ПЛ: Било је лудо очекивати да Фулам заустави Манеа!

Ако већ то није могао Бајерн, коме је Сенегалац дао два гола ове недеље у Лиги шампиона, било је и превише оптимистично очекивати да Фулам може да га заустави. Милнер са пенала за победу Ливерпула у Лондону.  Фудбалери Ливерпула остварили су победу у 31. колу Премијер лиге. "Редси" су као гости славили против Фулама на "Крејвен котиџу" са 2:1.  Цаптаин Милнер то тхе ресцуе! Бабел казнио грешку од 142. 500. 000, али Ливерпул се провукао.  Фулам умало до бода, али је Серхио Рико направио кобну грешку.

Фудбал 18.03.2019 | 09:00
ПЛ: Било је лудо очекивати да Фулам заустави Манеа!
Био је то 23. тријумф изабраника Јиргена Клопа ове сезоне којим су поново избили на прво место, али и са утакмицом више од Манчестер ситија.

Без обзира на све, Ливерпул до победе није стигао лако против екипе која је одавно прежаљена када је реч о борби за опстанак у лиги. Александар Митровић је одиграо свих 90 минута у тиму из Лондона.

Ливерпул је повео у 26. минуту. Роберто Фирмино је одлично прошао по левој страни, заврнуо је лопту у петерац, ту се на правом месту нашао Садио Мане, којем није било тешко да затресе мрежу. 

Био је то његов 17. гол ове сезоне којим је постао најефикаснији сенегалски фудбалер у једној сезони у Премијер лиги. Претходни рекорд држао је Демба Ба. 

Ипак, Фулам је успео да дошђе до изједначења у другом полувремену и то преко Рајана Бабела. Он је у 74. минуту искористио велику грешку и неспоразум Алисона и Вирџила ван Дајка, прикрао се и затрессао мрежу гостију. 

Ипак, у 81. минутуј досуђен је једанаестерац за госте. Рико је срушио Манеа, а сигуран извођач био је искусни Џејмс Милнер и Ливерпул је тако стигао до веома важних бодова.

Ливерпул је преживео Крејвен Котиџ! 

Теже него што се очекивало фудбалери Ливерпула покорили су Лондон и освојили три бода, па ће бар до краја репрезентативне паузе заузети место на врху табеле Премијер лиге. Умало је Рајан Бабел пресудио бившем клубу и олакшао Ситију пут до титуле, али је после велике грешке Серхија Рика у финишу Ливерпул одахнуо, а заменик капитена Џејмс Милнер са креча оверио заслужену победу - 2:1 (1:0). 

Колико драме на Крејвен Котиџу, готово ниоткуда! Да ли се балон издувао после одличне партије у Минхену и елиминације Бајерна из Лиге шампиона или су пулени Јиргена Клопа помислили да ће лако да одраде утакмицу против дављеника из Западног Лондона, али Ливерпул је и поред тријумфа остао недоречен. Озбиљан посед лопте у већем делу сусрета није донео Редсима довољно шанси да угрозе најслабију одбрану Премијер лиге и раније преломе отпор, што је довело до драме која се ипак добро завршила по једног од два главна кандидата за титулу. 

Као да је предосетио Клоп да ће се финиш у Фуламовом дому развијати баш како и јесте, зато је на време са терена повукао Адама Лалану и увео Џејмса Милнера. Искусни везиста је у року од 20 минута прошао дугачак пут. Треба бити искрен, имао је део кривице за Бабелов погодак само два минута пошто је ушао, а онда је управо он спасао Ливерпул поготком са пенала и обезбедио му нову радост. 

Како је само кикснуо у ситуацији која је претходила Ливерпуловој скупоценој грешки од 142.500.000 евра у режији Вирџила ван Дајка и Алисона Бекера. Лоше, баш лоше је испуцао лопту и довео своје скупоцене саиграче у незгодну ситуацију. Додуше, Бабелов гол заиста иде највише на душу најскупљег штопера и другог најплаћенијег голмана  у историји фудбала. Недостајало је праве комуникације, нису успели Ван Дајки Алисон да се споразумеју на време, па је Холанђанин својом реакцијом мало и бацио сенку на готово перфектан меч на Алијанц Арени само три дана раније... Његов знатно искуснији сународник експлоатисао је Алисоново напуцавање и дао трачак наде да би Фулам могао да узме утешни бод у сезони пуној тешких момената. Александар Митровић је провео на терену свих 90 минута, али није успео да изнесе терет великих очекивања на својим леђима, па је без гола остао и у седмој узастопној утакмици...

Фулам није издржао. Није ни зарадио тај бод, мада је у кратком временском периоду током другог полувремена успео да стегне каиш око Ливерпуловог гола и озбиљно припрети, што је крунисано поготком, али је Ливерпул заслужено славио. 

Поново је у дресу Редса доминирао Садио Мане. Страшан фудбал игра луцидни Сенегалац, па је у 26. минуту стигао до свог петог гола у последње три утакмице, 20. јубиларног ове сезоне у свим такмичењима и 17. у Премијер лиги. Одлично је партнерство развио са Робертом Фирмином ове сезоне, што је потврђено управо у акцији која је претходила голу. Лепо додавање до Бразилца, утрчавање, повратна, шут и гол! Све то у шеснаестерцу несрећног Фулама. 

Могао је и много раније да овери победу, али то је ваљда мантра којом се Ливерпул води свих ових година - зашто једноставно, кад може компликовано? То их је досад коштало шампионске титуле, а умало се исти сценарио поновио и у Лондону...

Није могао Бајерн, а тек није могла најгора одбрана "лига петице".

Садио Мане постигао је седми гол у последњх пет утакмица, чак 20. у свим такмичењима ове сезоне, и тако најавио победу Ливерпула на гостовању на "Крејвен Котиџу", где Фулам дуго није могао да се носи са екипом која конкурише за титулу.

Међутим, када су се временски услови променили и лед почео да "туче" по играчима, Фулам је проиграо и затресао мрежу Алисона после комбиноване грешке Ван Дајка и Милнера.

Сјајно је развој ситуације пратио Рајан Бабел и убацио у мрежу свог бившег клуба у 74. минуту, и није прославио погодак, да би већ у 81. минуту у центру пажње био поново Садио Мане кога је несрећни голман Серхио Рико оборио у борби за лопту.

Није имао куд арбитар Крег Посон него да покаже на "белу" тачку, а са ње је прецизан био Џејмс Милнер, док до краја није било веће драме пред голом Алисона.

ФУЛАМ - ЛИВЕРПУЛ 1:2 (0:1)

Очекивала се можда и убедљивија игра Ливерпула након одличне представе у Минхену, могли су раније да реше меч пошто је Садио Мане погодио пречку, док је неколико повољних ситуација имао и Мохамед Салах, али се није снашао.

Египћанин је тако без гола од 9. фебруара и меча са Борнмутом, седам утакмица, док је на само три меча у 2019. години био стрелац.

Ипак, неће то оптерећивати Ливерпул у овом тренутку пошто су се вратили на прву позицију Премијер лиге и искористили то што је Манчестер сити овог викенда играо меч у ФА Купу против Свонсија, односно оложио меч са Манчестер јунајтедом за крај априла.

Све до тада ће Ливерпул имати меч више од њих, можда и предност на табели.

Александар Митровић је одиграо читав меч за Фулам и није имао ниједну шансу, али оно што може да забрине Младена Крстајића јесте што се на крају сусрета пожалио на бол.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА 31. КОЛО:

Фулам - Ливерпул 1:2 (0:1)
/Бабел 74 - Мане 26, Милнер 81п/

Евертон - Челси 2:0 (0:0)
/Ришарлисон 48, Сигурдсон 71/

одиграно у суботу

Борнмут - Њукасл 2:2 (0:1)
/Кинг 48п, 81 - Рондон 45+5, Ричи 90+4/

Барнли - Лестер 1:2 (1:1)
/Мекнил 38 - Медисон 33, Морган 90/

Вест Хем - Хадерсфилд 4:3 (1:2)
/Нобл 15п, Огбона 75, Чичарито 84, 90+1 - Бакуна 17, Грант 30, 65/

одложене утакмице

Брајтон - Кардиф
Вотфорд - Саутемптон
Вулверхемптон - Арсенал
Тотенхем - Кристал Палас
Манчестер јунајтед - Манчестер сити

ТАБЕЛА: Ливерпул  (+1) 76, Сити 74, Тотенхем 61, Арсенал 60, Манчестер јунајтед 58, Челси (-1) 57, Вулверхемптон 44, Вотфорд 43, Вест Хем (+1) 42, Лестер (+1) 41, Евертон (+1) 40,  Борнмут (+1) 38, Њукасл 35, Кристал Палас 33, Брајтон (-2) 33, Саутемптон 30, Барнли (-1) 30, Кардиф 28, Фулам (+1) 17, Хадерсфилд (+1) 14.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар