ЕЛ: Узалуд "рафал" тројки, Ефес пао секунд пре краја!

ЦСКА полагањем Корија Хигинса стигао до победе у Истанбулу. Мицић се испромашивао, Хигинс срушио Ефес у неизвесној завршници! Кошаркаши ЦСКА победили су Анадолу Ефес 80:78 после неизвесне завршнице меча 27. кола Евролиге у Истанбулу.  Хигинс је херој ЦСКА, Ефес пао у Истанбулу после три месеца! Одлични бек два пута решавао дерби у Синан Ердем Дому.

Кошарка 19.03.2019 | 20:25
ЕЛ: Узалуд "рафал" тројки, Ефес пао секунд пре краја!
"Армејци" су 21. победом наставили борбу са Фенербахчеом за прво место пред плеј-оф, док је Ефес десетим поразом угрозио четврту позицију која доноси предност домаћег терена.

ЦСКА је до победе предводио Кори Хигинс са 19 поена и 5 скокова, укључујући и одлучујуће полагање на две секунде пре краја.

Најбоље га је пратио Кајл Хајнс са 15 поена, док је двоцифрен учинак имао још Вил Клајбурн са 10, а који је замало био трагичар свог тима на Босфору.

Најефикаснији у екипи Ефеса био је Брајант Данстон са 19 поена уз 9 скокова, 13 је додао Крунослав Симон, а 11 је убацио Шејн Ларкин.

Подбацио је српски репрезентативац Василије Мицић који је погодио само два од девет шутева из игре (1/7 тројке), па је меч завршио са 6 поена уз 4 асистенције и 3 скока, а толико је и изгубио лопти.

Након што је Ефес контролисао први квартал (20:15), ЦСКА преокреће средином друге четвртине у којој стиже до +9 (40:31), а средином треће и до двоцифрене разлике (51:40).

Ефес успева да се врати у егал на старту одлучујућег периода (63:63), ЦСКА поново бежи на +9 (72:63), али добром одбраном домаћин опет стиже до шансе да се у последњем минуту бори за победу (76:76).

Након што је Клајбурн промашио зицер на 78:76, Симон погађа оба слободна бацања на шест секунди пре краја. Уследио је тајм-аут ЦСКА у којем Итудис креира сјајну акцију коју полагањем завршава Хигинс и ставља тачку на меч.

Имао је Ефес још две секунде да избори бар продужетак, али за разлику од Итудиса, Ергин Атаман се баш и није прославио акцијом која је завршена грешком Данстона.

ЦСКА има победу мање од лидера ЕЛ Фенера, уз меч више, а у следећем колу дочекује управо турског гиганта.

Ефес има две победе више од Барселоне, која тек треба да одигра меч 27. кола против једног од најслабијих тимова лиге Гран Канарије.

Турски тим у наредном колу гостује код Будућности, док Каталонци иду у Баварску на гостовање Бајерну.

Након што му је серија од седам победа прекинута у мечу против Панатинаикоса на домаћем терену, ЦСКА није желео да у дерби против Фенербахчеа (четвртак, 18.00) уђе са два узастопна пораза.

"Армејци" су издржали девет тројки Ефеса постигнутих у другом полувремену и славили резултатом 78:80 (20:15, 15:25, 23:21, 20:19)!

Ефес је у другом делу меча надокнадио прво "минус 11" (40:51, 63:63), потом и "минус девет" (63:72), када је ЦСКА реаговао серијом од 9:0.

Утакмица је после тројке Крунослава Симона за 76:76 ушла у драматичан финиш.

Многи играчи у тим тренуцима су испољили смушеност, несигурност или недостатак решења, али је бек ЦСКА Кори Хигинс апсолутно био на висини задатка.

После умало изгубљене лопте његових саиграча, постигао је кош са полудистанце, на истеку времена за напад (76:78).

Уследили су промашаји Шејна Ларкина на једној и Вила Клајбурна на другој страни. Клајбурн је чак направио фаул под кошем Ефеса и пет секунди пре краја "частио" Симона слободним бацањима, које је хрватски бек искористио и поново довео резултат у "егал".

Димитрис Итудис позвао је тајм-аут и дао лопту у руке Хигинсу. Овај се одлучио на продор, био је бржи од Џејмса Андерсона, помоћ у одбрани је каснила и Американац је 1,6 секунди пре краја рутински положио за победу - 78:80!

ЦСКА је поправио скор на 21-6 и остаће други на табели, иза Фенербахчеа (22-4).

Ефес (17-10) ће упркос поразу такође задржати позицију са које је ушао у 27. коло - четврту.



ЦСКА је преживео Ефес и Истанбул, ЦСКА је урадио оно што Фенербахче, Олимпијакос, Бајерн, Химки и многи други – срушио је Ефес у Синан Ердем Дому после више од три месеца! Димитрис Итудис је на крају тактички надмудрио Ергина Атамана, а колико му је заиста пријало што су Армејци узели велики брејк говори и то да је на крају прославио уз сласну псовку на српском... Ефес – ЦСКА 78:80 (20:15, 15:25, 23:21, 20:19).

Ни трунке дилеме нема – ова победа носи печат Корија Хигинса! Фантастичну завршницу одиграо је одлични бек, пошто је два пута решавао утакмицу у финишу и имао спреман одговор за све што је у арсеналу имао спремно Крунослав Симон! Био је то прави обрачун “један на један”, где је Американац ипак однео тријумф.

Страшна су то три минута била на крају. Василије Мицић је на уводу у завршних 270 секунди постигао важне поене и потпуно умањио заостатак за ЦСКА (73:74), који је у трећој четвртини износио и 11 поена. Али, онда је на сцену ступио Хигинс. Прво је решио следећи напад, али је Симон брзо одговорио тројком из поприлично тешке позиције и то на минут до краја! Резултат је у том моменту износио 76:76. Хигинс није клонуо духом, па је искористио само неколико центиметара слободног простора како би асистенцију Серхија Родригезапретворио у поене са полудистанце. Имао је ЦСКА шансу да реши утакмицу и пре након промашаја Шејна Ларкина с “капице”, али је Вил Клајбурн направио штету јер је прво испустио зицер, а онда и фаулирао Симона и послао га на линију пенала. Хрват је оба пута био сигуран, па је на 5,6 секунди резултат износио 78:78. Био је то моменат када је Итудис затражио тајм-аут и нацртао акцију која је решила утакмицу. Опет је лопта ишла у Хигинсове руке, а он је искористио своју брзину да претрчи Џејмса Андерсона и лагано положи лопту и ривалу остави тек нешто више од једне и по секунде за напад. Ефес је то време испустио јер није имао готово никакав план...

Хигинс се на крају извукао као најефикаснији играч гостујућег тима са 19 поена и пет асистенција. Кајл Хајнсје убацио 15, а Клајбурн 10 поена, уз осам скокова. Брајант Данстон предводио је Ефес са 19 поена и девет скокова, Симон је имао 13 поена и седам ухваћених лопти, док је Василије Мицић имао нешто слабију партију и за 26 минута скупио тек шест поена уз 2/9 из игре, те четири асистенције и три скока.

ЕФЕС: Данстон 19 (9ск, 4изг), Симон 13 (тројке 3/6, 7ск), Ларкин 11 (тројке 3/7), Мотум 9, Андерсон 8 (тројке 2/3), Моерман 7, Мицић 6 (тројке 1/7, 3ск, 4ас, 3изг), Бубоа 3, Плајс 2.

ЦСКА: Хигинс 19 (5ас), Хајнс 15 (3ск, 3блк), Клајбурн 10 (8ск), Питерс 8, Родригез 7 (4ас), Де Коло 5 (5ас, 4изг), Курбанов 4 (5ск), Боломбој 4, Уков 4, Хантер 4.

Евролига, 27. коло

Анадолу Ефес – ЦСКА 78:80
Фенербахче – Будућност
Олимпијакос – Бајерн
Барселона – Гран Канарија

Среда:

Дарушафака – Химки
Панатинаикос – Басконија
Макаби – Жалгирис
Реал Мадрид – Армани Милано

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар