Zabrana protesta ''žutih prsluka''

Francuski premijer Eduar Filip objavio je zabranu protesta "žutih prsluka" na aveniji Šanzelize i u još dva grada pošto su u subotnjim neredima luksuzne prodavnice bile opljačkane i zapaljene, a smijenjen je i šef pariske policije.

Svijet 19.03.2019 | 09:12
Zabrana protesta ''žutih prsluka''
Filip je izjavio je da će se zabrana primjenjivati na neodređeno vreme u dijelovima grada koji su bili "najviše pogođeni" uništavanjem i pljačkama u Parizu, Bordou i Tuluzu od kako su u novembru počeli protesti "žutih prsluka", prenosi AP.

Francuski premijer je rekao i da će ove nedjelje na mjesto šefa pariske policije umjesto Mišela Delpeša biti postavljen Didije Lalemen.

Najavio je i promjenu bezbjednosne strategije prema kojoj bi policija imala veću inicijativu na terenu da preduzme mjere protiv demonstranata koji prave nerede i kako bi mogla da ih rastera.

Policija će, precizirao je Filip, koristiti nova sredstva, uključujući dronove i video nadzor da bi se spriječilo nasilje i kako bi se izgrednici našli pred sudom.

Filip je, s druge strane, obećao da se "ništa neće promijeniti" kada su u pitanju mirni, odobreni protesti.

On je ove nove bezbjednosne mjere objavio u ponedeljak poslije sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i visokim bezbjednosnim zvaničnicima, a njihov je cilj da se izbjegne ponavljanje subotnjeg nasilja, u kojem su demonstranti izazvali požare opasne po život, opljačkali luksuzne prodavnice i napali policiju oko Jelisejskih polja.

Podsjeća se da su učesnici protesta spalili poznati restoran i nekoliko novinskih kioska, radnju sa luksuznom robom i vozila.

Državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nune priznao je ranije da policija nije uspela da obuzda nasilne demonstracije u Parizu tokom protesta "Žutih prsluka" i kazao da vlada nastoji da izbjegne ponavljanje ovog scenarija.

Nune je za "RTL radio" rekao da se policija spremila za porast nasilja, ali da je tokom demonstracija u subotu bila "manje reaktivna" nego na prethodnim.

Dodao je da su policajci bili primjetno oprezniji u upotrebi gumenih metaka zbog brojnih povreda koje su ranije izazvali.

AP navodi da su izgrednici tokom demonstracija u subotu na Jelisejskim poljima izazivali požare kojima su ugrožavali ljudske živote, pljačkali radnje sa luksuznom robom i napadali policiju.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar