Здравство Бијељине без доприноса!?

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика криминала РЈТ не види проблем у одлукама директора зворничког Дома здравља Радивоја Аћимовића и бијељинске болнице „Свети Врачеви“ Синише Максимовића којим су раднике мјесецима па и годинама закидали кроз исплате нето плата. Тужиоци Сњежана Петковић и Драгица Глушац у крајње бахатом кршењу закона нису видјеле лошу намјеру.

Република Српска 19.03.2019 | 19:19
Здравство Бијељине без доприноса!?
Ако приватна фирма исплати плате, а “заборави” да уплати доприносе и порез, може очекивати инспекцију у року - одмах. Ако то уради страначки директор јавне установе, па тако годинама, онда ништа. Тако мисли овдашње Републичко јавно тужилаштво које предмете који се односе на криминал, корупцију и безочно заобилажење закона рјешава по кратком поступку – наредбом о неспровођењу истраге.

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика криминала не види проблем у одлукама директора зворничког Дома здравља Радивоја Аћимовића и бијељинске болнице „Свети Врачеви“ Синише Максимовића којим су раднике ових здравствених установа мјесецима па и годинама закидали исплаћујући им само нето плате.

Републички јавни тужиоци Сњежана Петковић и Драгица Глушац, одлучујући по кривичним пријавама Струковног синдиката доктора медицине РС против овог двојца поднесеним Окружном тужилаштву у Бијељини још у марту прошле године, уз многобројне материјалне доказе, ипак су, крајем фебруара ове, одлучиле да се не баве наведеним предметима, јер у крајње бахатом кршењу закона и права радника нису видјеле лошу намјеру.

Менаџмент зворничког Дома здравља и бијељинске болнице је напросто, утврдиле су, морао тако да поступа, јер на располагању није имао довољно новца.



Као предсједник Синдиката Модраг Фемић је у оба случаја позван да пријаву поткријепи и изајавама, а тужиоцима су на располагању били и материјални докази да су Аћимовић и Максимовић најгрубље повриједили права радника и утајили порез и доприносе. Међутим, страначки постављени директори здравствених установа тужилаштву нису посебно привукли пажњу.

Објективне околности за утаје

„Неспорно је да Дом здравља Зворник није уплатио порезе и доприносе на плате радника на период од четири мјесеца 2017. године, иако је Фонд здравственог осигурања РС редовно дозначавао средства. Аћимовић наводи да је на мјесту директора од 15. октобра 2015. године те да је затекао велики дуг и неизмирене обавезе које су најприје морале да буду измирене. Наводи и да је ФЗО РС заиста дозначавао средства, али да су она кориштена за исплате нето плата, уплату пореза и доприноса, а преостали дио је кориштен за набавку лијекова, горива за санитетска возила, реагенсе и слично. Он није поступао с намјером да радницима ускрати или ограничи права, а нити произлази да је постојала намјера избјегавања плаћања пореза и доприноса. Постојале су објективне околности које су условиле овакво понашање“, стоји у образложењу које је потписала Петковићева.

И на Максимовићеву бахатост тужиоци су гледали благонаклоно. Као менаџер који није био у стању да ријеши нагомилане проблеме у болници, није понудио оставку на мјесто директора, али јесте смијешно и крајње бахато образложење тужиоцима због чега се жестоко огријешио о права радника. Директор, који „није имао злу намјеру“, признао је чак и да не зна колико година медицинарима нису уплаћивани порези и доприноси. Синдикалци су га подсјетили да се пријава односи на период 2013 – 2017, односно на 22 мјесеца унутар ове четири године.



„Радницима је ускраћено право на лијечење и одлазак у пензију“, напоменуо је Фемић.

Максимовић се правдао да је за неуплаћене порезе и доприносе тражио сагласност Пореске управе РС и Министарства финансија РС за репрограмирање дугова, а онда су, из сагласност Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, дуговања за раднике уплаћивана по потреби.

„Сагласност о репрограму нисмо добили. Средства која дозначава Фонд здравственог осигурања РС нису довољна за комплетан приход радника“, стоји у Максимовићевој изјави.

Директор „Светих Врачева“, сматра и републички јавни тужилац Драгица Глушац, није имао намјеру да оштети раднике.

Добро упућен извор Журнала, међутим, тврди да суштина проблема и јесте намјери да се почини овакво кривично дјело.

„Тужилац опере савјест јер напише да директор није имао намјеру, односно умишљај да не уплати доприносе. Поента је да је новац трошен на непотребна запошљавања или набавке, иако се знало, а и директори су могли знати да неће добити средства за уплату доприноса. Дакле, умишљај постоји. Директори ништа нису учинили да спријече посљедице“, истиче наш извор.

36 кривичних пријава, дуговања више од 121 милион КМ

Струковни синдикат доктора медицине РС 30. марта прошле године поднио је кривичне пријаве против 36 директора болница и домова здравља у Републици Српској због неплаћања пореза и доприноса. Уз кривичне пријаве тада су достављени и докази и обавјештења о дуговањима јавних здравствених установа.

Према подацима Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, навели су тада у Синдикату, укупна дуговања јавних здравствених установа, само по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, 31. децембра 2017. године износила су 121.286.475 КМ, што је за 17.852.309 КМ више у односу на годину раније. На крају 2016. године ова дуговања износила су 103.434.166 КМ.

Пријаве су поднесене против директора домова здравља у Кнежеву, Градишци, Зворнику, Власеници, Сребреници, Шековићима, Угљевику, Милићима, Добоју, Петрову, Шамцу, Модричи, Броду, Костајници, Козарској Дубици, Оштрој Луци, Чајничу, Новом Горажду, Хан Пијеску, Вишеграду, Фочи, Калиновику, Трнову, Требињу, Гацку, Билећи, Берковићима и Љубињу.

На адресе окружних тужилаштава послате су и пријаве против директора градишке болнице, болнице “Свети Врачеви” у Бијељини, приједорске болнице, Универзитетске болнице Фоча, Психијатријске болнице Соколац, Завода за форензичку психијатрију и требињске болнице, као и добојске болнице “Свети апостол Лука”.

У јулу 2016. године кривична пријаве за иста дјела поднесена је и против тадашњег директора Универзитетског клиничког центра РС Мирка Станетића, директора болнице у Источном Сарајеву Горана Тодоровића и добојске болнице Милорада Живковића.

(зурнал.инфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

19.03.2019 18:34

у сунце ти је*ем жарко..да ли има дубље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

20.03.2019 05:09

Дотакли смо дно, сад га бушимо.

Name

е па

20.03.2019 07:23

Има дубље! Тек је кренуло. Требали сте то знати много раније, прије, не ових избора, него и оних предходних,2014. Перманентна запошљавања у јавним предузећима по ПЕТЕРО из куће, знало се да не може издобрити. На страну социјални случајеви, ту нико не би имо примједбе.

Name

Ратко

19.03.2019 18:39

Како це Радивоје уплатити доприносе мора имати за бивсу зену коју финансира и то из средстава Дома здравља Зворник,води је по руцковима од Лагуне а код Новака има отворен рацун не излази и све то на рацун Дома здравља .Па Споменка види какав ти је кадар .Глуми невинасце а капацитет нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Финац

19.03.2019 18:47

Де болан не лазите...ста це вам!!! Немамо ни ми сто радимо и немамо везе у болници. Само мито примате и трговацке путнике по болници...и то вам је пуно сто имате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИИК ДРЗАВА

19.03.2019 19:01

МА МЕДЕЦИНАРИ БЈЕЗИТЕ ОДАВДЕ.БАР ВИ МОЗЕТЕ СВЕ ВАС ДРЗАВЕ ХОЦЕ.РАЗНИМ МАКСИМОВИЦИМА ЈЕ ОВДЈЕ ДОБРО.БРИГА ЊИХ ЗА ВАСЕ ПЕНЗИЈЕ..И ВАСУ ДЈЕЦУ..БИЈЕЉИНА ЈЕ ДНО ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошкић

20.03.2019 06:26

СВЕ МИСЛИМ ДА ЋЕ КОНАЧНО БИТИ БОЉЕ. ВАЉДА ЋЕ ИМ ЈЕДНОГ ДАНА БИТИ ДОСТА ОТИМАЊА. ИЛИ ЋЕ КАД НЕ БУДУ МОГЛИ ВИШЕ ГРАБИТИ ЗБРИСАТИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ.

Name

Наравоученије

19.03.2019 19:04

Ако неко украде коју хиљаду КМ он је лопов а ко украде милионе добија епитет бизнисмена чији апетити онда бивају све већи. Тако да се нови захвати врло лијепо маскирају под окриљем највишег стадијума - политичког положаја гдје се заокружује чин потпуне моћи и контроле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

20.03.2019 07:14

Је ли се то мисли на браћу Максимовић? Синиша је још и добар.

Name

Педја

19.03.2019 20:04

Само похватати и повјесати! Њих из сваке брансе по пет-десет,па да видис дрзаве и закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови

19.03.2019 20:13

нови стари директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе сацувај

19.03.2019 20:50

Дипломирани су довели до рата, а не сељаци и радници, исти су нас довели и до биједе, свака им цаст, то се уци на насим факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ћутите и трпите

19.03.2019 21:04

Само ћутите и трпите док вас Бајин режим гази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вихор

19.03.2019 21:33

Гласали сте за ове лопове, и не треба да вам уплаћују доприносе, да сам на њиховом мјесту, не бих вам дао ни плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

19.03.2019 21:36

Шта ће докторима плате, отимају они од болесне сиротиње, зато се пуно и не буне, ћуте и пљачкају народ. Да не напљачкају довољно, отишли би да раде у Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

20.03.2019 06:47

Баш си паметан Кинг Конге! Ко те пљачка маниту један? Или мислиш да би доктори требали радити за 350 КМ и понеку наполитанку и наранџу, а неписмени да згрћу паре?

Name

УКЦРС КОРУПЦИЈА

20.03.2019 07:14

БОЖЕ САЧУВАЈ ОВАЈ НАРОД ОД ОВИХ ЛОПОВА ШТАСЕ СВЕ РАДИ У Р СРБСКОЈ ИМАЛИ ВЕЋЕ МАФИЈЕ УСВИЈЕТУ ДОКЛЕ МИСЛЕ ОВИМ НАЧИНОМ ВЛАДАТИ БОГДАНИЋ СРЕЗА ЗДРАВСТВО НА ДНО ДНА ОВЈ ЋЕ НАСТАВИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

18.04.2019 17:37

Лопови сами теско радницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

23.05.2019 18:02

Доктору у болници свети врацеви у Бијељини не раде свој посао .враћају пацијенте са упутама за болницу куци .ил их саљу приватницима .посебно мислим на докторицу Викиц на плуцном одељењу .мозда јој требају паре за поновни посјет Русији !пацијенти уплацују социјално да би их из болнице послали приватнику да плате ! Директоре који је то тим ? Пацијент има упуту за болницу и врате га куци

ОДГОВОРИТЕ