Боравак у парку пуни све батерије

Зелене површине у урбаним срединама позитивно утичу и на физичко и на ментално здравље.
 

Здравље 18.03.2019 | 09:06
Боравак у парку пуни све батерије
САМО двадесет минута дневно проведених у градском парку доприноси већем осећају среће и задовољства, а притом не мора ни да се вежба, показало је ново истраживање америчких научника.

Студија која је спроведена упућује на то да градски паркови корисницима омогућују да "уроне" у природу, што доноси значајне физичке и менталне предности, попут смањења стреса и опоравка од менталног умора. Резултати истраживања научника са америчког Универзитета Алабама у Бирмингхему објављени су у часопису Интернатионал Јоурнал оф Енвиронментал Хеалтх Ресеарцх.

- Посетиоци парка обухваћени истраживањем изјавили су да се после боравка у природи много боље осећају и физички и ментално - рекао је вођа студије др Хон К. Јуен, додавши да су он и његове колеге установили да ниво телесне активности учесника истраживања није био повезан са побољшањем емоционалне добробити. То значи да и особе које нису у стању да се баве ни најблажим обликом рекреације због старије животне доби или инвалидитета имају велику корист од боравка у градским парковима.

Ово истраживање навело је научнике на закључак да зелене површине у урбаним срединама подстичу емоционалну добробит и да је у градовима потребно направити још више паркова и зелених површина. Лоше је то што градске власти и инвеститори све чешће зелене површине у урбаним срединама замењују стамбеним и пословним зградама.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар