Poređenje dva Semberca: Joveljić vs Jović...

Statistika je na strani aktuelnog napadača Crvene zvezde koji postiže gol na svakih 79 minuta.

Fudbal 20.03.2019 | 23:00
Poređenje dva Semberca: Joveljić vs Jović...
Iluzorno je trenutno porediti mladog napadača Crvene zvezde Dejana Joveljića, sa zemljakom i dve godine starijim kolegom Lukom Jovićem, ali... Mnogo toga momci sa druge strane Drine imaju zajedničkog, mada su po karakteristikama različiti tipovi napadača. Obojica su vrlo rano dobili šansu u prvom timu Crvene zvezde (Jović nešto ranije) i obojica su od ranih tinejdžerskih dana imali etiketu zlatnih koka kluba sa Marakane, predoređenih za bogatu prodaju i veliku karijeru.

Posle stagancije u Benfiki Luka Jović je uspeo da se otrgne od prosečnosti i u dresu Ajntrahta postane jedan od najboljih napadača u Evropi. Pred Joveljićem  je dug put do dođe na taj nivo, ali dva gola na Banjici dodatno su zagolicala navijače Crvene zvezde.

Posebno što su postignuta u pravom Joveljićevom stilu, posle spretne reakcije pred protivničkim golom. Ove sezone je predvodnik „klase 1999“, uvek pogađao mreže rivala kada je bio starter. Postigao je pet prvenstvenih golova, a uvidom u statistiku došli smo do sledećeg podatka – Jovelji' u crvenom-belom dresu postiže gol na svakih 79 minuta (10 golova za 792 minuta u Zvezdi).

Tu je Joveljić u prednosti u odnosu na zemljaka i kolegu Luku Jovića. Jedan od najtraženijih napadača u Evropi u ovom trenutku, u Zvezdinom dresu je odigrao 2.235 minuta i postigao 13 golova. Dakle, tresao je mrežu na svakih 171 minuta.

Brojke kažu da je Joveljićev učinak impresivniji, ali daleko od toga da je u fudbalu sve poznato posle uvida u statistiku.

Jović je u trenerskoj eri Nenada Lalatovića bio skoro pa standardan napadač Crvene zvezde. Tada još nije punoletan, dok Joveljić sa 19 godina dobija redovno šansu od Vladana Milojevića. Takođe, kada jeJović predvodio napad matičnog kluba, Crvena zvezda je imala mnogo slabiji tim nego danas. Dakle,Joveljić ima jaču podršku saigrača, i što je za talentovanog napadača vrlo bitno- igra u dominantnom timu.

„Ne bi trebalo mnogo da pričamo o Jovelji, on je dete koje ima sve predispozicije da postane veliki igrač. Treba strpljenja i pričamo dosta, on sve to zna. Pokazao je ubitačan instinkt za gol, uvek je tu gde treba, može ni iz čega da zatrese mrežu. Igra fudbal sa mnogo strasti i pred njim je blistava karijera. Samo treba ovako da nastavi i mislim da mu saigrači mnogo pomažu, jer smo prava družina. Mislim da je to jako bitno za njega, a dosta toga će zavisiti i od njega samog“, rekao je posle utakmice sa Radom trener Crvene zvezde Vladan Milojević.

Kada već govorimo o uporednoj statistici Jovića i Joveljića, ne treba smetnuti sa uma da je bivši napadač crveno-belih igrao neke utakmice na poziciji levog krila, dok je mesto centralnog napadača zauzimaoDžošua Parker.

Upravo je u tome prednost Dejana Joveljića, što može da se razvija u stabilnijem klubu. Mada tek ga očekuje ono što je Jović uz mnogo muka prošao...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar