PL: Bilo je ludo očekivati da Fulam zaustavi Manea!

Ako već to nije mogao Bajern, kome je Senegalac dao dva gola ove nedelje u Ligi šampiona, bilo je i previše optimistično očekivati da Fulam može da ga zaustavi. Milner sa penala za pobedu Liverpula u Londonu.  Fudbaleri Liverpula ostvarili su pobedu u 31. kolu Premijer lige. "Redsi" su kao gosti slavili protiv Fulama na "Krejven kotidžu" sa 2:1.  Captain Milner to the rescue! Babel kaznio grešku od 142. 500. 000, ali Liverpul se provukao.  Fulam umalo do boda, ali je Serhio Riko napravio kobnu grešku.

Fudbal 18.03.2019 | 09:00
PL: Bilo je ludo očekivati da Fulam zaustavi Manea!
Bio je to 23. trijumf izabranika Jirgena Klopa ove sezone kojim su ponovo izbili na prvo mesto, ali i sa utakmicom više od Mančester sitija.

Bez obzira na sve, Liverpul do pobede nije stigao lako protiv ekipe koja je odavno prežaljena kada je reč o borbi za opstanak u ligi. Aleksandar Mitrović je odigrao svih 90 minuta u timu iz Londona.

Liverpul je poveo u 26. minutu. Roberto Firmino je odlično prošao po levoj strani, zavrnuo je loptu u peterac, tu se na pravom mestu našao Sadio Mane, kojem nije bilo teško da zatrese mrežu. 

Bio je to njegov 17. gol ove sezone kojim je postao najefikasniji senegalski fudbaler u jednoj sezoni u Premijer ligi. Prethodni rekord držao je Demba Ba. 

Ipak, Fulam je uspeo da došđe do izjednačenja u drugom poluvremenu i to preko Rajana Babela. On je u 74. minutu iskoristio veliku grešku i nesporazum Alisona i Virdžila van Dajka, prikrao se i zatressao mrežu gostiju. 

Ipak, u 81. minutuj dosuđen je jedanaesterac za goste. Riko je srušio Manea, a siguran izvođač bio je iskusni Džejms Milner i Liverpul je tako stigao do veoma važnih bodova.

Liverpul je preživeo Krejven Kotidž! 

Teže nego što se očekivalo fudbaleri Liverpula pokorili su London i osvojili tri boda, pa će bar do kraja reprezentativne pauze zauzeti mesto na vrhu tabele Premijer lige. Umalo je Rajan Babel presudio bivšem klubu i olakšao Sitiju put do titule, ali je posle velike greške Serhija Rika u finišu Liverpul odahnuo, a zamenik kapitena Džejms Milner sa kreča overio zasluženu pobedu - 2:1 (1:0). 

Koliko drame na Krejven Kotidžu, gotovo niotkuda! Da li se balon izduvao posle odlične partije u Minhenu i eliminacije Bajerna iz Lige šampiona ili su puleni Jirgena Klopa pomislili da će lako da odrade utakmicu protiv davljenika iz Zapadnog Londona, ali Liverpul je i pored trijumfa ostao nedorečen. Ozbiljan posed lopte u većem delu susreta nije doneo Redsima dovoljno šansi da ugroze najslabiju odbranu Premijer lige i ranije prelome otpor, što je dovelo do drame koja se ipak dobro završila po jednog od dva glavna kandidata za titulu. 

Kao da je predosetio Klop da će se finiš u Fulamovom domu razvijati baš kako i jeste, zato je na vreme sa terena povukao Adama Lalanu i uveo Džejmsa Milnera. Iskusni vezista je u roku od 20 minuta prošao dugačak put. Treba biti iskren, imao je deo krivice za Babelov pogodak samo dva minuta pošto je ušao, a onda je upravo on spasao Liverpul pogotkom sa penala i obezbedio mu novu radost. 

Kako je samo kiksnuo u situaciji koja je prethodila Liverpulovoj skupocenoj greški od 142.500.000 evra u režiji Virdžila van Dajka i Alisona Bekera. Loše, baš loše je ispucao loptu i doveo svoje skupocene saigrače u nezgodnu situaciju. Doduše, Babelov gol zaista ide najviše na dušu najskupljeg štopera i drugog najplaćenijeg golmana  u istoriji fudbala. Nedostajalo je prave komunikacije, nisu uspeli Van Dajki Alison da se sporazumeju na vreme, pa je Holanđanin svojom reakcijom malo i bacio senku na gotovo perfektan meč na Alijanc Areni samo tri dana ranije... Njegov znatno iskusniji sunarodnik eksploatisao je Alisonovo napucavanje i dao tračak nade da bi Fulam mogao da uzme utešni bod u sezoni punoj teških momenata. Aleksandar Mitrović je proveo na terenu svih 90 minuta, ali nije uspeo da iznese teret velikih očekivanja na svojim leđima, pa je bez gola ostao i u sedmoj uzastopnoj utakmici...

Fulam nije izdržao. Nije ni zaradio taj bod, mada je u kratkom vremenskom periodu tokom drugog poluvremena uspeo da stegne kaiš oko Liverpulovog gola i ozbiljno pripreti, što je krunisano pogotkom, ali je Liverpul zasluženo slavio. 

Ponovo je u dresu Redsa dominirao Sadio Mane. Strašan fudbal igra lucidni Senegalac, pa je u 26. minutu stigao do svog petog gola u poslednje tri utakmice, 20. jubilarnog ove sezone u svim takmičenjima i 17. u Premijer ligi. Odlično je partnerstvo razvio sa Robertom Firminom ove sezone, što je potvrđeno upravo u akciji koja je prethodila golu. Lepo dodavanje do Brazilca, utrčavanje, povratna, šut i gol! Sve to u šesnaestercu nesrećnog Fulama. 

Mogao je i mnogo ranije da overi pobedu, ali to je valjda mantra kojom se Liverpul vodi svih ovih godina - zašto jednostavno, kad može komplikovano? To ih je dosad koštalo šampionske titule, a umalo se isti scenario ponovio i u Londonu...

Nije mogao Bajern, a tek nije mogla najgora odbrana "liga petice".

Sadio Mane postigao je sedmi gol u poslednjh pet utakmica, čak 20. u svim takmičenjima ove sezone, i tako najavio pobedu Liverpula na gostovanju na "Krejven Kotidžu", gde Fulam dugo nije mogao da se nosi sa ekipom koja konkuriše za titulu.

Međutim, kada su se vremenski uslovi promenili i led počeo da "tuče" po igračima, Fulam je proigrao i zatresao mrežu Alisona posle kombinovane greške Van Dajka i Milnera.

Sjajno je razvoj situacije pratio Rajan Babel i ubacio u mrežu svog bivšeg kluba u 74. minutu, i nije proslavio pogodak, da bi već u 81. minutu u centru pažnje bio ponovo Sadio Mane koga je nesrećni golman Serhio Riko oborio u borbi za loptu.

Nije imao kud arbitar Kreg Poson nego da pokaže na "belu" tačku, a sa nje je precizan bio Džejms Milner, dok do kraja nije bilo veće drame pred golom Alisona.

FULAM - LIVERPUL 1:2 (0:1)

Očekivala se možda i ubedljivija igra Liverpula nakon odlične predstave u Minhenu, mogli su ranije da reše meč pošto je Sadio Mane pogodio prečku, dok je nekoliko povoljnih situacija imao i Mohamed Salah, ali se nije snašao.

Egipćanin je tako bez gola od 9. februara i meča sa Bornmutom, sedam utakmica, dok je na samo tri meča u 2019. godini bio strelac.

Ipak, neće to opterećivati Liverpul u ovom trenutku pošto su se vratili na prvu poziciju Premijer lige i iskoristili to što je Mančester siti ovog vikenda igrao meč u FA Kupu protiv Svonsija, odnosno oložio meč sa Mančester junajtedom za kraj aprila.

Sve do tada će Liverpul imati meč više od njih, možda i prednost na tabeli.

Aleksandar Mitrović je odigrao čitav meč za Fulam i nije imao nijednu šansu, ali ono što može da zabrine Mladena Krstajića jeste što se na kraju susreta požalio na bol.

PREMIJER LIGA 31. KOLO:

Fulam - Liverpul 1:2 (0:1)
/Babel 74 - Mane 26, Milner 81p/

Everton - Čelsi 2:0 (0:0)
/Rišarlison 48, Sigurdson 71/

odigrano u subotu

Bornmut - Njukasl 2:2 (0:1)
/King 48p, 81 - Rondon 45+5, Riči 90+4/

Barnli - Lester 1:2 (1:1)
/Meknil 38 - Medison 33, Morgan 90/

Vest Hem - Hadersfild 4:3 (1:2)
/Nobl 15p, Ogbona 75, Čičarito 84, 90+1 - Bakuna 17, Grant 30, 65/

odložene utakmice

Brajton - Kardif
Votford - Sautempton
Vulverhempton - Arsenal
Totenhem - Kristal Palas
Mančester junajted - Mančester siti

TABELA: Liverpul  (+1) 76, Siti 74, Totenhem 61, Arsenal 60, Mančester junajted 58, Čelsi (-1) 57, Vulverhempton 44, Votford 43, Vest Hem (+1) 42, Lester (+1) 41, Everton (+1) 40,  Bornmut (+1) 38, Njukasl 35, Kristal Palas 33, Brajton (-2) 33, Sautempton 30, Barnli (-1) 30, Kardif 28, Fulam (+1) 17, Hadersfild (+1) 14.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar