Birčevićev pogled na okršaj vječitih u plej-ofu...

Partizan utegnut, ne gledaju ga istim očima kao pre dve godine. . . Zvezda nema slučajno 21:1! Košarkaš nemačkog Bona i osvajač srebrne medalje s tri najveća reprezentativna takmičenja govorio je za MOZZART Sport o šansama "njegovih" crno-belih u predstojećem sudaru s Crvenom zvezdom, ali i reprezentaciji Srbije i predstojećem Mundobasketu u Kini. . .

Košarka 22.03.2019 | 13:30
Birčevićev pogled na okršaj vječitih u plej-ofu...
Kada je Partizan poslednji put igrao u polufinalu ABA lige, u sezoni 2016/2017 protiv Cedevite, u timu je bio i Stefan Birčević. Crno-beli tada nisu stigli do finala, a novu šansu će imati već od subote kada kreće polufinalna serija Jadrana u kojoj ćemo gledati večiti derbi.

Sve to, uz nedavni žreb za Svetsko prvenstvo u Kini, bio je povod da kontaktiramo Birčevića, sadašnjeg košarkaša Bona i porazgovaramo o vrućim košarkaškim temama.

Pre svega, pitali smo Birčevića da li prati Partizan iz Nemačke i kakva su mu očekivanja pred večiti derbi, odnosno polufinalnu seriju.

"Jesam pratio, naravno, za to uvek ima vremena. Pratim i mora se reći da Partizan igra odlično dolaskom Trinkijerija. Utegnuto. I ono što je izgubio, nije lako izgubio. U Evrokupu su imali lepu šansu da prođu, ali malo nesrećno je došlo do toga da ne prođu. Tu je i kup. Do sada je sezona stvarno na odličnom nivou. Sada sledi ovo glavno, pa ćemo videti kako će to izgledati", kaže Birčević u javljanju za MOZZART Sport.

Kakva su tvoja očekivanja? Kako ti se čine timovi večitih rivala?

"Zvezda ima stvarno odlične strance koji su već dugo godina u Evropi. Sve su to iskusni igrači. Od Berona, Reglanda, pa do novog igrača Riversa. Tu je i Odžo, koji je sada, gledajući derbi, bio možda i ključni faktor. Ima naših dobrih igrača. Zvezda ima kompletan, talentovan tim. Nemaju džabe sigurno 21:1. To sve govori o Zvezdinom timu".

Deluje da je Zvezda fizički snažnija...

"Možda ne Zvezda kao Zvezda, nego je on (Odžo) lično, ha-ha, fizički mnogo dominantan. Prvi cilj će biti zaustaviti njega na ofanzivnom skoku gde je bio jako opasan. Ne znam koliko se Rivers uklopio, na tom derbiju nije pokazao ništa, mada je to njemu bila prva utakmica. To je i normalno. Sada je imao vremena da se uklopi. Možda bi mogao da bude iks faktor sa Zvezdine strane”.

A Partizan? Ko ti je ostavio najjači utisak? Možda Džok Lendejl?

“On je najkonstantniji cele sezone, igra na četiri i pet. Što je negde i najvažnije da budeš konstantan. Može se reći da je on, možda, ne vodeći igrač, ali jedan od igrača koji je jako bitan za tim. Renfro je tu svakako, on je organizator, iskusan igrač, namenski je tu doveden. Dosta je igrao u Evropi jake i velike utakmice. Kao plejmejker je jako važan. Već se oporavio i biće kako treba za polufinale”.

Kako Partizan deluje sa strane? Da li je živnuo u odnosu na period kada je Birčević nosio dres crno-belih?

“Jeste živnuo. Deluje mi da je Partizan i finansijski i organizaciono stao na noge. Da sve deluje lepše i bolje. Mnogo je dobra stvar što je hala puna uvek. To uvek pomaže našim igračima. Deluje ozbiljnije. Dolaskom Ostoje mnogo ozbiljnije deluje. Partizan ne gledaju istim očima kao što su nedavno gledali. Mi smo i sa minimalnim budžetom bili treći u ABA ligi. U polufinalu smo imali šanse protiv Cedevite. Znamo sve šta se izdešavalo i u kupu. Malo nam je i sreće nedostajalo da imamo bolju sezonu”.

Da pređemo sa polufinala ABA lige na tvoje igre u Bonu….

“Imamo pet vezanih pobeda u nemačkoj ligi, malo nam je i raspored išao naruku, dobili smo neke utakmice na jedan poen razlike… Trenutno smo šesti, a cilj je Top 8. Plej-of je ovde čudan, igra se na tri dobijene, može svašta da se desi ako to nisu Bajern ili Alba, ha-ha”.

Da li se Birčević navikao na Bon?

“Ova sezona je krenula malo kilavo u Banvitu, pa sam prešao u Nemačku. Pa šta znam, negde u podsvesti razmišljam da bi bilo bolje da sam u Turskoj, jer mi taj stil igre više odgovara. Ovde je nekako košarka malo čudnija nego čista evropska. Dosta se igra na trčanje, a manje pet na pet. Ja sam navikao na takvu igru. S vremenom ću se uklapiti. Ima još malo do kraja sezone pa ćemo videti onda šta i kako”.

NADAM SE DA ĆE SE SVI ODAZVATI I BITI TU ZA MUNDOBASKET

Na kraju, ali ne i najmanje važno, da se dotaknemo reprezentacije Srbije. Birčević kao osvajač srebra na Svetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama svakako ima pravo da priča o toj temi. Naravno, i kao učesnik proteklih kvalifikacija…

Kako mu se sviđa grupa - Italija, Filipini i Angola?

“Imali smo u Španiji najtežu grupu, ove godine ne možemo da se žalimo. Posebno što možemo da izbegnemo Amerikance do finala. Sve zavisi od nas. Italija ima odličnu reprezentaciju. Tu su i Filipini i Angola, nikoga nije lako dobiti na Svetskom. Biće svakako teško s Italijom i Španijom.”

Selektor reprezentacije Španije, Serđo Skariolo, kaže da je Srbija skoro na nivou SAD-a…

“To je ono što smo izgradili kroz ove godine. Od četiri velika takmičenja igrali smo tri finala. Nepravedno je reći nešto drugačije od toga. To je još jedan razlog da se bolje pripremimo. Na svako prvenstvo smo išli kao ´nefavoriti´. Sada se svi plaše nas i biće još motivisaniji”.

Čak i kada je bio bez kluba, Birčević je dobio poziv u novembru. Deluje da je Đorđevićev čovek od poverenja.

“Jeste, ha-ha, bio sam kući mesec dana i odigrao te dve utakmice solidnom minutažom, nisam samo bio tu. Otkad je Sale došao 2014. ja sam sa njim u reprezentaciji. Znamo se. Zna šta može da očekuje od mene, ja znam šta je moja uloga. Kada sam u reprezentaciji na 300% sam. Nije manjkalo nikada ni volje ni želje ni posle osvajanja medalja, niti u ovim kvalifikacijama. Uvek mi moramo malo težim putem, nažalost smo sve rešavali u poslednjoj utakmici”.

Čini se da konkurencija za tim Orlova teško može da bude jača pred odlazak u Kinu. Želja Birčevića je da se svi odazovu za pripreme nacionalnog tima.

“To je sjajno. Bilo bi odlično da svi budu sposobni i orni da dođu na pripreme. Biće i Saletu lep zadatak da odabere pravih 12. Nadam se da će se svi odazvati i da će biti tu. I da ćemo imati, ne znam, kada pogledamo sva ta imena koja mogu da dođu u reprezentaciju, stvarno bismo imali fenomenalan tim. Ne vidim razlog da ne budemo kompletni”, zaključuje Birčević.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar