Колекција Џорџа Мајкла продата за 11 милиона евра

Дуго очекивана аукција уметничке колекције британског певача и текстописца, Џорџа Мајкла, којом доминирају уметнички правци осамдесетих и деведесетих година остварила је приход од 11 милиона евра. Прикупљени новац од продаје дела биће преусмерен за финансирање добротворних организација које је ова поп звезда подржавала.

Забава 18.03.2019 | 08:42
Колекција Џорџа Мајкла продата за 11 милиона евра
Уметнички експонати савремених аутора које је поседова Џорџ Мајкл продати су у аукцијској кући „Кристи“ за 10.848.145 евра.

За учешће на аукцији у „Кристију“ пријавило се 12 хиљада заинтересованих купаца
 
У колекцији коју је поседова познати музичар било је, између осталог, и радова веома утицајних уметника као што су Трејси Емин и Демијен Херст, како преноси Би-Би-Си.

Највишу цену на аукцији у „Кристију“ достигло је дело Тхе Инцомплете Тхрутх, урамљена бела голубица сачувана у формалдехиду, рад Демијена Херста из 2006. године. Овај експонат је достигао цену од вртоглавих милион евра.

Дело Демијена Херста "Тхе Инцомплете Тхрутх"
Слика Бриџет Рајли из 1982. године Сонгбирд, прво важније дело које је Мајкл купио, достигло је, такође, врло високу цену од 925.000 евра, док је рад Трејси Емин Хуррицане продат за пола милиона.

Три рада Мајкла Крејг-Мартина која су се односила на хапшење Џорџа Мајкла из 1998. године достигла су, такође, необично високу цену.

Џорџ Мајкл који је преминуо у децембру 2016. године био је страствени колекционар радова Покрета младих британских уметника (Yоунг Бритисх Арт мовемент), а са многима од њих је био и лични пријатељ.

Према речима Кристијане Албе из аукцијске куће „Кристи“, Мајкл је највише куповао у периоду између 2004. и 2009. године.

„Сигурна сам да је имао стручне саветнике при куповини, али мислим да је бирао и по свом нахођењу“, додала је Алба.

Прикупљени новац од продаје ових дела биће преусмерен за финансирање добротворних организација које је Џорџ Мајкл још за живота покренуо и подржавао.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тацка

18.03.2019 12:24

Феноменалан умјетник. РИП.

ОДГОВОРИТЕ