Поређење два Семберца: Јовељић вс Јовић...

Статистика је на страни актуелног нападача Црвене звезде који постиже гол на сваких 79 минута.

Фудбал 20.03.2019 | 23:00
Поређење два Семберца: Јовељић вс Јовић...
Илузорно је тренутно поредити младог нападача Црвене звезде Дејана Јовељића, са земљаком и две године старијим колегом Луком Јовићем, али... Много тога момци са друге стране Дрине имају заједничког, мада су по карактеристикама различити типови нападача. Обојица су врло рано добили шансу у првом тиму Црвене звезде (Јовић нешто раније) и обојица су од раних тинејџерских дана имали етикету златних кока клуба са Маракане, предоређених за богату продају и велику каријеру.

После стаганције у Бенфики Лука Јовић је успео да се отргне од просечности и у дресу Ајнтрахта постане један од најбољих нападача у Европи. Пред Јовељићем  је дуг пут до дође на тај ниво, али два гола на Бањици додатно су заголицала навијаче Црвене звезде.

Посебно што су постигнута у правом Јовељићевом стилу, после спретне реакције пред противничким голом. Ове сезоне је предводник „класе 1999“, увек погађао мреже ривала када је био стартер. Постигао је пет првенствених голова, а увидом у статистику дошли смо до следећег податка – Јовељи' у црвеном-белом дресу постиже гол на сваких 79 минута (10 голова за 792 минута у Звезди).

Ту је Јовељић у предности у односу на земљака и колегу Луку Јовића. Један од најтраженијих нападача у Европи у овом тренутку, у Звездином дресу је одиграо 2.235 минута и постигао 13 голова. Дакле, тресао је мрежу на сваких 171 минута.

Бројке кажу да је Јовељићев учинак импресивнији, али далеко од тога да је у фудбалу све познато после увида у статистику.

Јовић је у тренерској ери Ненада Лалатовића био скоро па стандардан нападач Црвене звезде. Тада још није пунолетан, док Јовељић са 19 година добија редовно шансу од Владана Милојевића. Такође, када јеЈовић предводио напад матичног клуба, Црвена звезда је имала много слабији тим него данас. Дакле,Јовељић има јачу подршку саиграча, и што је за талентованог нападача врло битно- игра у доминантном тиму.

„Не би требало много да причамо о Јовељи, он је дете које има све предиспозиције да постане велики играч. Треба стрпљења и причамо доста, он све то зна. Показао је убитачан инстинкт за гол, увек је ту где треба, може ни из чега да затресе мрежу. Игра фудбал са много страсти и пред њим је блистава каријера. Само треба овако да настави и мислим да му саиграчи много помажу, јер смо права дружина. Мислим да је то јако битно за њега, а доста тога ће зависити и од њега самог“, рекао је после утакмице са Радом тренер Црвене звезде Владан Милојевић.

Када већ говоримо о упоредној статистици Јовића и Јовељића, не треба сметнути са ума да је бивши нападач црвено-белих играо неке утакмице на позицији левог крила, док је место централног нападача заузимаоЏошуа Паркер.

Управо је у томе предност Дејана Јовељића, што може да се развија у стабилнијем клубу. Мада тек га очекује оно што је Јовић уз много мука прошао...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар