Odličan "Derbi dela Madonina": Inter gazda Milana!

Prštalo je na "San Siru" u 223. po redu "Derbiju dela Madonina", koji je kao i prethodni milanski okršaj ponovo pripao Interu - 2:3 (0:1).  Tenzija, uzbuđenje i pet golova: Inter nadigrao Milan, Spaleti nadmudrio Gatuza - Rosonere uništila prevelika želja! U sjajnom obračunu milanskih velikana Nerazuri slavili sa 3:2 i preuzeli treće mesto na tabeli.

Fudbal 18.03.2019 | 11:00
Odličan "Derbi dela Madonina": Inter gazda Milana!
Onda kada je delovalo da će Milan biti taj koji će iskoristiti trenutnu formu i psihološko stanje u ekipi, Inter je odgovorio na najbolji mogući način i zadao težak udarac gradskom rivalu. Nerazuri su na najbolji mogući način preboleli evropske rane, nadigravši ljutog protivnika u direktnom okršaju, čime su se vratili na treće mesto Serije A - 3:2 (1:0).

Inter je bio bolji protivnik tokom najvećeg toka meča, dok je Milan imao povremene svetle trenutke u kojima je uspevao da se vrati u život, ali ne i da izbegne poraz. Deluje da su Rosoneri izgoreli u sopstvenoj želji, za šta je možda bio odgovoran Đenaro Gatuzo, koji je očigledno podbacio u pripremi utakmice i u potpunosti izgubio taktičku bitku sa Lučanom Spaletijem.

Posao trenera Nerazura visio je o koncu pred ovu utakmucu, ali to kao da je predstavljalo dodatni motiv za Spaletija da baš u ovoj utakmici pokaže da mu je mesto na klupi Intera. Formalni gosti su iznenadili Milan visokim presingom na startu meča i naterali ga na brzu grešku, što je već u trećem minutu iskoristio Matijas Vesino i doveo Inter u vođstvo.

Nerazuri su nakon toga uspeli da umrtve meč, ništa nije nagoveštavalo da ćemo videti čak pet golova.Kada je u 51. minutu odlični De Fraj nadskočio svoje čuvare kod kornera Politana i zatresao mrežu Donarume delovalo je da će Inter do laganog slavlja, ali je pogodak Bakajoka šest minuta kasnije u potpunosti otvorio meč.

Ipak, tada kada se lomila utakmica Spaletijev tim je bio lukaviji. U 66. minutu Kastiljeho je nesmotreno potkačio Politana na izlazu iz šesnaesterca, ali to nije promaklo Marku Gvidi koji je pokazao na belu tačku, a tamo bio neumoljiv Lautaro Martinez.

Milan uprkos svim problemima nije odustao, krenuo je Gautozov tim na sve ili ništa i već u 71. minutu se po drugi put vratio u život na utakmici. Ovoga puta najspretniji u kaznenom prostoru Intera bio je Mateo Musakio.

I pored sve nepovezanosti, Rosoneri su u nadoknadi utakmice mogli i do izjednačenja i boda koji bi imao vrednost pobede. Ipak, Samir Handanović je nekako uspeo da odbrani udarac Kastiljeha, dok je udarac Kutronea izblokirao Danilo Dambrozio.

Najveće razočaranje večerašnjeg derbija bio je Kšištof Pjontek, kojeg su De Fraj i Škrinijar na fantastičan način stavili "pod katanac", pa je tokom 90 minuta igre imao samo jednu polušansu.

Ove sezone, Inter je glavni u prestonici mode!

U prvom dijelu sezone, radovao se crno-plavi dio grada zahvaljujući pogotku u sudijskoj nadoknadi kapitena Maura Ikardija, ali mnogo se toga promijenilo pred nedjeljni 223. međusobni duel u Milanu u okviru 28. kola italijanske Serije A.

Ali ne i pobjednik!

MILAN - INTER 2:3 (0:1)

Rosoneri su pred milanski derbi ušli sa bodom ispred Intera i sa pet uzastopnih pobjeda u Seriji A, kao i sa deset mečeva bez poraza, pa su važili za blagog favorita.

Za razliku od neroazura, koji su na "San Siro" došli poprilično uzdrmani elimininacijom od Ajntrahta u Ligi Evrope, nisu imali nikakvih kadrovskih problema s obzirom da je trener Milana Đenaro Gatuzo imao sve igrače na raspolaganju.

Njegov kolega s druge strane Lućano Spaleti već mjesec i kusur dana ne može da računa na Maura Ikardija, koji je odbio da trenira zbog problema sa produžetkom ugovora, a povrijeđeni su i Rađa Naingolan, Žoao Mario i Žoao Miranda.

Uprkos tome, Inter je zasluženo stigao do tri boda i preskočio Milan na trećoj poziciji!

Više su Spaletijevi momci večeras željeli pobjedu u derbiju, koji je osim pet golova, obilježio i penal, crveni karton igraču Milana, pa promjena odluke zbog VAR-a, a onda i isključenje trenera Intera! Sve u svemu, izuzetno zanimljiv meč!

No, krenimo redom...

Gosti su već na startu u trećem minutu priuštili navijačima Milana "hladan tuš".

Ivan Perišić je centrirao na drugu stativu, Lautaro Martinez glavom spustio povratnu loptu, a Matijas Vesino je s pet metara zakucao pod prečku - 0:1.

Milan je brzo pokušao da uzvrati preko Lukasa Pakete, ali je samo "zagrijao" golmana Samira Handanovića, da bi potom i crno-plavi ponovo zaprijetili preko Lautara Martineza, međutim loptu je uspio da presiječe Davide Kalabrija i spriječi pogodak.

Udarac sa distance je takođe oprobao u nekoliko navrata i Hakan Čahanoglu, ali se nije dao iznenaditi Handanović, da bi novu šansu za 2:0 propustio Vesino šutiravši iznad prečke i to je otrpilike bilo sve u prvih 45 minuta.

U drugom poluvremenu identično agresivan ulazak fudbalera Intera donio je novi pogodak u mreži Donarume. Igrao se 50. minut kada je Mateo Politano poslije uigrane akcije iz kornera sjajno centrirao, a Stefan de Fraj bio najviši u skoku i glavom pogodio malu mrežu - 0:2.

Rosoneri su uzvratili samo nekoliko minuta kasnije i smanjili na 1:2, takođe poslije prekida. Hakan Čalhanoglu je centrirao iz slobodnog udarca, a trzaj glavom Tijemoa Bakajoka je prevario Handanovića - 1:2.

Sporna situacija dogodila se u 65. minutu kada je sudija Marko Gvida pokazao na penal za Inter nakon što je Samu Kastiljeho u kaznenom prostoru oborio Matea Politana. Ipak, nakon konsultacija sa VAR sobom, arbitar nije promijenio odluku, a sa "kreča" siguran je bio Argentinac Lautaro Martinez - 1:3.

Činilo se da će taj pogodak "prelomiti" derbi, ali se Milan opet vratio iz "nokdauna" poslije gužve u kaznenom prostoru u 71. minutu kada se najbolje snašao Mateo Musakio i smanjio na 2:3.

Pokušavali su rosoneri da stignu do izjednačenja i produže seriju na čak 11 mečeva bez poraza, ali su im potonule "sve lađe" kad je sudija Gvido u 88. minutu pokazao Andrei Kontiju direktan crveni karton.

Međutim, poslije pregledavanja VAR-a je promijenio odluku i pokazao samo žuti, što je izazvalo bijes i revolt kod Spaletija, pa je trener Intera morao u 90. minutu da napusti teren zbog isključenja!

U sudijskoj nadoknadi, koja je trajala šest minuta, Inter se branio i odbranio 16. pobjedu u sezoni istovremeno nanijevši peti poraz najljućem rivalu.

Najbolju šansu, bolje reći zicer imao je rezervista Patrik Kutrone u 96. minutu za remi, ali je Danilo D'Ambrozio tijelom blokirao pogodak!

Sastavi

Milan (4-3-3): Donaruma, Kalabria, Musakiio, Romanjoli, Rodrigez, Kesi, Bakajoko, Paketa, Suso, Pjontek, Čalhanoglu

Inter (4-3-3): Handanović, D’Ambrozio, De Fraj, Škrinjar, Asamoa; Vesino, Brozović, Galjardini, Politano, Lautaro Martinez, Perišić

DERBI DELA MADONINA

223 utakmice

80 pobjeda Intera

67 neriješenih

76 trijumfa Milana

Inter je postigao 303, a Milan 299 golova.

Najviše golova u Derbiju dela Madonina zabilježio je Andrij Ševčenko (14).

Najubjedljiviju pobjedu ostvario je Inter 2001. godine (0:6) 

SERIJA A - 28. KOLO:

Đenova - Juventus 2:0 (0:0)
/Sturaro 72, Pandev 81/

Atalanta - Kjevo 1:1 (0:1)
/Iličić 56 - Međorini 32/

Empoli - Frozinone 2:1 (2:0)
/Kaputo 20 pen, Pajac 39 - Valcanija 70/

Lacio - Parma 4:1 (4:0)
/Marušić 22, Alberto 26 pen, 38, Lulić 44 - Sprokati 77/

Napoli - Udineze 4:2 (2:2)
/Junes 17, Kaljehon 26, Milik 57, Mertens 70 - Lasanja 30, Fofana 36/

Milan - Inter 2:3 (0:1)
/Bakajoko 57, Musakio 71 - Vesino 3, De Fraj 51, Martinez 67 pen/

Odigrano u subotu:

Sasuolo - Sampdorija 3:5 (1:3)
/Boga 38, Dankan 63, Babakar 90+2 - Defrel 15, Kvaljarela 36, Lineti 39, Prat 46, Gabjadini 72/

SPAL - Roma 2:1 (1:0)
/Fares 22, Petanja 60 pen - Peroti 53 pen/

Torino - Bolonja 2:3 (1:2)
/Pulgar 6 autogol, Ico 89 - Poli 29, Pulgar 34 pen, Orsolini 65/

Odigrano su petak:

Kaljari - Fiorentina 2:1 (0:0)
/Žoao Pedro 52, Ćepiteli 66 - Kjeza 88/

TABELA: Juventus 75, Napoli 60, Inter 53, Milan 51, Roma 47, Lacio (-1) 45, Atalanta 44, Torino 44, Sampdorija 42, Fiorentina 37, Đenova 33, Parma 33, Sasuolo 32, Kaljari 30, SPAL 26, Udineze (-1) 25, Empoli 25, Bolonja 24, Frozinone 17, Kjevo 11*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar