Забрана протеста ''жутих прслука''

Француски премијер Едуар Филип објавио је забрану протеста "жутих прслука" на авенији Шанзелизе и у још два града пошто су у суботњим нередима луксузне продавнице биле опљачкане и запаљене, а смијењен је и шеф париске полиције.

Свијет 19.03.2019 | 09:12
Забрана протеста ''жутих прслука''
Филип је изјавио је да ће се забрана примјењивати на неодређено време у дијеловима града који су били "највише погођени" уништавањем и пљачкама у Паризу, Бордоу и Тулузу од како су у новембру почели протести "жутих прслука", преноси АП.

Француски премијер је рекао и да ће ове недјеље на мјесто шефа париске полиције умјесто Мишела Делпеша бити постављен Дидије Лалемен.

Најавио је и промјену безбједносне стратегије према којој би полиција имала већу иницијативу на терену да предузме мјере против демонстраната који праве нереде и како би могла да их растера.

Полиција ће, прецизирао је Филип, користити нова средства, укључујући дронове и видео надзор да би се спријечило насиље и како би се изгредници нашли пред судом.

Филип је, с друге стране, обећао да се "ништа неће промијенити" када су у питању мирни, одобрени протести.

Он је ове нове безбједносне мјере објавио у понедељак послије састанка с француским предсједником Емануелом Макроном и високим безбједносним званичницима, а њихов је циљ да се избјегне понављање суботњег насиља, у којем су демонстранти изазвали пожаре опасне по живот, опљачкали луксузне продавнице и напали полицију око Јелисејских поља.

Подсјећа се да су учесници протеста спалили познати ресторан и неколико новинских киоска, радњу са луксузном робом и возила.

Државни секретар француског Министарства унутрашњих послова Лоран Нуне признао је раније да полиција није успела да обузда насилне демонстрације у Паризу током протеста "Жутих прслука" и казао да влада настоји да избјегне понављање овог сценарија.

Нуне је за "РТЛ радио" рекао да се полиција спремила за пораст насиља, али да је током демонстрација у суботу била "мање реактивна" него на претходним.

Додао је да су полицајци били примјетно опрезнији у употреби гумених метака због бројних повреда које су раније изазвали.

АП наводи да су изгредници током демонстрација у суботу на Јелисејским пољима изазивали пожаре којима су угрожавали људске животе, пљачкали радње са луксузном робом и нападали полицију.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар