Балкан ни близу критеријумима ЕУ

Владавина права је кичма демократије и без испуњења реформи у овој области нема говора о приступању земаља Западног Балкана Европској унији, закључено је на јавној расправи "Владавина права у процесу приступања" која је јуче одржана у Европском парламенту, у Бриселу.

Регион 19.03.2019 | 09:01
Балкан ни близу критеријумима ЕУ
Кристијан Данијелсон, генерални директор Директората за сусједство и политику проширење у Европској комисији, казао је да у земљама Западног Балкана постоји воља за стварањем просперитетних земаља, у којима је заступљена владавина права, гдје је корупција искоријењена, а институције независне.

"И будимо искрени, прогрес је направљен, али још увијек ниједна од земаља региона није близу испуњавања ових захтјева и жао нам је што видимо стагнацију у овим областима", рекао је Данијелсон на јавној расправи о владавини права на Западном Балкану.

Поручио је да су врата ЕУ отворена за нове чланице, али да улазак у Унију није коцкање.

"Неопходне су реформе код наших партнера на Западном Балкану, што значи тешка реформа у области владавине права, економске реформе, али и помирење", навео је Данијелсон.

Хавијер Коусо Пермуј, потпредсједник одбора за спољне послове у Европском парламенту, казао је да су Црна Гора и Србија једине земље кандидати који већ преговарају са ЕУ, док се, како каже, Албанија и Сјеверна Македонија надају да ће ускоро отпочети преговоре.

"На основу наших мониторинга, ми примјећујемо чак и назадовање у области владавине права, чак и у земљама предводницама, Црној Гори и Србији, а генерална оцјена, када је у питању владавина права на Западном Балкану и Турској је забрињавајућа", рекао је посланик ЕП.

Предсједник Радне групе за Западни Балкан Едуард Кукан казао је да је владавина права кичма демократије и једна од најважнијих области у процесу преговарања.

"То је база за чланство у ЕУ и важно је да наше партнере на Западном Балкану стално подсјећамо на то. Питање владавине права треба да буде у потпуности имплементирано, не да би се задовољио Брисел, већ због добробити ваших грађана", рекао је Кукан.

Додаје да без опипљивих резултата у области владавине права, и без помака у поглављима 23 и 24, даљи прогрес према ЕУ неће бити могућ.

Иако није желио да се бави сваком земљом појединачно, Кукан је казао да генерално види знаке назадовања на Западном Балкану.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фантастицно!

19.03.2019 08:15

ЕУ је лајтмотив за сироке народне масе! Миодраг Зец о ЕУ, Фантазије о ЕУ! хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=мф3ЈwЈ3Y5WИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјиндјиц

19.03.2019 08:29

Идуци овим корацима Србија це за 125 година стици у Европу.То реце министар.Нек сте убили Дјиндјица.Он је хтио да стигне за 50 година.Огавни Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократ

19.03.2019 08:43

Балкан це јос дуго остати Гето за којег модел демократије није никада ни био подобан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста висе

19.03.2019 09:24

За све ове мудросере који паламуде из дана у дан поруцицу следеце! ЕВРОПА НАС НЕ ЗЕЛИ У СВОМ САСТАВУ НИ САД НИ ИКАД! Само млацење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

19.03.2019 10:18

Ј*бига, они и њихови критерије! Како су румунија и бугарска испуниле критерије да су њих примили, никако! И ми то сад испаставамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

19.03.2019 12:03

Услов за улазак Румуније и Бугарске у ЕУ је био да сва запрезна кола посједују фењер .

Name

Неђо.19.3.2019

19.03.2019 12:53

посматрац--Румунија и Бугарска никад нису испуниле критерије за ЕУ.Румунија и Бугарска су ушле глатко у ЕУ и НАТО заради пртиска америке.Стим су затворили Србију у гето да Русија нема никаког слободног приступа преко НАТО територија улазак у,Србију.Хрваска је примљена у НАТО и у ЕУ,била је савезница хитлера,зато је Немачка на челу са Геншером помгла Хрватима да дођу тамо гдесе сада налазе у ЕВРОПИ.Ц Гора и С Македонија су примљене у НАТО ито по кратком приступу да што више суже приступ Русима према Србији.Незаборавите док је Немачке,Британије и Америке никад,никад Србија неће ући у ЕУ ида призна Косово као државу.Турска никад неће ући у ЕУ сведок опстаја Француска као држава.Преостаје поново рато на балкану јер тако хоћу свеске силе.Зато америка,Британија и Немачка недају дасе комфликт заврши на Косову на миран начин.Тако је,живи били па видели....