Како се рехидрирати након тренинга?

Шта се дешава када тренирате високим интензитетом, на високим температурама, да ли се унос течности повећава, како се рехидрирати након тренинга?

Здравље 18.03.2019 | 09:01
Како се рехидрирати након тренинга?
Особа која има масу тела 75кг у свом саставу има око 45л воде, што значи да око 2/3 човекове тежине отпада на воду. У мишићу је вода заступљена са 75%, у можданом ткиву око 80% у масном око 10%. Већа количина воде је унутар ћелија, а око 1/4 је ванћелиска вода.

Ако погледамо прошлогодишње истраживање о конзумирању воде, односно течности генерално у целом свету можемо закључити да Немачки грађани уносе највише течности у Европи и то 2446мл, док су на свету најбоље хидрирани у Индонезији са 2765мл. Са друге стране најмањи унос течности у Европи имају Французи са 1570мл док су убедљиво најлошије хидрирани грађани Кине са свега 1332мл течности дневно. Вода у Србији није ствар престижа, није скупа и недоступна зато свако мора бити одговоран према себи и свом здрављу конзумирајући неопходну количину течности а то је око 2.600мл дневно.

Унос течности код рекреативаца мора бити константан, пре тренинга, за време тренинга и након тренинга. Ако се пре тренинга не узме довољна количина течности тај дефицит се више не може надокнадити, поготово не конзумирањем веће количине у току тренинга. Суштина је да тело константно има довољну количину воде.

Тренинзи рекреативаца углавном трају од 60мин-90мин, да би тело било адекватно хидрирано у току тренинга потребно је попити од 560мл-1830мл што зависи од интезитета активности. Ту количину треба конзумирати у одређеним временским размацима а не одједном. Воду треба пити и уколико не осетите жеђ, најбоље је на сваких 10 минута узети по пар гутљаја воде, тиме сигурно нећете доспети у фазу дехидрације и бићете сигурни да сте узели довољно течности.

Рехидрација је фаза обнављања течности, веома битна фаза у којој захваљујући води или неком другом пићу за рехидрацију потпомажемо:

1. Надокнаду изгубљене течности

2. Надокнаду изгубљених кључних електролиа (На, К)

3. Обнова резерви угљених хидрата у мишићима (гликоген).

Температура воде која се препоручује за коришћење је од +4Ц до +10Ц и лети а и зими.

Бенџамин Френклин је рекао: "Тек када је бунар празан, схватимо колико нам је вода важна."

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар