"Нећемо заједно у Јасеновац"

Српско народно вијеће придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су потврдили да неће учествовати на званичној комеморацији.

Регион 19.03.2019 | 21:27
"Нећемо заједно у Јасеновац"
Они су потврдили да, четврту годину заредом, неће учествовати на званичној комеморацији жртвама усташког логора у Јасеновцу, 14. априла.

"Држава није предузела нужне мере да се заустави или макар смањи негирање холокауста и геноцида у Другом светском рату, те ревизионизам", рекао је Саша Милошевић, заменик председника СНВ-а за "Новости", гласило Срба у Хрватској. 

Управо супротно, тврди Милошевић, низом мера попут подршке негационистичким и ревизионистичким удружењима и њиховим публикацијама, толерисањем говора мржње, релативизирањем страдања народа жртава и митологизацијом страдања након рата те неадекватном образовном политиком, држава је директно допринела томе да ове појаве постају доминантне у хрватском друштву. 

"Очито постоје два дубоко супротстављена става о тим стварима. Уз такве велике разлике и у таквој друштвеној клими, ми не можемо и не требамо ићи заједно у Јасеновац", закључио је Милошевић. 

Он је најавио да ће српска, јеврејска и ромска мањина, те антифашисти, своју комеморацију одржати у петак 12. априла.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар