanja na zapadnom Balkanu, saznaju "Nezavisne" u razgovoru s nekoliko visokih zvaničnika.

Svijet 20.03.2019 | 09:31
Evropa i Amerika jačaju angažman
Kako nam je rečeno, EU, SAD, OEBS i OHR pokreću ozbiljan napor da se tokom ove godine učine ozbiljni pomaci, posebno kad su u pitanju ljudska prava i vladavina prava. S tim u vezi, kako nam je objašnjeno, od nadležnih entitetskih i državnih institucija biće traženo da se uklone svi uočeni nedostaci u ovim oblastima. Tako će, na primjer, u dogovoru s EU doći do poboljšanja nekih odredaba novog zakona o javnom okupljanju u RS, a narednih dana javnost će imati priliku da se uvjeri u nekoliko ozbiljnih poteza EU u rješavanju nekoliko predmeta koji opterećuju javnost, poput predmeta "Dragičević" i "Memić".

"Mi bismo željeli da vidimo da u zakonu o javnom okupljanju akcenat bude na ljudskim slobodama, a ne na represivnim mjerama. Razumijemo da represivne mjere moraju da budu, ali bojimo se da je fokus na njih nešto veći nego što bi trebalo da bude. Slične primjedbe imamo i kad su neki zakoni u drugom entitetu i na državnom nivou u pitanju koji se odnose na ljudska prava i vladavinu prava. Ako BiH želi pozitivno mišljenje za članstvo, ove probleme bi trebalo riješiti", rekao nam je jedan izvor.

Kako nam je rečeno, novi američki ambasador Erik Nelson je takođe shvatio važnost ovih mjera, te je osigurao da će Vlada SAD stati iza ovih napora.

Takođe, novi prvi zamjenik visokog predstavnika Majkl Skalan će pomoći Valentinu Incku da sva pažnja bude usmjerena na reforme.

"Skalan je već imao nekoliko susreta sa bh. zvaničnicima na različitim nivoima. Poslao im je vrlo jasnu poruku, mnogo jasniju nego što su možda neki od njih očekivali. On odlično poznaje ovaj region i gotovo sve političke aktere i zna šta se mora uraditi", rekao nam je jedan izvor.

Takođe, rečeno nam je da su i OEBS i EU ponudili pomoć domaćim vlastima da se uklone problematične odredbe iz nekoliko zakona, za koje je uočeno da predstavljaju ozbiljnu prepreku jačanju pravne države.

Naglašeno nam je da su domaće vlasti "veoma ozbiljno upozorene" da se napadi i pritisci na novinare neće tolerisati i da se očekuje potpuno rasvjetljavanje pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića.

Međunarodna zajednica, kako nam je rečeno, želi promijeniti formulaciju "domaće vlasništvo" nad reformskim procesima, uvedenu nakon stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, u formulaciju "domaća odgovornost". Objašnjeno nam je da je suštinski velika razlika jer je u formulaciji domaća odgovnost akcent stavljen na konkretne rezultate. Do sada je, kako nam je rečeno, međunarodna zajednica dosta mlako reagovala na opstruisanje reformi pravdajući to formulacijom da je odgovornost na domaćim akterima.

Jedan od razloga za ovako naglu promjenu je jačanje uticaja Rusije, ali posebno Kine u našem regionu.

"EU nema ništa protiv da se međunarodni akteri takmiče na slobodnom tržištu. Mi želimo slobodnu trgovinu. Međutim, BiH mora da se drži pravnih, ekoloških i društvenih standarda EU ako želi biti članica bloka", rekao nam je jedan diplomata.

Jedan od razloga što su se SAD aktivnije uključile je rješenje imena Sjeverne Makedonije i želja da BiH što prije krene ka NATO-u. Međutim, kako nam je rečeno, EU bi željela da prioritet budu sastavljanje novog Savjeta ministara i evropske reforme, a nakon toga NATO integracije. U svakom slučaju, iz svega što nam je rečeno, iako je svake godine do sada poručivano da je ta godina ključna za evroatlantske integracije, čini se da bi ova godina prvi put mogla to stvarno i biti.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vuk

20.03.2019 08:41

ajd da i to vidimo...

ODGOVORITE
Name

Neđo.20.3.2019

20.03.2019 10:34

Kauboji hvala vam,videli smo vaše zalaganje za mir.Degod ste ddoši ostalo je iza vas samo ruševine,pljačka i sirotinja.Što dalje to bolje.Sada ste se namerili na Venecuelu da uzmete naftna polja da pljačkate.

Name

A

20.03.2019 09:18

Je li oni ocekuju da še ktiminalna jobotnica koja traje od rata do danas sama pohapsi pozatvara u zatvore a imovina oduzme tj sami sebe tuze svojim vlastitim tuziteljima sudijama i sami odu u zatvore i po zakonu evropskom sve to !!!!!ma dajte ljudi !!!pa ovo je kriminalna hobotnica a narod opljackan i nemocan bjezi ocigledno je !!institucije drzavne uzurpirane i privatizovane cijele porodice uvucene paraziti budzetski privatna prcija od helikoptera do bolnica do pokradenib preduzeca do besvijesti i niko nista pojela maca na brdovitom balkanu opljackane institucije grdno a politicari i tajkuni se bahate u bezakonju javasluku od voznog parka do jelovnika !!! Bahatost kao da je 16 vijek a ne 21 sve stalo samo lopovi caruju u svome carstvu !!!!

ODGOVORITE
Name

Srbski lideri

20.03.2019 10:50

Psihijatar, sverceri, vodje navijača ....

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2019 11:04

Ma ovdje trebaju dovesti psihijatre da pregledaju glave ovdašnjeg naroda.

ODGOVORITE