Karadžić smiren dočekuje presudu

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić smiren dočekuje današnje izricanje pravosnažne presude u Hagu, nada se pozitivnom epilogu i vjeruje da će nepravda prema njemu biti ispravljena, pišu "Večernje novosti".

Republika Srpska 20.03.2019 | 09:29
Karadžić smiren dočekuje presudu
Karadžić vjeruje da će Žalbeno sudsko vijeće ispraviti nepravdu iz prvostepene presude i uvažiti argumente iz njegove žalbe, budući da je precizno ukazao na mnoge nelogičnosti i površnosti u zaključivanju prvostepenog vijeća. 

Prvi predsjednik Srpske, koji je na više mjesta dokazao da su njegovu krivicu utvrdili samo na osnovu pretpostavki, zbog toga je veliki optimista i ubijeđen da se ne može dva puta zažmuriti pred istinom i činjenicama. 

NJegov brat Luka Karadžić rekao je za "Novosti" da se Radovan dobro drži i da vjeruje da je pravda dostižna. 

"Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svjedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i vjerujemo u pravdu", rekao je Luka. 

Uoči javnog saopštavanja presude, Karadžić je poslao "Večernjim novostima" četiri svoja aforizma koja je napisao u pritvoru u Sheveningenu - "Ko ujutru proguta svoj ponos, možda nešto i večera", "Nova govorna mana: SPORAZUM se izgovara kao SPORAZIM", "On je budala, ali energična budala" i "A ko stoji iza propalog čovjeka?". Karadžić je prije dvije godine u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora za navodni genocid u Srebrenici, zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu. 

Od 11 tačaka osuđen je za 10. 

Karadžić se u ovom postupku sam branio, ali je imao pravni tim koji mu je pomagao. 

Sam je pisao žalbu na prvu presudu od 2.000 stranica i zatražio da bude oslobođen krivice. 

Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću počeće danas u Hagu u 14.00 časova, sa odloženim prenosom od 30 minuta.

(Srna)