Караџић смирен дочекује пресуду

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић смирен дочекује данашње изрицање правоснажне пресуде у Хагу, нада се позитивном епилогу и вјерује да ће неправда према њему бити исправљена, пишу "Вечерње новости".

Република Српска 20.03.2019 | 09:29
Караџић смирен дочекује пресуду
Караџић вјерује да ће Жалбено судско вијеће исправити неправду из првостепене пресуде и уважити аргументе из његове жалбе, будући да је прецизно указао на многе нелогичности и површности у закључивању првостепеног вијећа. 

Први предсједник Српске, који је на више мјеста доказао да су његову кривицу утврдили само на основу претпоставки, због тога је велики оптимиста и убијеђен да се не може два пута зажмурити пред истином и чињеницама. 

Његов брат Лука Караџић рекао је за "Новости" да се Радован добро држи и да вјерује да је правда достижна. 

"Најбоље познаје свој предмет, зна да је било много лажних свједочења и због тога је оптимиста. Свима нам је улио наду да ће се овај процес добро завршити, тако да се сви надамо и вјерујемо у правду", рекао је Лука. 

Уочи јавног саопштавања пресуде, Караџић је послао "Вечерњим новостима" четири своја афоризма која је написао у притвору у Схевенингену - "Ко ујутру прогута свој понос, можда нешто и вечера", "Нова говорна мана: СПОРАЗУМ се изговара као СПОРАЗИМ", "Он је будала, али енергична будала" и "А ко стоји иза пропалог човјека?". 



Караџић је прије двије године у Хашком трибуналу осуђен на 40 година затвора за наводни геноцид у Сребреници, злочин против човјечности, кршење закона и обичаја ратовања и учешћа у удруженом злочиначком подухвату. 

Од 11 тачака осуђен је за 10. 

Караџић се у овом поступку сам бранио, али је имао правни тим који му је помагао. 

Сам је писао жалбу на прву пресуду од 2.000 страница и затражио да буде ослобођен кривице. 

Изрицање другостепене пресуде Радовану Караџићу почеће данас у Хагу у 14.00 часова, са одложеним преносом од 30 минута.

(Срна)