EL: Uzalud "rafal" trojki, Efes pao sekund pre kraja!

CSKA polaganjem Korija Higinsa stigao do pobede u Istanbulu. Micić se ispromašivao, Higins srušio Efes u neizvesnoj završnici! Košarkaši CSKA pobedili su Anadolu Efes 80:78 posle neizvesne završnice meča 27. kola Evrolige u Istanbulu.  Higins je heroj CSKA, Efes pao u Istanbulu posle tri meseca! Odlični bek dva puta rešavao derbi u Sinan Erdem Domu.

Košarka 19.03.2019 | 20:25
EL: Uzalud "rafal" trojki, Efes pao sekund pre kraja!
"Armejci" su 21. pobedom nastavili borbu sa Fenerbahčeom za prvo mesto pred plej-of, dok je Efes desetim porazom ugrozio četvrtu poziciju koja donosi prednost domaćeg terena.

CSKA je do pobede predvodio Kori Higins sa 19 poena i 5 skokova, uključujući i odlučujuće polaganje na dve sekunde pre kraja.

Najbolje ga je pratio Kajl Hajns sa 15 poena, dok je dvocifren učinak imao još Vil Klajburn sa 10, a koji je zamalo bio tragičar svog tima na Bosforu.

Najefikasniji u ekipi Efesa bio je Brajant Danston sa 19 poena uz 9 skokova, 13 je dodao Krunoslav Simon, a 11 je ubacio Šejn Larkin.

Podbacio je srpski reprezentativac Vasilije Micić koji je pogodio samo dva od devet šuteva iz igre (1/7 trojke), pa je meč završio sa 6 poena uz 4 asistencije i 3 skoka, a toliko je i izgubio lopti.

Nakon što je Efes kontrolisao prvi kvartal (20:15), CSKA preokreće sredinom druge četvrtine u kojoj stiže do +9 (40:31), a sredinom treće i do dvocifrene razlike (51:40).

Efes uspeva da se vrati u egal na startu odlučujućeg perioda (63:63), CSKA ponovo beži na +9 (72:63), ali dobrom odbranom domaćin opet stiže do šanse da se u poslednjem minutu bori za pobedu (76:76).

Nakon što je Klajburn promašio zicer na 78:76, Simon pogađa oba slobodna bacanja na šest sekundi pre kraja. Usledio je tajm-aut CSKA u kojem Itudis kreira sjajnu akciju koju polaganjem završava Higins i stavlja tačku na meč.

Imao je Efes još dve sekunde da izbori bar produžetak, ali za razliku od Itudisa, Ergin Ataman se baš i nije proslavio akcijom koja je završena greškom Danstona.

CSKA ima pobedu manje od lidera EL Fenera, uz meč više, a u sledećem kolu dočekuje upravo turskog giganta.

Efes ima dve pobede više od Barselone, koja tek treba da odigra meč 27. kola protiv jednog od najslabijih timova lige Gran Kanarije.

Turski tim u narednom kolu gostuje kod Budućnosti, dok Katalonci idu u Bavarsku na gostovanje Bajernu.

Nakon što mu je serija od sedam pobeda prekinuta u meču protiv Panatinaikosa na domaćem terenu, CSKA nije želeo da u derbi protiv Fenerbahčea (četvrtak, 18.00) uđe sa dva uzastopna poraza.

"Armejci" su izdržali devet trojki Efesa postignutih u drugom poluvremenu i slavili rezultatom 78:80 (20:15, 15:25, 23:21, 20:19)!

Efes je u drugom delu meča nadoknadio prvo "minus 11" (40:51, 63:63), potom i "minus devet" (63:72), kada je CSKA reagovao serijom od 9:0.

Utakmica je posle trojke Krunoslava Simona za 76:76 ušla u dramatičan finiš.

Mnogi igrači u tim trenucima su ispoljili smušenost, nesigurnost ili nedostatak rešenja, ali je bek CSKA Kori Higins apsolutno bio na visini zadatka.

Posle umalo izgubljene lopte njegovih saigrača, postigao je koš sa poludistance, na isteku vremena za napad (76:78).

Usledili su promašaji Šejna Larkina na jednoj i Vila Klajburna na drugoj strani. Klajburn je čak napravio faul pod košem Efesa i pet sekundi pre kraja "častio" Simona slobodnim bacanjima, koje je hrvatski bek iskoristio i ponovo doveo rezultat u "egal".

Dimitris Itudis pozvao je tajm-aut i dao loptu u ruke Higinsu. Ovaj se odlučio na prodor, bio je brži od Džejmsa Andersona, pomoć u odbrani je kasnila i Amerikanac je 1,6 sekundi pre kraja rutinski položio za pobedu - 78:80!

CSKA je popravio skor na 21-6 i ostaće drugi na tabeli, iza Fenerbahčea (22-4).

Efes (17-10) će uprkos porazu takođe zadržati poziciju sa koje je ušao u 27. kolo - četvrtu.



CSKA je preživeo Efes i Istanbul, CSKA je uradio ono što Fenerbahče, Olimpijakos, Bajern, Himki i mnogi drugi – srušio je Efes u Sinan Erdem Domu posle više od tri meseca! Dimitris Itudis je na kraju taktički nadmudrio Ergina Atamana, a koliko mu je zaista prijalo što su Armejci uzeli veliki brejk govori i to da je na kraju proslavio uz slasnu psovku na srpskom... Efes – CSKA 78:80 (20:15, 15:25, 23:21, 20:19).

Ni trunke dileme nema – ova pobeda nosi pečat Korija Higinsa! Fantastičnu završnicu odigrao je odlični bek, pošto je dva puta rešavao utakmicu u finišu i imao spreman odgovor za sve što je u arsenalu imao spremno Krunoslav Simon! Bio je to pravi obračun “jedan na jedan”, gde je Amerikanac ipak odneo trijumf.

Strašna su to tri minuta bila na kraju. Vasilije Micić je na uvodu u završnih 270 sekundi postigao važne poene i potpuno umanjio zaostatak za CSKA (73:74), koji je u trećoj četvrtini iznosio i 11 poena. Ali, onda je na scenu stupio Higins. Prvo je rešio sledeći napad, ali je Simon brzo odgovorio trojkom iz poprilično teške pozicije i to na minut do kraja! Rezultat je u tom momentu iznosio 76:76. Higins nije klonuo duhom, pa je iskoristio samo nekoliko centimetara slobodnog prostora kako bi asistenciju Serhija Rodrigezapretvorio u poene sa poludistance. Imao je CSKA šansu da reši utakmicu i pre nakon promašaja Šejna Larkina s “kapice”, ali je Vil Klajburn napravio štetu jer je prvo ispustio zicer, a onda i faulirao Simona i poslao ga na liniju penala. Hrvat je oba puta bio siguran, pa je na 5,6 sekundi rezultat iznosio 78:78. Bio je to momenat kada je Itudis zatražio tajm-aut i nacrtao akciju koja je rešila utakmicu. Opet je lopta išla u Higinsove ruke, a on je iskoristio svoju brzinu da pretrči Džejmsa Andersona i lagano položi loptu i rivalu ostavi tek nešto više od jedne i po sekunde za napad. Efes je to vreme ispustio jer nije imao gotovo nikakav plan...

Higins se na kraju izvukao kao najefikasniji igrač gostujućeg tima sa 19 poena i pet asistencija. Kajl Hajnsje ubacio 15, a Klajburn 10 poena, uz osam skokova. Brajant Danston predvodio je Efes sa 19 poena i devet skokova, Simon je imao 13 poena i sedam uhvaćenih lopti, dok je Vasilije Micić imao nešto slabiju partiju i za 26 minuta skupio tek šest poena uz 2/9 iz igre, te četiri asistencije i tri skoka.

EFES: Danston 19 (9sk, 4izg), Simon 13 (trojke 3/6, 7sk), Larkin 11 (trojke 3/7), Motum 9, Anderson 8 (trojke 2/3), Moerman 7, Micić 6 (trojke 1/7, 3sk, 4as, 3izg), Buboa 3, Plajs 2.

CSKA: Higins 19 (5as), Hajns 15 (3sk, 3blk), Klajburn 10 (8sk), Piters 8, Rodrigez 7 (4as), De Kolo 5 (5as, 4izg), Kurbanov 4 (5sk), Bolomboj 4, Ukov 4, Hanter 4.

Evroliga, 27. kolo

Anadolu Efes – CSKA 78:80
Fenerbahče – Budućnost
Olimpijakos – Bajern
Barselona – Gran Kanarija

Sreda:

Darušafaka – Himki
Panatinaikos – Baskonija
Makabi – Žalgiris
Real Madrid – Armani Milano

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar