Испао први икада шампион АБА лиге!

Крка славила у словеначком дербију и изборила опстанак. У баражу ће против вицешампиона Друге АБА лиге играти Задар.  Од приче о плеј-офу до потпуног дебакла: Олимпија испала из АБА лиге! Велико славље Крке у дворани Леон Штукељ - 62:59.

Кошарка 18.03.2019 | 13:45
Испао први икада шампион АБА лиге!
Догодило се и то: први освајач Јадранске лиге и један од главних оснивача регионалног такмичења, љубљанска Олимпија, испала је у АБА 2 лигу, пошто је у последњем колу лигашког дела сезоне поражена од Крке у Новом Месту и остала на последњем месту на табели са скором од шест победа и 16 победа. Крка је овом победом избегла и плеј-аут, у који због лошијег међусобног скора одлази Задар - 62:59 (17:13, 15:18, 16:16, 14:12).

Јуриј Здовц је у тој шампионској сезони Олмпије био један од главних играча, а сада је доживео да са истим тимом испадне у нижи ранг и то у сезони у којој су челници Змајчека "пуцали" на пласман у плеј-оф регионалног такмичења, али те амбиције нису биле у складу са реалношћу. Олимија није имала тим за учешће на три фронта, а посебно у ФИБА Лиги шампиона, која је представљала превелики залогај за Љубљанчане. Ситуацију нису успела да промене ни чак тројица тренера.

Лош квалитет кошарке било је нешто што се могло и очекивати у једној овако важној утакмици, која је одлучена у драматичној завршници где су се два тима буквално надметала ко ће направити већу глупост. На крају су присебнији ипак били домаћи играчи, који су у последњој четвртини погодили значајније шутеве и заслужено дошли до победе.

Крка је прошле сезоне направила велико изненађење у плеј-офу АБА 2 лиге када је као аутсајдер дошла до промоције, а ове сезоне је успела да опстане у регионалном такмичењу, иако су јој многи предвиђали повратак у нижи ранг,

Оно што је најинтересантније, домаћин у својим редовима није имао играча са двоцифреним бројем поена. Најефикаснији је био Доминик Мавра са девет постигнутих поена, док су по осам убацили Фифолт и Балажић. Код гостију је далеко испред осталих био Домен Лорбек, али он једноставно није могао сам да доведе свој тим до важне победе.

Лигашки део АБА лиге је завршен. И пре 22. рунде било је познато да ће се у плеј-офу састати првопласирана Црвена звезда мтс и четвртопласирани Партизан, као и другопласирана Цедевита и трећепласирана Будућност, а у недељу увече, у последњој утакмици кола, сазнали смо и ко се сели директно у нижи ранг.

У директном дуелу за опстанак, Крка је у "напетој" завршници била мирнија и квалитетнија, па је пред својим навијачима савладала Олимпију 62:59.

Тако ће клуб из Новог Места и идуће сезоне бити међу најбољима у региону, док се први икада шампион АБА лиге сели у нижи ранг и први пут од оснивања "Јадранске лиге" 2001. године, неће га бити у друштву најбољих.

Нешто раније, Задар није успео да савлада Игокеу у гостима, тако да ће - због лошијег међусобног учинка у дуелима са Крком - морати у бараж против вицешампиона Друге АБА лиге, чији плеј-оф почиње 20. марта (до две победе играће Приморска - Борац Чачак и ОКК Спарс - МЗТ Скопље).

Крајње изједначена борба вођена је у словеначком дербију, што показује и резултат по четвртинама: 17:13, 15:18, 16:16, 14:12.

Трема и нервоза утицали су на квалитет игре оба тима, али су домаћи кошаркаши у пресудним моментима били прецизнији и бољи у скоку, па су остварили изузетно значајну победу...

Занимљиво, ниједан играч Крке није уписао двоцифрен број поена, а највише су убацили Фифолт и Балажич, по осам.

На другој страни, искусни Домен Лорбек је меч завршио са 17 поена, али то није било довољно екипи Олимпије, као ни то што је током сезоне променила чак тројицу тренера.

АБА ЛИГА, 22. КОЛО:

ФМП - Партизан 73:72
Звезда - Мега 100:76

одиграно у петак

Цедевита - Морнар 94:80

у недељу

Игокеа - Задар 100:82
Будућност - Цибона 91:82
Крка - Олимпија 62:59

ТАБЕЛА: Црвена звезда 21-1, Цедевита 16-6, Будућност 16-6, Партизан 14-8, Мега 10-12, ФМП 10-12, Цибона 9-13, Морнар 8-14, Игокеа 8-14, Крка 7-15, Задар 7-15, Олимпија 6-16.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар