ЕЛ: Будућност се распала у завршници!

Калинић одличан у победи Фенера! Кошаркаши Фенербахчеа победили су пред домаћом публиком Будућност са 76:67, у 27. колу Евролиге.  Будућност умало да казни Фенерово "лако ћемо"! Шампион АБА лиге претио је сензацијом у "Улкер арени", али уз само један постигнут поен у последњих шест минута није могао да приведе посао крају.  Будућност водила 10 разлике против Фенера, а онда је Жељко подвикнуо! Подгоричани пручћили жесток отпор, носили се три и по четвртине, али је класа пресудила.

Кошарка 19.03.2019 | 21:05
ЕЛ: Будућност се распала у завршници!
Шампиона АБА лиге одиграо је одличних 35 минута у Истанбулу, међутим очајно су завршили су утакмицу и Фенер је то искористио за победу.

Српски кошаркаш Никола Калинић одиграо је сјајну утакмицу, пошто је за 28 минута остварио учинак од 14 поена, шест скокова и три украдене лопте, за 20 индексних поена.

Марко Гудурић одиграо је солидну партију и у завршници је погодио важну двојку, која је покренула серију Фенербахчеа од 11:1. На крају је меч завршио са шест поена, пет скокова и две асистенције.

Будућност се показала у добром издању у Истанбулу, међутим проблем који их прати током целе сезоне и сада се видео. Екипа Јасмина Репеше одиграла је веома лоше у завршници, није могла ништа да погоди и пораз је био неминован.

Калинић је уједно био и најефикаснији, а пратили су га Јан Весели са 13 поена, Диксон и Слукса са 11, док је Ерик Грин убацио девет.

У пораженом саставу Ерл Кларк је постигао 20 поена, Битадзе је имао 11, док су по десет постигли Поповић и Баровић. На овом сусрету није играо Норис Кол, па је због тога Немања Гордић одиграо свих 40 минута (5п и 11ас).

Фенербахче сада има скор од 23/4, а Будућност 6/21.

Целе сезоне Будућност у Евролиги није успела да забележи победу у гостима, а у уторак јој је то - из 13. покушаја - умало пошло за руком.

Ипак, Фенербахче је "стегао" одбрану када је било најважније и 64:66 из 34. минута утакмице, претворио у недостижних 76:66, на нешто више од минут пре краја утакмице 27. кола.

Тек онда је Ерл Кларк са линије за слободна бацања постигао "почасни" поен Подгоричана, једини откако им је сјајни Гога Битадзе након офанзивног скока донео последње вођство.

Фенербахче - Будућност 76:67 (19:16, 17:23, 22:19, 18:9)!

Обе екипе биле су некомплетне, домаћин без Жофрија Ловерња, гост без Нориса Кола и Девина Вилијамса.

Тим Жељка Обрадовића је пред гостовање другопласираном ЦСКА задржао две победе вишка и у Москви ће имати прилику да обезбеди прво место пред Топ 8 фазу, односно четвртфиналне плеј-оф серије.

Будућност после две серије од по шест пораза (од првог до шестог и од 12. до 17. кола Евролиге), сада има низ од седам неуспеха и покушаће да га прекине у четвртак у "Морачи" против Ефеса, како би гостовање Цедевити и старт АБА плеј-офа дочекала у бољем расположењу.

Тренер "плавих" Јасмин Репеша трудио се да искористи висинску предност свог тима, који је у коначном збиру изгубио скакачку битку, али су Битадзе, Филип Баровић и Ерл Кларк са чак 10 лопти ухваћених у фази напада обезбедили свом тиму више шутева, што се доста дуго одражавало на резултат.

Будућност је у 17. минуту била на рекордних "плус 10" (26:36), да би Фенер у трећој четвртини приказао много озбиљније и ангажованије лице од оног из првог дела меча, али није могао тек тако да пронађе жељени нападачки ритам.

Европски вицешампион јесте брзо направио преокрет, али су Битадзе и другови успевали да се одрже у "егалу", па и да серијом од 10:2 поново стекну лепу предност (60:64).

Међутим, после шест постигнутих поена у првих 100 секунди последње деонице, до краја меча убацили су још само три и морали да "потпишу" капитулацију.

Добро се држала Будућност у Истанбулу против најбољег тима Евролиге, презнојавала га три и по четвртине, али је на крају поклекла. Очекивано, Фенербахче је забележио победу против аутсајдера из Подгорице и учврстио се на првом месту у финишу лигашког дела такмичења.

Жељко Обрадовић је подвикнуо када је требало, уозбиљио своје изабранике и на крају славио победу 76:67.

Будућност је заиста пријатно изненадила отпором који је пружила великом фавориту. Поготово што је Фенер средином првог квартала дошао до девет поена предности и мирисало је на лаган тријумф. Ипак, Подгоричани су за само неколико минута у другој четвртини успели да преокрену и да дођу до чак 10 поена вођства. Задржали су предност и на полувремену, а изједначена борба је виђена и после великог одмора. Екипе су се смењивале у вођству, да би Фенер почетком последње деонице дошао и до четири поена предности.

Тада је деловало да нас чека неизвесна завршница, али је Фенер затегао одбрану и примио само један поена у последњих шест и по минута игре!

Весели, Калинић и Гудурић су погађали у финишу и обезбедили мирну завршницу Фенербахчеу. Калинић је са 14 поен био најефикаснији у победничком тиму. За два је шутирао 3/3, за три поена 2/3, а сакупио је и шест скокова за укупан индекс корисности од 20 током 28 минута на паркету. Са 13 поена и девет скокова, јан весели је био најкориснији играч Фенера, док су Слукас и Диксон додали по 11 поена. Гудурић је са 21 минут убацио шест поена. На другој страни се истакао Ерл Кларк са 20 поена, док је Битадзе имао 11 и седам скокова. Интересантно је да је Немања Гордић играо пуних 40 минута иако Будућност прекосутра игра са Ефесом код куће, а у понедељак и први меч полуфинала АБА лиге са Цедевитом.

Евролига, 27. коло

Анадолу Ефес – ЦСКА 78:80
Фенербахче – Будућност 76:67

20.00 Олимпијакос – Бајерн
21.00 Барселона – Гран Канарија

Среда:

18.15 Дарушафака – Химки
20.00 Панатинаикос – Басконија
20.05 Макаби – Жалгирис
21.00 Реал Мадрид – Армани Милано

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар