Одличан "Дерби дела Мадонина": Интер газда Милана!

Прштало је на "Сан Сиру" у 223. по реду "Дербију дела Мадонина", који је као и претходни милански окршај поново припао Интеру - 2:3 (0:1).  Тензија, узбуђење и пет голова: Интер надиграо Милан, Спалети надмудрио Гатуза - Росонере уништила превелика жеља! У сјајном обрачуну миланских великана Неразури славили са 3:2 и преузели треће место на табели.

Фудбал 18.03.2019 | 11:00
Одличан "Дерби дела Мадонина": Интер газда Милана!
Онда када је деловало да ће Милан бити тај који ће искористити тренутну форму и психолошко стање у екипи, Интер је одговорио на најбољи могући начин и задао тежак ударац градском ривалу. Неразури су на најбољи могући начин преболели европске ране, надигравши љутог противника у директном окршају, чиме су се вратили на треће место Серије А - 3:2 (1:0).

Интер је био бољи противник током највећег тока меча, док је Милан имао повремене светле тренутке у којима је успевао да се врати у живот, али не и да избегне пораз. Делује да су Росонери изгорели у сопственој жељи, за шта је можда био одговоран Ђенаро Гатузо, који је очигледно подбацио у припреми утакмице и у потпуности изгубио тактичку битку са Лучаном Спалетијем.

Посао тренера Неразура висио је о концу пред ову утакмуцу, али то као да је представљало додатни мотив за Спалетија да баш у овој утакмици покаже да му је место на клупи Интера. Формални гости су изненадили Милан високим пресингом на старту меча и натерали га на брзу грешку, што је већ у трећем минуту искористио Матијас Весино и довео Интер у вођство.

Неразури су након тога успели да умртве меч, ништа није наговештавало да ћемо видети чак пет голова.Када је у 51. минуту одлични Де Фрај надскочио своје чуваре код корнера Политана и затресао мрежу Донаруме деловало је да ће Интер до лаганог славља, али је погодак Бакајока шест минута касније у потпуности отворио меч.

Ипак, тада када се ломила утакмица Спалетијев тим је био лукавији. У 66. минуту Кастиљехо је несмотрено поткачио Политана на излазу из шеснаестерца, али то није промакло Марку Гвиди који је показао на белу тачку, а тамо био неумољив Лаутаро Мартинез.

Милан упркос свим проблемима није одустао, кренуо је Гаутозов тим на све или ништа и већ у 71. минуту се по други пут вратио у живот на утакмици. Овога пута најспретнији у казненом простору Интера био је Матео Мусакио.

И поред све неповезаности, Росонери су у надокнади утакмице могли и до изједначења и бода који би имао вредност победе. Ипак, Самир Хандановић је некако успео да одбрани ударац Кастиљеха, док је ударац Кутронеа изблокирао Данило Дамброзио.

Највеће разочарање вечерашњег дербија био је Кшиштоф Пјонтек, којег су Де Фрај и Шкринијар на фантастичан начин ставили "под катанац", па је током 90 минута игре имао само једну полушансу.

Ове сезоне, Интер је главни у престоници моде!

У првом дијелу сезоне, радовао се црно-плави дио града захваљујући поготку у судијској надокнади капитена Маура Икардија, али много се тога промијенило пред недјељни 223. међусобни дуел у Милану у оквиру 28. кола италијанске Серије А.

Али не и побједник!

МИЛАН - ИНТЕР 2:3 (0:1)

Росонери су пред милански дерби ушли са бодом испред Интера и са пет узастопних побједа у Серији А, као и са десет мечева без пораза, па су важили за благог фаворита.

За разлику од нероазура, који су на "Сан Сиро" дошли поприлично уздрмани елимининацијом од Ајнтрахта у Лиги Европе, нису имали никаквих кадровских проблема с обзиром да је тренер Милана Ђенаро Гатузо имао све играче на располагању.

Његов колега с друге стране Лућано Спалети већ мјесец и кусур дана не може да рачуна на Маура Икардија, који је одбио да тренира због проблема са продужетком уговора, а повријеђени су и Рађа Наинголан, Жоао Марио и Жоао Миранда.

Упркос томе, Интер је заслужено стигао до три бода и прескочио Милан на трећој позицији!

Више су Спалетијеви момци вечерас жељели побједу у дербију, који је осим пет голова, обиљежио и пенал, црвени картон играчу Милана, па промјена одлуке због ВАР-а, а онда и искључење тренера Интера! Све у свему, изузетно занимљив меч!

Но, кренимо редом...

Гости су већ на старту у трећем минуту приуштили навијачима Милана "хладан туш".

Иван Перишић је центрирао на другу стативу, Лаутаро Мартинез главом спустио повратну лопту, а Матијас Весино је с пет метара закуцао под пречку - 0:1.

Милан је брзо покушао да узврати преко Лукаса Пакете, али је само "загријао" голмана Самира Хандановића, да би потом и црно-плави поново запријетили преко Лаутара Мартинеза, међутим лопту је успио да пресијече Давиде Калабрија и спријечи погодак.

Ударац са дистанце је такође опробао у неколико наврата и Хакан Чаханоглу, али се није дао изненадити Хандановић, да би нову шансу за 2:0 пропустио Весино шутиравши изнад пречке и то је отрпилике било све у првих 45 минута.

У другом полувремену идентично агресиван улазак фудбалера Интера донио је нови погодак у мрежи Донаруме. Играо се 50. минут када је Матео Политано послије уигране акције из корнера сјајно центрирао, а Стефан де Фрај био највиши у скоку и главом погодио малу мрежу - 0:2.

Росонери су узвратили само неколико минута касније и смањили на 1:2, такође послије прекида. Хакан Чалханоглу је центрирао из слободног ударца, а трзај главом Тијемоа Бакајока је преварио Хандановића - 1:2.

Спорна ситуација догодила се у 65. минуту када је судија Марко Гвида показао на пенал за Интер након што је Саму Кастиљехо у казненом простору оборио Матеа Политана. Ипак, након консултација са ВАР собом, арбитар није промијенио одлуку, а са "креча" сигуран је био Аргентинац Лаутаро Мартинез - 1:3.

Чинило се да ће тај погодак "преломити" дерби, али се Милан опет вратио из "нокдауна" послије гужве у казненом простору у 71. минуту када се најбоље снашао Матео Мусакио и смањио на 2:3.

Покушавали су росонери да стигну до изједначења и продуже серију на чак 11 мечева без пораза, али су им потонуле "све лађе" кад је судија Гвидо у 88. минуту показао Андреи Контију директан црвени картон.

Међутим, послије прегледавања ВАР-а је промијенио одлуку и показао само жути, што је изазвало бијес и револт код Спалетија, па је тренер Интера морао у 90. минуту да напусти терен због искључења!

У судијској надокнади, која је трајала шест минута, Интер се бранио и одбранио 16. побједу у сезони истовремено нанијевши пети пораз најљућем ривалу.

Најбољу шансу, боље рећи зицер имао је резервиста Патрик Кутроне у 96. минуту за реми, али је Данило Д'Амброзио тијелом блокирао погодак!

Састави

Милан (4-3-3): Донарума, Калабриа, Мусакиио, Ромањоли, Родригез, Кеси, Бакајоко, Пакета, Сусо, Пјонтек, Чалханоглу

Интер (4-3-3): Хандановић, Д’Амброзио, Де Фрај, Шкрињар, Асамоа; Весино, Брозовић, Гаљардини, Политано, Лаутаро Мартинез, Перишић

ДЕРБИ ДЕЛА МАДОНИНА

223 утакмице

80 побједа Интера

67 неријешених

76 тријумфа Милана

Интер је постигао 303, а Милан 299 голова.

Највише голова у Дербију дела Мадонина забиљежио је Андриј Шевченко (14).

Најубједљивију побједу остварио је Интер 2001. године (0:6) 

СЕРИЈА А - 28. КОЛО:

Ђенова - Јувентус 2:0 (0:0)
/Стураро 72, Пандев 81/

Аталанта - Кјево 1:1 (0:1)
/Иличић 56 - Међорини 32/

Емполи - Фрозиноне 2:1 (2:0)
/Капуто 20 пен, Пајац 39 - Валцанија 70/

Лацио - Парма 4:1 (4:0)
/Марушић 22, Алберто 26 пен, 38, Лулић 44 - Спрокати 77/

Наполи - Удинезе 4:2 (2:2)
/Јунес 17, Каљехон 26, Милик 57, Мертенс 70 - Ласања 30, Фофана 36/

Милан - Интер 2:3 (0:1)
/Бакајоко 57, Мусакио 71 - Весино 3, Де Фрај 51, Мартинез 67 пен/

Одиграно у суботу:

Сасуоло - Сампдорија 3:5 (1:3)
/Бога 38, Данкан 63, Бабакар 90+2 - Дефрел 15, Кваљарела 36, Линети 39, Прат 46, Габјадини 72/

СПАЛ - Рома 2:1 (1:0)
/Фарес 22, Петања 60 пен - Пероти 53 пен/

Торино - Болоња 2:3 (1:2)
/Пулгар 6 аутогол, Ицо 89 - Поли 29, Пулгар 34 пен, Орсолини 65/

Одиграно су петак:

Каљари - Фиорентина 2:1 (0:0)
/Жоао Педро 52, Ћепители 66 - Кјеза 88/

ТАБЕЛА: Јувентус 75, Наполи 60, Интер 53, Милан 51, Рома 47, Лацио (-1) 45, Аталанта 44, Торино 44, Сампдорија 42, Фиорентина 37, Ђенова 33, Парма 33, Сасуоло 32, Каљари 30, СПАЛ 26, Удинезе (-1) 25, Емполи 25, Болоња 24, Фрозиноне 17, Кјево 11*.

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар