Ispao prvi ikada šampion ABA lige!

Krka slavila u slovenačkom derbiju i izborila opstanak. U baražu će protiv vicešampiona Druge ABA lige igrati Zadar.  Od priče o plej-ofu do potpunog debakla: Olimpija ispala iz ABA lige! Veliko slavlje Krke u dvorani Leon Štukelj - 62:59.

Košarka 18.03.2019 | 13:45
Ispao prvi ikada šampion ABA lige!
Dogodilo se i to: prvi osvajač Jadranske lige i jedan od glavnih osnivača regionalnog takmičenja, ljubljanska Olimpija, ispala je u ABA 2 ligu, pošto je u poslednjem kolu ligaškog dela sezone poražena od Krke u Novom Mestu i ostala na poslednjem mestu na tabeli sa skorom od šest pobeda i 16 pobeda. Krka je ovom pobedom izbegla i plej-aut, u koji zbog lošijeg međusobnog skora odlazi Zadar - 62:59 (17:13, 15:18, 16:16, 14:12).

Jurij Zdovc je u toj šampionskoj sezoni Olmpije bio jedan od glavnih igrača, a sada je doživeo da sa istim timom ispadne u niži rang i to u sezoni u kojoj su čelnici Zmajčeka "pucali" na plasman u plej-of regionalnog takmičenja, ali te ambicije nisu bile u skladu sa realnošću. Olimija nije imala tim za učešće na tri fronta, a posebno u FIBA Ligi šampiona, koja je predstavljala preveliki zalogaj za Ljubljančane. Situaciju nisu uspela da promene ni čak trojica trenera.

Loš kvalitet košarke bilo je nešto što se moglo i očekivati u jednoj ovako važnoj utakmici, koja je odlučena u dramatičnoj završnici gde su se dva tima bukvalno nadmetala ko će napraviti veću glupost. Na kraju su prisebniji ipak bili domaći igrači, koji su u poslednjoj četvrtini pogodili značajnije šuteve i zasluženo došli do pobede.

Krka je prošle sezone napravila veliko iznenađenje u plej-ofu ABA 2 lige kada je kao autsajder došla do promocije, a ove sezone je uspela da opstane u regionalnom takmičenju, iako su joj mnogi predviđali povratak u niži rang,

Ono što je najinteresantnije, domaćin u svojim redovima nije imao igrača sa dvocifrenim brojem poena. Najefikasniji je bio Dominik Mavra sa devet postignutih poena, dok su po osam ubacili Fifolt i Balažić. Kod gostiju je daleko ispred ostalih bio Domen Lorbek, ali on jednostavno nije mogao sam da dovede svoj tim do važne pobede.

Ligaški deo ABA lige je završen. I pre 22. runde bilo je poznato da će se u plej-ofu sastati prvoplasirana Crvena zvezda mts i četvrtoplasirani Partizan, kao i drugoplasirana Cedevita i trećeplasirana Budućnost, a u nedelju uveče, u poslednjoj utakmici kola, saznali smo i ko se seli direktno u niži rang.

U direktnom duelu za opstanak, Krka je u "napetoj" završnici bila mirnija i kvalitetnija, pa je pred svojim navijačima savladala Olimpiju 62:59.

Tako će klub iz Novog Mesta i iduće sezone biti među najboljima u regionu, dok se prvi ikada šampion ABA lige seli u niži rang i prvi put od osnivanja "Jadranske lige" 2001. godine, neće ga biti u društvu najboljih.

Nešto ranije, Zadar nije uspeo da savlada Igokeu u gostima, tako da će - zbog lošijeg međusobnog učinka u duelima sa Krkom - morati u baraž protiv vicešampiona Druge ABA lige, čiji plej-of počinje 20. marta (do dve pobede igraće Primorska - Borac Čačak i OKK Spars - MZT Skoplje).

Krajnje izjednačena borba vođena je u slovenačkom derbiju, što pokazuje i rezultat po četvrtinama: 17:13, 15:18, 16:16, 14:12.

Trema i nervoza uticali su na kvalitet igre oba tima, ali su domaći košarkaši u presudnim momentima bili precizniji i bolji u skoku, pa su ostvarili izuzetno značajnu pobedu...

Zanimljivo, nijedan igrač Krke nije upisao dvocifren broj poena, a najviše su ubacili Fifolt i Balažič, po osam.

Na drugoj strani, iskusni Domen Lorbek je meč završio sa 17 poena, ali to nije bilo dovoljno ekipi Olimpije, kao ni to što je tokom sezone promenila čak trojicu trenera.

ABA LIGA, 22. KOLO:

FMP - Partizan 73:72
Zvezda - Mega 100:76

odigrano u petak

Cedevita - Mornar 94:80

u nedelju

Igokea - Zadar 100:82
Budućnost - Cibona 91:82
Krka - Olimpija 62:59

TABELA: Crvena zvezda 21-1, Cedevita 16-6, Budućnost 16-6, Partizan 14-8, Mega 10-12, FMP 10-12, Cibona 9-13, Mornar 8-14, Igokea 8-14, Krka 7-15, Zadar 7-15, Olimpija 6-16.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar