Zdravstvo Bijeljine bez doprinosa!?

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala RJT ne vidi problem u odlukama direktora zvorničkog Doma zdravlja Radivoja Aćimovića i bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ Siniše Maksimovića kojim su radnike mjesecima pa i godinama zakidali kroz isplate neto plata. Tužioci Snježana Petković i Dragica Glušac u krajnje bahatom kršenju zakona nisu vidjele lošu namjeru.

Republika Srpska 19.03.2019 | 19:19
Zdravstvo Bijeljine bez doprinosa!?
Ako privatna firma isplati plate, a “zaboravi” da uplati doprinose i porez, može očekivati inspekciju u roku - odmah. Ako to uradi stranački direktor javne ustanove, pa tako godinama, onda ništa. Tako misli ovdašnje Republičko javno tužilaštvo koje predmete koji se odnose na kriminal, korupciju i bezočno zaobilaženje zakona rješava po kratkom postupku – naredbom o nesprovođenju istrage.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala ne vidi problem u odlukama direktora zvorničkog Doma zdravlja Radivoja Aćimovića i bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ Siniše Maksimovića kojim su radnike ovih zdravstvenih ustanova mjesecima pa i godinama zakidali isplaćujući im samo neto plate.

Republički javni tužioci Snježana Petković i Dragica Glušac, odlučujući po krivičnim prijavama Strukovnog sindikata doktora medicine RS protiv ovog dvojca podnesenim Okružnom tužilaštvu u Bijeljini još u martu prošle godine, uz mnogobrojne materijalne dokaze, ipak su, krajem februara ove, odlučile da se ne bave navedenim predmetima, jer u krajnje bahatom kršenju zakona i prava radnika nisu vidjele lošu namjeru.

Menadžment zvorničkog Doma zdravlja i bijeljinske bolnice je naprosto, utvrdile su, morao tako da postupa, jer na raspolaganju nije imao dovoljno novca.



Kao predsjednik Sindikata Modrag Femić je u oba slučaja pozvan da prijavu potkrijepi i izajavama, a tužiocima su na raspolaganju bili i materijalni dokazi da su Aćimović i Maksimović najgrublje povrijedili prava radnika i utajili porez i doprinose. Međutim, stranački postavljeni direktori zdravstvenih ustanova tužilaštvu nisu posebno privukli pažnju.

Objektivne okolnosti za utaje

„Nesporno je da Dom zdravlja Zvornik nije uplatio poreze i doprinose na plate radnika na period od četiri mjeseca 2017. godine, iako je Fond zdravstvenog osiguranja RS redovno doznačavao sredstva. Aćimović navodi da je na mjestu direktora od 15. oktobra 2015. godine te da je zatekao veliki dug i neizmirene obaveze koje su najprije morale da budu izmirene. Navodi i da je FZO RS zaista doznačavao sredstva, ali da su ona korištena za isplate neto plata, uplatu poreza i doprinosa, a preostali dio je korišten za nabavku lijekova, goriva za sanitetska vozila, reagense i slično. On nije postupao s namjerom da radnicima uskrati ili ograniči prava, a niti proizlazi da je postojala namjera izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa. Postojale su objektivne okolnosti koje su uslovile ovakvo ponašanje“, stoji u obrazloženju koje je potpisala Petkovićeva.

I na Maksimovićevu bahatost tužioci su gledali blagonaklono. Kao menadžer koji nije bio u stanju da riješi nagomilane probleme u bolnici, nije ponudio ostavku na mjesto direktora, ali jeste smiješno i krajnje bahato obrazloženje tužiocima zbog čega se žestoko ogriješio o prava radnika. Direktor, koji „nije imao zlu namjeru“, priznao je čak i da ne zna koliko godina medicinarima nisu uplaćivani porezi i doprinosi. Sindikalci su ga podsjetili da se prijava odnosi na period 2013 – 2017, odnosno na 22 mjeseca unutar ove četiri godine.



„Radnicima je uskraćeno pravo na liječenje i odlazak u penziju“, napomenuo je Femić.

Maksimović se pravdao da je za neuplaćene poreze i doprinose tražio saglasnost Poreske uprave RS i Ministarstva finansija RS za reprogramiranje dugova, a onda su, iz saglasnost Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, dugovanja za radnike uplaćivana po potrebi.

„Saglasnost o reprogramu nismo dobili. Sredstva koja doznačava Fond zdravstvenog osiguranja RS nisu dovoljna za kompletan prihod radnika“, stoji u Maksimovićevoj izjavi.

Direktor „Svetih Vračeva“, smatra i republički javni tužilac Dragica Glušac, nije imao namjeru da ošteti radnike.

Dobro upućen izvor Žurnala, međutim, tvrdi da suština problema i jeste namjeri da se počini ovakvo krivično djelo.

„Tužilac opere savjest jer napiše da direktor nije imao namjeru, odnosno umišljaj da ne uplati doprinose. Poenta je da je novac trošen na nepotrebna zapošljavanja ili nabavke, iako se znalo, a i direktori su mogli znati da neće dobiti sredstva za uplatu doprinosa. Dakle, umišljaj postoji. Direktori ništa nisu učinili da spriječe posljedice“, ističe naš izvor.

36 krivičnih prijava, dugovanja više od 121 milion KM

Strukovni sindikat doktora medicine RS 30. marta prošle godine podnio je krivične prijave protiv 36 direktora bolnica i domova zdravlja u Republici Srpskoj zbog neplaćanja poreza i doprinosa. Uz krivične prijave tada su dostavljeni i dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova.

Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, naveli su tada u Sindikatu, ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, 31. decembra 2017. godine iznosila su 121.286.475 KM, što je za 17.852.309 KM više u odnosu na godinu ranije. Na kraju 2016. godine ova dugovanja iznosila su 103.434.166 KM.

Prijave su podnesene protiv direktora domova zdravlja u Kneževu, Gradišci, Zvorniku, Vlasenici, Srebrenici, Šekovićima, Ugljeviku, Milićima, Doboju, Petrovu, Šamcu, Modriči, Brodu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Oštroj Luci, Čajniču, Novom Goraždu, Han Pijesku, Višegradu, Foči, Kalinoviku, Trnovu, Trebinju, Gacku, Bileći, Berkovićima i Ljubinju.

Na adrese okružnih tužilaštava poslate su i prijave protiv direktora gradiške bolnice, bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini, prijedorske bolnice, Univerzitetske bolnice Foča, Psihijatrijske bolnice Sokolac, Zavoda za forenzičku psihijatriju i trebinjske bolnice, kao i dobojske bolnice “Sveti apostol Luka”.

U julu 2016. godine krivična prijave za ista djela podnesena je i protiv tadašnjeg direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirka Stanetića, direktora bolnice u Istočnom Sarajevu Gorana Todorovića i dobojske bolnice Milorada Živkovića.

(zurnal.info)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

19.03.2019 18:34

u sunce ti je*em žarko..da li ima dublje

ODGOVORITE
Name

Jaffa

20.03.2019 05:09

Dotakli smo dno, sad ga bušimo.

Name

e pa

20.03.2019 07:23

Ima dublje! Tek je krenulo. Trebali ste to znati mnogo ranije, prije, ne ovih izbora, nego i onih predhodnih,2014. Permanentna zapošljavanja u javnim preduzećima po PETERO iz kuće, znalo se da ne može izdobriti. Na stranu socijalni slučajevi, tu niko ne bi imo primjedbe.

Name

Ratko

19.03.2019 18:39

Kako ce Radivoje uplatiti doprinose mora imati za bivsu zenu koju finansira i to iz sredstava Doma zdravlja Zvornik,vodi je po ruckovima od Lagune a kod Novaka ima otvoren racun ne izlazi i sve to na racun Doma zdravlja .Pa Spomenka vidi kakav ti je kadar .Glumi nevinasce a kapacitet nula.

ODGOVORITE
Name

Finac

19.03.2019 18:47

De bolan ne lazite...sta ce vam!!! Nemamo ni mi sto radimo i nemamo veze u bolnici. Samo mito primate i trgovacke putnike po bolnici...i to vam je puno sto imate!

ODGOVORITE
Name

DODIIK DRZAVA

19.03.2019 19:01

MA MEDECINARI BJEZITE ODAVDE.BAR VI MOZETE SVE VAS DRZAVE HOCE.RAZNIM MAKSIMOVICIMA JE OVDJE DOBRO.BRIGA NJIH ZA VASE PENZIJE..I VASU DJECU..BIJELJINA JE DNO ..

ODGOVORITE
Name

Boškić

20.03.2019 06:26

SVE MISLIM DA ĆE KONAČNO BITI BOLJE. VALJDA ĆE IM JEDNOG DANA BITI DOSTA OTIMANJA. ILI ĆE KAD NE BUDU MOGLI VIŠE GRABITI ZBRISATI PREKO GRANICE.

Name

Naravoučenije

19.03.2019 19:04

Ako neko ukrade koju hiljadu KM on je lopov a ko ukrade milione dobija epitet biznismena čiji apetiti onda bivaju sve veći. Tako da se novi zahvati vrlo lijepo maskiraju pod okriljem najvišeg stadijuma - političkog položaja gdje se zaokružuje čin potpune moći i kontrole.

ODGOVORITE
Name

Boro

20.03.2019 07:14

Je li se to misli na braću Maksimović? Siniša je još i dobar.

Name

Pedja

19.03.2019 20:04

Samo pohvatati i povjesati! Njih iz svake branse po pet-deset,pa da vidis drzave i zakona

ODGOVORITE
Name

Novi

19.03.2019 20:13

novi stari direktor

ODGOVORITE
Name

Boze sacuvaj

19.03.2019 20:50

Diplomirani su doveli do rata, a ne seljaci i radnici, isti su nas doveli i do bijede, svaka im cast, to se uci na nasim fakultetima.

ODGOVORITE
Name

Samo ćutite i trpite

19.03.2019 21:04

Samo ćutite i trpite dok vas Bajin režim gazi

ODGOVORITE
Name

Vihor

19.03.2019 21:33

Glasali ste za ove lopove, i ne treba da vam uplaćuju doprinose, da sam na njihovom mjestu, ne bih vam dao ni plate.

ODGOVORITE
Name

King

19.03.2019 21:36

Šta će doktorima plate, otimaju oni od bolesne sirotinje, zato se puno i ne bune, ćute i pljačkaju narod. Da ne napljačkaju dovoljno, otišli bi da rade u Njemačku.

ODGOVORITE
Name

Nenad

20.03.2019 06:47

Baš si pametan King Konge! Ko te pljačka manitu jedan? Ili misliš da bi doktori trebali raditi za 350 KM i poneku napolitanku i narandžu, a nepismeni da zgrću pare?

Name

UKCRS KORUPCIJA

20.03.2019 07:14

BOŽE SAČUVAJ OVAJ NAROD OD OVIH LOPOVA ŠTASE SVE RADI U R SRBSKOJ IMALI VEĆE MAFIJE USVIJETU DOKLE MISLE OVIM NAČINOM VLADATI BOGDANIĆ SREZA ZDRAVSTVO NA DNO DNA OVJ ĆE NASTAVITI

ODGOVORITE
Name

Dragana

18.04.2019 17:37

Lopovi sami tesko radnicima

ODGOVORITE
Name

Lela

23.05.2019 18:02

Doktoru u bolnici sveti vracevi u Bijeljini ne rade svoj posao .vraćaju pacijente sa uputama za bolnicu kuci .il ih salju privatnicima .posebno mislim na doktoricu Vikic na plucnom odeljenju .mozda joj trebaju pare za ponovni posjet Rusiji !pacijenti uplacuju socijalno da bi ih iz bolnice poslali privatniku da plate ! Direktore koji je to tim ? Pacijent ima uputu za bolnicu i vrate ga kuci

ODGOVORITE