Корупција у ФИФА-и! Опет!

Маркетиншка група кажњена са милион долара! Федерални суд у Бруклину одредио је једној спортској маркетиншкој групи да плати милион долара казне за учешће у корупционашком скандалу везаним за ФИФА.

Фудбал 21.03.2019 | 17:15
Корупција у ФИФА-и! Опет!
Та група је уплетена у случај у САД оптужујући друге компаније за подмићивање медјународних фудбалских званичника у замену за комерцијална права за велике фудбалске турнире.

Према ранијем споразуму о признанању кривице, та група више неће радити. 

Члан те америчке маркетиншке групе Хосе Хавиља био је 2017. године кључни сведок на суђењу тројици јужноамеричких фудбалских званичника оптуженим за корупцију. 

Рекао је пороти да су он и његови сарадници током година платили десетине милионе долара мита, које су прикрили фалсификованим уговорима. 

Навео је да су у једном случају његова компанија и две фирме заједно платили 10 милиона долара мита Џефрију Вебу, тадашњем потпредседнику ФИФА и председнику конфедерације Северне, Централне Америке и Кариба (ЦОНЦАЦАФ), како би им обезбедио помоћ у добијању комерцијалних права за Куп Америке 2016. године. 

Веб се изјаснио кривин за рекетирање и чека пресуду. 

На суђењу за корпуцију, двојица оптужених су проглашени кривим, бивши председник ФС Бразила Жозе Марија Марин и бивши председник ФС Парагваја Анхел Напут, док је трећи ослобођен, бивши председник ФС Перуа Мануел Бурха.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар