Бирчевићев поглед на окршај вјечитих у плеј-офу...

Партизан утегнут, не гледају га истим очима као пре две године. . . Звезда нема случајно 21:1! Кошаркаш немачког Бона и освајач сребрне медаље с три највећа репрезентативна такмичења говорио је за МОЗЗАРТ Спорт о шансама "његових" црно-белих у предстојећем судару с Црвеном звездом, али и репрезентацији Србије и предстојећем Мундобаскету у Кини. . .

Кошарка 22.03.2019 | 13:30
Бирчевићев поглед на окршај вјечитих у плеј-офу...
Када је Партизан последњи пут играо у полуфиналу АБА лиге, у сезони 2016/2017 против Цедевите, у тиму је био и Стефан Бирчевић. Црно-бели тада нису стигли до финала, а нову шансу ће имати већ од суботе када креће полуфинална серија Јадрана у којој ћемо гледати вечити дерби.

Све то, уз недавни жреб за Светско првенство у Кини, био је повод да контактирамо Бирчевића, садашњег кошаркаша Бона и поразговарамо о врућим кошаркашким темама.

Пре свега, питали смо Бирчевића да ли прати Партизан из Немачке и каква су му очекивања пред вечити дерби, односно полуфиналну серију.

"Јесам пратио, наравно, за то увек има времена. Пратим и мора се рећи да Партизан игра одлично доласком Тринкијерија. Утегнуто. И оно што је изгубио, није лако изгубио. У Еврокупу су имали лепу шансу да прођу, али мало несрећно је дошло до тога да не прођу. Ту је и куп. До сада је сезона стварно на одличном нивоу. Сада следи ово главно, па ћемо видети како ће то изгледати", каже Бирчевић у јављању за МОЗЗАРТ Спорт.

Каква су твоја очекивања? Како ти се чине тимови вечитих ривала?

"Звезда има стварно одличне странце који су већ дуго година у Европи. Све су то искусни играчи. Од Берона, Регланда, па до новог играча Риверса. Ту је и Оџо, који је сада, гледајући дерби, био можда и кључни фактор. Има наших добрих играча. Звезда има комплетан, талентован тим. Немају џабе сигурно 21:1. То све говори о Звездином тиму".

Делује да је Звезда физички снажнија...

"Можда не Звезда као Звезда, него је он (Оџо) лично, ха-ха, физички много доминантан. Први циљ ће бити зауставити њега на офанзивном скоку где је био јако опасан. Не знам колико се Риверс уклопио, на том дербију није показао ништа, мада је то њему била прва утакмица. То је и нормално. Сада је имао времена да се уклопи. Можда би могао да буде икс фактор са Звездине стране”.

А Партизан? Ко ти је оставио најјачи утисак? Можда Џок Лендејл?

“Он је најконстантнији целе сезоне, игра на четири и пет. Што је негде и најважније да будеш константан. Може се рећи да је он, можда, не водећи играч, али један од играча који је јако битан за тим. Ренфро је ту свакако, он је организатор, искусан играч, наменски је ту доведен. Доста је играо у Европи јаке и велике утакмице. Као плејмејкер је јако важан. Већ се опоравио и биће како треба за полуфинале”.

Како Партизан делује са стране? Да ли је живнуо у односу на период када је Бирчевић носио дрес црно-белих?

“Јесте живнуо. Делује ми да је Партизан и финансијски и организационо стао на ноге. Да све делује лепше и боље. Много је добра ствар што је хала пуна увек. То увек помаже нашим играчима. Делује озбиљније. Доласком Остоје много озбиљније делује. Партизан не гледају истим очима као што су недавно гледали. Ми смо и са минималним буџетом били трећи у АБА лиги. У полуфиналу смо имали шансе против Цедевите. Знамо све шта се издешавало и у купу. Мало нам је и среће недостајало да имамо бољу сезону”.

Да пређемо са полуфинала АБА лиге на твоје игре у Бону….

“Имамо пет везаних победа у немачкој лиги, мало нам је и распоред ишао наруку, добили смо неке утакмице на један поен разлике… Тренутно смо шести, а циљ је Топ 8. Плеј-оф је овде чудан, игра се на три добијене, може свашта да се деси ако то нису Бајерн или Алба, ха-ха”.

Да ли се Бирчевић навикао на Бон?

“Ова сезона је кренула мало килаво у Банвиту, па сам прешао у Немачку. Па шта знам, негде у подсвести размишљам да би било боље да сам у Турској, јер ми тај стил игре више одговара. Овде је некако кошарка мало чуднија него чиста европска. Доста се игра на трчање, а мање пет на пет. Ја сам навикао на такву игру. С временом ћу се уклапити. Има још мало до краја сезоне па ћемо видети онда шта и како”.

НАДАМ СЕ ДА ЋЕ СЕ СВИ ОДАЗВАТИ И БИТИ ТУ ЗА МУНДОБАСКЕТ

На крају, али не и најмање важно, да се дотакнемо репрезентације Србије. Бирчевић као освајач сребра на Светском првенству, Европском првенству и Олимпијским играма свакако има право да прича о тој теми. Наравно, и као учесник протеклих квалификација…

Како му се свиђа група - Италија, Филипини и Ангола?

“Имали смо у Шпанији најтежу групу, ове године не можемо да се жалимо. Посебно што можемо да избегнемо Американце до финала. Све зависи од нас. Италија има одличну репрезентацију. Ту су и Филипини и Ангола, никога није лако добити на Светском. Биће свакако тешко с Италијом и Шпанијом.”

Селектор репрезентације Шпаније, Серђо Скариоло, каже да је Србија скоро на нивоу САД-а…

“То је оно што смо изградили кроз ове године. Од четири велика такмичења играли смо три финала. Неправедно је рећи нешто другачије од тога. То је још један разлог да се боље припремимо. На свако првенство смо ишли као ´нефаворити´. Сада се сви плаше нас и биће још мотивисанији”.

Чак и када је био без клуба, Бирчевић је добио позив у новембру. Делује да је Ђорђевићев човек од поверења.

“Јесте, ха-ха, био сам кући месец дана и одиграо те две утакмице солидном минутажом, нисам само био ту. Откад је Сале дошао 2014. ја сам са њим у репрезентацији. Знамо се. Зна шта може да очекује од мене, ја знам шта је моја улога. Када сам у репрезентацији на 300% сам. Није мањкало никада ни воље ни жеље ни после освајања медаља, нити у овим квалификацијама. Увек ми морамо мало тежим путем, нажалост смо све решавали у последњој утакмици”.

Чини се да конкуренција за тим Орлова тешко може да буде јача пред одлазак у Кину. Жеља Бирчевића је да се сви одазову за припреме националног тима.

“То је сјајно. Било би одлично да сви буду способни и орни да дођу на припреме. Биће и Салету леп задатак да одабере правих 12. Надам се да ће се сви одазвати и да ће бити ту. И да ћемо имати, не знам, када погледамо сва та имена која могу да дођу у репрезентацију, стварно бисмо имали феноменалан тим. Не видим разлог да не будемо комплетни”, закључује Бирчевић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар