Kolekcija Džordža Majkla prodata za 11 miliona evra

Dugo očekivana aukcija umetničke kolekcije britanskog pevača i tekstopisca, Džordža Majkla, kojom dominiraju umetnički pravci osamdesetih i devedesetih godina ostvarila je prihod od 11 miliona evra. Prikupljeni novac od prodaje dela biće preusmeren za finansiranje dobrotvornih organizacija koje je ova pop zvezda podržavala.

Zabava 18.03.2019 | 08:42
Kolekcija Džordža Majkla prodata za 11 miliona evra
Umetnički eksponati savremenih autora koje je posedova Džordž Majkl prodati su u aukcijskoj kući „Kristi“ za 10.848.145 evra.

Za učešće na aukciji u „Kristiju“ prijavilo se 12 hiljada zainteresovanih kupaca
 
U kolekciji koju je posedova poznati muzičar bilo je, između ostalog, i radova veoma uticajnih umetnika kao što su Trejsi Emin i Demijen Herst, kako prenosi Bi-Bi-Si.

Najvišu cenu na aukciji u „Kristiju“ dostiglo je delo The Incomplete Thruth, uramljena bela golubica sačuvana u formaldehidu, rad Demijena Hersta iz 2006. godine. Ovaj eksponat je dostigao cenu od vrtoglavih milion evra.

Delo Demijena Hersta "The Incomplete Thruth"
Slika Bridžet Rajli iz 1982. godine Songbird, prvo važnije delo koje je Majkl kupio, dostiglo je, takođe, vrlo visoku cenu od 925.000 evra, dok je rad Trejsi Emin Hurricane prodat za pola miliona.

Tri rada Majkla Krejg-Martina koja su se odnosila na hapšenje Džordža Majkla iz 1998. godine dostigla su, takođe, neobično visoku cenu.

Džordž Majkl koji je preminuo u decembru 2016. godine bio je strastveni kolekcionar radova Pokreta mladih britanskih umetnika (Young British Art movement), a sa mnogima od njih je bio i lični prijatelj.

Prema rečima Kristijane Albe iz aukcijske kuće „Kristi“, Majkl je najviše kupovao u periodu između 2004. i 2009. godine.

„Sigurna sam da je imao stručne savetnike pri kupovini, ali mislim da je birao i po svom nahođenju“, dodala je Alba.

Prikupljeni novac od prodaje ovih dela biće preusmeren za finansiranje dobrotvornih organizacija koje je Džordž Majkl još za života pokrenuo i podržavao.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tacka

18.03.2019 12:24

Fenomenalan umjetnik. RIP.

ODGOVORITE