Korupcija u FIFA-i! Opet!

Marketinška grupa kažnjena sa milion dolara! Federalni sud u Bruklinu odredio je jednoj sportskoj marketinškoj grupi da plati milion dolara kazne za učešće u korupcionaškom skandalu vezanim za FIFA.

Fudbal 21.03.2019 | 17:15
Korupcija u FIFA-i! Opet!
Ta grupa je upletena u slučaj u SAD optužujući druge kompanije za podmićivanje medjunarodnih fudbalskih zvaničnika u zamenu za komercijalna prava za velike fudbalske turnire.

Prema ranijem sporazumu o priznananju krivice, ta grupa više neće raditi. 

Član te američke marketinške grupe Hose Havilja bio je 2017. godine ključni svedok na suđenju trojici južnoameričkih fudbalskih zvaničnika optuženim za korupciju. 

Rekao je poroti da su on i njegovi saradnici tokom godina platili desetine milione dolara mita, koje su prikrili falsifikovanim ugovorima. 

Naveo je da su u jednom slučaju njegova kompanija i dve firme zajedno platili 10 miliona dolara mita Džefriju Vebu, tadašnjem potpredsedniku FIFA i predsedniku konfederacije Severne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF), kako bi im obezbedio pomoć u dobijanju komercijalnih prava za Kup Amerike 2016. godine. 

Veb se izjasnio krivin za reketiranje i čeka presudu. 

Na suđenju za korpuciju, dvojica optuženih su proglašeni krivim, bivši predsednik FS Brazila Žoze Marija Marin i bivši predsednik FS Paragvaja Anhel Naput, dok je treći oslobođen, bivši predsednik FS Perua Manuel Burha.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar