Тако то раде Јапанци...!

Председник ЈОК-а поднео оставку због оптужби о корупцији! Председник Олимпијског комитета Јапана (ЈОК), Тсунеказу Такеда, потврдио је да одлази са те функције, због оптужби да је био умешан у корупцију.  Има ли Олимпијских игара без корупције?! Председник јапанског ОК, уједно и шеф маркетинга МОК-а поднео оставке због оптужби да је учествовао у подмићивања ради добијања организације ОИ 2020. у Токију.

Остали спортови 21.03.2019 | 17:30
Тако то раде Јапанци...!
Такеда је оптужен да је био умешан уз корупцију везану за домаћинство Олимпијских игара.

Такеда је изјавио да ће се повући када му истекне мандат у јуну јер су француски тужиоци покренули истрагу због сумње да је био умешан у мито како би помогао Токију да добије организације Игара 2020. године, што је негирао.

Такеда, који је био на челу одбора за подношење кандидатуре, објаснио је да његов одлазак у интересу ЈОК-а. 

"Желим да оставим млађем тиму да води ЈОК на Играма у Токију", рекао је Такеда, а преноси агенција АП. 

Уједно је поднео оставку на место члана Извршног одбора Међународног олимпијског комитета и у локалном организационом одбору за Игре у Токију. И претходне Олимпијске игре у Рио де Жанеиру нису могле да прођу без оптужби за корупцију, када је ухапшен први човек Олимпијског комитета Бразила Карлос Нузман у сличном скандалу око куповине гласова за доделу домаћина. 

Такеда се терети да је исплатио два милиона долара једној сингапурској компанији на челу са Таном Тонг Ханом, који је повезан са Сенегалцем Папом Масатом Дијаком, једном од синова бившег члана МОК-а Ламинеа Дијака. 

Француски тужиоци сумњају да је Ламине Дијак имао огроман утицај на гласаче из Африке како би Токио победио у конкуренцији Мадрида и Истанбула.

Олимпијске игре су и поред високоморалних начела који воде цео покрет полако претворене у стециште корупције. Барем је тако у последњих 20-ак, па чак и више година. Готово да не прођу нити једне игре, а  да не дође до неког озбиљног скандала, јер милијарде које се врте око њих очигледно су превелик залогај за смртну душу.

Систем је изгледа толико корумпиран и затрован, да је чак покварио и најбоље. А ту мислимо на Јапанце где је мито заиста ретка ствар и где је образ и даље важнији од џепа. А можда и није...

Јер, како објаснити оно што се тренутно дешава у Земљи излазећег сиундца где је у току велики скандал око подмићивања за добијање организације Игара 2020. у Токију? Главни осумњичени за ова још недоказана недела је први човек тамошње Олимпијског комитете, Цукеназу Такеда, некадашњи врхунски јахач, иначе један од унука цара Меиђија, човека који је ову изоловану острвску земљу буквално на силу угурао у 20. век.

Овај 70-годишњи спортски радник, иначе до данас уједно и шеф маркетинга у Међународном олимпијском комитету окривљен је да је буквално купио Игре за два милиона долара. Истрагу о овом тренутно воде француске власти, а Такеда  након подношења оставки на све функције инсистира да је невин и да ће то доказати.

Верује се да је уплатио наведену суму финансијској фирми из Сингапура "Блацк Тидингс" која је повезана са Папом Масата Дијаком, сином осрамоћеног, некада моћног члана ИО МОК-а и првог човека Међународне атлетске федерације, Сенегалца Ламине Дијака. Породици Дијак ово није једини корупционишки скандал пошто им се већ суди за многе, углавном повезане са МОК-ом. Верује се да је тих два милиона долара корићено за поткупљивање чланова МОК-а за гласање о домаћинству игара које су на крају припале Токију.

Непрестана трка за новцем и утицајем корумпира заправо цело друштво, па чак и оне делове који су се до недавно чинили непоткупљивим. Ово је наравно велика брука за Јапан где је очигледно "заиграла мечка", ма колико се трудили да задрже и чак подстакну старе морале вредности.

Иначе, Летње ОИ у јапанској престоници почињу за мање до 500 дана.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар