EL: Budućnost se raspala u završnici!

Kalinić odličan u pobedi Fenera! Košarkaši Fenerbahčea pobedili su pred domaćom publikom Budućnost sa 76:67, u 27. kolu Evrolige.  Budućnost umalo da kazni Fenerovo "lako ćemo"! Šampion ABA lige pretio je senzacijom u "Ulker areni", ali uz samo jedan postignut poen u poslednjih šest minuta nije mogao da privede posao kraju.  Budućnost vodila 10 razlike protiv Fenera, a onda je Željko podviknuo! Podgoričani pručćili žestok otpor, nosili se tri i po četvrtine, ali je klasa presudila.

Košarka 19.03.2019 | 21:05
EL: Budućnost se raspala u završnici!
Šampiona ABA lige odigrao je odličnih 35 minuta u Istanbulu, međutim očajno su završili su utakmicu i Fener je to iskoristio za pobedu.

Srpski košarkaš Nikola Kalinić odigrao je sjajnu utakmicu, pošto je za 28 minuta ostvario učinak od 14 poena, šest skokova i tri ukradene lopte, za 20 indeksnih poena.

Marko Gudurić odigrao je solidnu partiju i u završnici je pogodio važnu dvojku, koja je pokrenula seriju Fenerbahčea od 11:1. Na kraju je meč završio sa šest poena, pet skokova i dve asistencije.

Budućnost se pokazala u dobrom izdanju u Istanbulu, međutim problem koji ih prati tokom cele sezone i sada se video. Ekipa Jasmina Repeše odigrala je veoma loše u završnici, nije mogla ništa da pogodi i poraz je bio neminovan.

Kalinić je ujedno bio i najefikasniji, a pratili su ga Jan Veseli sa 13 poena, Dikson i Sluksa sa 11, dok je Erik Grin ubacio devet.

U poraženom sastavu Erl Klark je postigao 20 poena, Bitadze je imao 11, dok su po deset postigli Popović i Barović. Na ovom susretu nije igrao Noris Kol, pa je zbog toga Nemanja Gordić odigrao svih 40 minuta (5p i 11as).

Fenerbahče sada ima skor od 23/4, a Budućnost 6/21.

Cele sezone Budućnost u Evroligi nije uspela da zabeleži pobedu u gostima, a u utorak joj je to - iz 13. pokušaja - umalo pošlo za rukom.

Ipak, Fenerbahče je "stegao" odbranu kada je bilo najvažnije i 64:66 iz 34. minuta utakmice, pretvorio u nedostižnih 76:66, na nešto više od minut pre kraja utakmice 27. kola.

Tek onda je Erl Klark sa linije za slobodna bacanja postigao "počasni" poen Podgoričana, jedini otkako im je sjajni Goga Bitadze nakon ofanzivnog skoka doneo poslednje vođstvo.

Fenerbahče - Budućnost 76:67 (19:16, 17:23, 22:19, 18:9)!

Obe ekipe bile su nekompletne, domaćin bez Žofrija Lovernja, gost bez Norisa Kola i Devina Vilijamsa.

Tim Željka Obradovića je pred gostovanje drugoplasiranom CSKA zadržao dve pobede viška i u Moskvi će imati priliku da obezbedi prvo mesto pred Top 8 fazu, odnosno četvrtfinalne plej-of serije.

Budućnost posle dve serije od po šest poraza (od prvog do šestog i od 12. do 17. kola Evrolige), sada ima niz od sedam neuspeha i pokušaće da ga prekine u četvrtak u "Morači" protiv Efesa, kako bi gostovanje Cedeviti i start ABA plej-ofa dočekala u boljem raspoloženju.

Trener "plavih" Jasmin Repeša trudio se da iskoristi visinsku prednost svog tima, koji je u konačnom zbiru izgubio skakačku bitku, ali su Bitadze, Filip Barović i Erl Klark sa čak 10 lopti uhvaćenih u fazi napada obezbedili svom timu više šuteva, što se dosta dugo odražavalo na rezultat.

Budućnost je u 17. minutu bila na rekordnih "plus 10" (26:36), da bi Fener u trećoj četvrtini prikazao mnogo ozbiljnije i angažovanije lice od onog iz prvog dela meča, ali nije mogao tek tako da pronađe željeni napadački ritam.

Evropski vicešampion jeste brzo napravio preokret, ali su Bitadze i drugovi uspevali da se održe u "egalu", pa i da serijom od 10:2 ponovo steknu lepu prednost (60:64).

Međutim, posle šest postignutih poena u prvih 100 sekundi poslednje deonice, do kraja meča ubacili su još samo tri i morali da "potpišu" kapitulaciju.

Dobro se držala Budućnost u Istanbulu protiv najboljeg tima Evrolige, preznojavala ga tri i po četvrtine, ali je na kraju poklekla. Očekivano, Fenerbahče je zabeležio pobedu protiv autsajdera iz Podgorice i učvrstio se na prvom mestu u finišu ligaškog dela takmičenja.

Željko Obradović je podviknuo kada je trebalo, uozbiljio svoje izabranike i na kraju slavio pobedu 76:67.

Budućnost je zaista prijatno iznenadila otporom koji je pružila velikom favoritu. Pogotovo što je Fener sredinom prvog kvartala došao do devet poena prednosti i mirisalo je na lagan trijumf. Ipak, Podgoričani su za samo nekoliko minuta u drugoj četvrtini uspeli da preokrenu i da dođu do čak 10 poena vođstva. Zadržali su prednost i na poluvremenu, a izjednačena borba je viđena i posle velikog odmora. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi Fener početkom poslednje deonice došao i do četiri poena prednosti.

Tada je delovalo da nas čeka neizvesna završnica, ali je Fener zategao odbranu i primio samo jedan poena u poslednjih šest i po minuta igre!

Veseli, Kalinić i Gudurić su pogađali u finišu i obezbedili mirnu završnicu Fenerbahčeu. Kalinić je sa 14 poen bio najefikasniji u pobedničkom timu. Za dva je šutirao 3/3, za tri poena 2/3, a sakupio je i šest skokova za ukupan indeks korisnosti od 20 tokom 28 minuta na parketu. Sa 13 poena i devet skokova, jan veseli je bio najkorisniji igrač Fenera, dok su Slukas i Dikson dodali po 11 poena. Gudurić je sa 21 minut ubacio šest poena. Na drugoj strani se istakao Erl Klark sa 20 poena, dok je Bitadze imao 11 i sedam skokova. Interesantno je da je Nemanja Gordić igrao punih 40 minuta iako Budućnost prekosutra igra sa Efesom kod kuće, a u ponedeljak i prvi meč polufinala ABA lige sa Cedevitom.

Evroliga, 27. kolo

Anadolu Efes – CSKA 78:80
Fenerbahče – Budućnost 76:67

20.00 Olimpijakos – Bajern
21.00 Barselona – Gran Kanarija

Sreda:

18.15 Darušafaka – Himki
20.00 Panatinaikos – Baskonija
20.05 Makabi – Žalgiris
21.00 Real Madrid – Armani Milano

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar